Live

Câți ani îi vor trebui Iranului pentru a-și reface instalațiile bombardate de Israel. Teheranul ameninţă cu „consecinţe amare”

Data actualizării: Data publicării:
Avioanele israeliene au scos din uz apărarea antiaeriană iraniană. Foto: Profimedia

Loviturile aeriene efectuate sâmbătă de Israel asupra Iranului au paralizat capacitatea Teheranului de a produce rachete balistice cu rază lungă de acțiune și au făcut ca instalațiile energetice esențiale să devină vulnerabile la viitoare atacuri prin distrugerea bateriilor de apărare aeriană care le protejau, scrie Times of Israel, care citează rapoarte ale unor oficiali israelieni, americani și iranieni, precum și imagini din satelit analizate de experți. Iranul va avea nevoie de mai mulți ani pentru a-și recupera capacitățile distruse, mai spun sursele citate. În replică, comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Hossein Salami, afirmă că Israelul nu şi-a atins obiectivele „hidoase” în atacul de sâmbătă şi ameninţă cu „consecinţe amare”.

Loviturile Israelului au vizat situri care ar include baza secretă Parchin de lângă Teheran, care a fost utilizată în trecut pentru cercetarea și dezvoltarea de arme nucleare, precum și o fabrică care produce drone, potrivit Times of Israel.

Atacurile asupra apărării aeriene au provocat o „alarmă profundă” în Iran, a relatat The New York Times citând trei oficiali iranieni anonimi, dintre care unul de la Ministerul Petrolului, deoarece au lăsat fără apărare rafinăria de petrol Abadan din provincia Khuzestan, complexul petrochimic Bandar Imam Khomeini și un port important adiacent, precum și câmpul de gaze Tange Bijar din provincia Ilam.

În plus, potrivit raportului, care citează oficiali iranieni și trei oficiali israelieni, loviturile au dezactivat trei sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricație rusă la Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran și la baza de rachete Malad din apropierea capitalei. Aceasta se adaugă unei lovituri din aprilie care a scos din funcțiune o baterie suplimentară în provincia Isfahan.

Printre țintele atacurilor s-ar fi numărat bazele de fabricare a rachetelor Falagh, Shaid Ghadiri și Abdol Fath ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, precum și instalațiile Parchin și Parand.

Loviturile, despre care radiodifuzorul public Kan din Israel a declarat că reflectă capacitățile dezvoltate pe parcursul a două decenii, au indicat o libertate de acțiune mult mai mare pentru avioanele de război israeliene în ceea ce privește lovirea Iranului în cazul în care conflictul actual continuă să escaladeze. 

De asemenea, atacurile au redus capacitatea Teheranului de a lansa în permanență rachete asupra statului evreu, ceea ce Ierusalimul speră aparent că va servi drept factor de descurajare împotriva unor noi atacuri asupra statului evreu, mai scrie Times of Israel.

Cât durează repararea instalațiilor distruse

Atacurile au lovit cel puțin 12 instalații folosite de Iran pentru fabricarea de combustibil solid folosit la rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, potrivit rapoartelor, unele estimând la 20 numărul instalațiilor lovite.

Site-ul de știri Saudi Elaph a raportat, citând o sursă informată anonimă, că instalațiile de combustibil solid erau utilizate pentru a alimenta rachetele Khaybar și Qassem, rachete balistice care au fost lansate asupra Israelului în atacul iranian de la începutul acestei luni.

Sursa a afirmat că ar fi nevoie de doi ani pentru a repara fabrica, care a fost complet distrusă. Aceasta nu a precizat unde se afla fabrica.

Site-ul de știri Axios a citat surse israeliene și un oficial american, afirmând că Iranul nu poate produce singur instalațiile și trebuie să le achiziționeze din China, ceea ce ar putea dura mai mult de un an.

De asemenea, raportul mai arată că aceste lovituri limitează capacitatea Teheranului de a furniza rachete balistice aliaților săi, precum Hezbollah din Liban și rebelii Houthi din Yemen, ambele grupări teroriste.

Gardienii Revoluţiei ameninţă cu „consecinţe amare”

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, afirmă că Israelul nu şi-a atins obiectivele „hidoase” în atacul de sâmbătă şi ameninţă cu „consecinţe amare”, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasmin.

Generalul Hossein Salami, comandantul armatei ideologice a republicii islamice, afirmă că Israelul „nu a reuşit să-şi atingă obiectivele hidoase” prin aceste raiduri.

El denunţă un „calcul greşit” şi ameninţă cu „consecinţe amare şi inimaginabile”.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ambasada Teheranului la București, reacție după bombardamentele Israelului în Iran

Israelul s-a răzbunat pentru atacul Iranului din 1 octombrie. Ce șanse sunt pentru o calmare a situației din Orientul Mijlociu

Guvernul de la Kabul cere explicaţii Teheranului după ce zeci de afgani ar fi fost ucişi la frontieră

Suedia vrea ca UE să clasifice Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

Partenerii noștri