"Cazul China". Cum a putut Beijingul "să prezică" un cutremur de 7,3 în 1975 și să evacueze la timp sute de mii de oameni
În ciuda avansului tehnologic și a încercărilor specialiștilor de a găsi un model predictibil după care se produc seismele, cutremurele nu pot fi încă prevăzute. Totuși, există un caz izolat în care sute de mii de oameni au fost evacuați, cu doar câteva ore înainte ca un seism de 7,3 pe Richter să lovească un oraș din nord-estul Chinei. S-a întâmplat în anul 1975.
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Atunci, autoritățile, dar și populația, ar fi observat că, în săptămânile care au precedat cutremurul, solul s-ar fi ridicat, în mai multe zone.
În plus, animalele ar fi început să se comporte ciudat, chiar și cu două luni înainte.
Evacuarea populației s-ar fi bazat inclusiv pe faptul că, în zonă, s-a înregistrat o activitate seismică ridicată, în perioada anterioară cutremurului. Succesul din 1975 a fost umbrit, însă, de o catastrofă seismică petrecută un an mai târziu, tot în China, care a ucis peste 250.000 de oameni.
Radu Văcăreanu, profesor universitar și vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică, a declarat la Digi24 că seismologii numesc predicția "Sfântul Graal al seismologiei", adică cine l-a găsit "beneficiază de toate onorurile".
"În China, în 1975 a fost un complex de factori, o activitate seismică foarte intensă în zona Mării Bohai, urmată de o activare a seismicității locale în zona respectivă.
Era la vremea respectivă și o teorie a președintelui Chinei că știință trebuie să fie făcută cu poporul pentru popor, adică toată lumea trebuie încurajată să raporteze comportamente neobișnuite ale animalelor, variații ale nivelului de apă în fântâni. Premierul Chinei de la acea vreme era un mare susținător al predicției seismice.
Toți acești factori care au fost ajutați de un pre – șoc în dimineața zilei de 4 februarie 1975 au făcut ca cei care asigurau conducerea regională a Partidului Comunist din acea vreme să ordone evacuarea zonei. Au spus clar: toată lume a pleacă de la serviciu, școlile se închid, nu e nicio adunare publică, nu se mai întâmplă nimic.
Occidentul a fost convins că China a găsit ceva. La rândul ei, China era foarte reținută în a da amănunte dar după aceea a venit cutremurul din Tangshan, din iulie 1976 și entuziasmul a dispărut brusc", a declarat Radu Văcăreanu.
El a menționat că seismologii caută dovezi convingătoare și că există diferență între predicție și prognoză.
"Prognoza se face și la vreme și la cutremur. De exemplu, se spune că în următorii zece ani e așteptat un cutremur cu magnitudinea mai mare sau egală cu atât, din zona seismică x.
Predicția trebuie să aibă interval de magnitudine extrem de îngust, o delimitare clară a zonei epicentrale și o estimare cu fereastră de timp foarte îngustă, astfel încât să se poată da alarma și să poată fi evacuată zona", a explicat Văcăreanu.
Potrivit acestuia, "nu există în momentul de față niciun fel de succes în a limita toate cele trei intervale - de magnitudine, zona epicentrală și timp."
"Sunt foarte multe studii, preocupări, entuziasmul e variabil. Știința nu dispune acum de instrumente, e clar că va fi nevoie de un complex de instrumente care să concure la o predicție corectă. Singură noastră șansă e să ne pregătim", a conchis el.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News