Țintele lovite de Israel în atacul asupra Iranului. Ce arată imaginile din satelit

Data publicării:
Khojir
Instalațiile de la Khojir. Foto: Profimedia

Israelul a lovit sâmbătă dimineața o clădire care a făcut în trecut parte din programul nuclear al Iranului și instalații folosite pentru amestecarea combustibilului solid pentru rachete, spun doi cercetători citați de Reuters

Evaluările sunt bazate pe imagini din satelit și au fost realizate separat de David Albright, un fost inspector de arme al ONU, și Decker Eveleth, un analist de cercetare asociat la CNA, un think tank din Washington.

Ei au declarat pentru Reuters că Israelul a lovit clădiri din Parchin, un mare complex militar de lângă Teheran. Israelul a lovit și la Khojir, potrivit lui Eveleth, un amplasament de producție de rachete în apropiere de Teheran.

Reuters a relatat în iulie că istalația de la Khojir se află într-o expansiune masivă.

Eveleth a spus că atacurile israeliene ar putea „îngreuna în mod semnificativ capacitatea Iranului de a produce în masă rachete”.

Armata israeliană a declarat că trei valuri de avioane israeliene au lovit fabrici de rachete și alte locații din apropierea Teheranului și din vestul Iranului sâmbătă dimineața, ca răzbunare pentru bombardamentul de la 1 octombrie, când Iranul a lansat peste 200 de rachete împotriva Israelului.

Armata iraniană a declarat că avioanele de război israeliene au folosit „focoase foarte uşoare” pentru a lovi sistemele radar de la frontieră în provinciile Ilam, Khuzestan şi din jurul Teheranului.

În postări pe rețeaua X, Albright a spus că imaginile comerciale din satelit arată că Israelul a lovit o clădire din Parchin numită Taleghan 2, care a fost folosită pentru activități de testare în timpul Planului Amad, vechiul program de dezvoltare a armelor nucleare al Iranului.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică și serviciile de informații americane spun că Iranul a închis programul în 2003. Iranul neagă că vrea să obțină arme nucleare.

Este posibil ca Iranul să fi îndepărtat materiale cheie înainte de atacul aerian, a spus Albright, dar „chiar dacă nu a rămas niciun echipament în interior”, clădirea avea „valoare intrinsecă” pentru viitoare activități legate de arme nucleare.

Albright a declarat pentru Reuters că imaginile comerciale din satelit de la Parchin arată că Israelul a deteriorat trei clădiri la aproximativ 320 de metri de Taleghan 2, inclusiv două în care era amestecat combustibil solid pentru rachete balistice.

El nu a precizat firma de la care a obținut imaginile prin satelit.

Eveleth a spus că o imagine a sitului Parchin de la Planet Labs, o firmă care furnizează imagini din satelit, arată că Israelul a distrus trei clădiri în care era creat combustibil solid pentru rachete balistice și un depozit.

Imaginile Planet Labs arată, de asemenea, că o lovitură israeliană a distrus două clădiri din complexul Khojir unde era amestecat combustibil solid pentru rachete balistice, a spus el.

Clădirile erau împrejmuite cu baricade înalte de pământ, potrivit imaginii văzute de Reuters. Astfel de structuri sunt asociate cu producția de rachete și sunt concepute pentru a minimiza daunele provocate de o eventuală explozie.

„Israelul spune că a vizat clădirile care găzduiesc mixere pentru combustibil solid. Aceste mixere industriale sunt greu de realizat. Iranul a importat multe de-a lungul anilor, cu cheltuieli mari, și probabil că va avea dificultăți să le înlocuiască”, a spus Eveleth.

Chiar și cu o operațiune limitată, a spus el, este posibil ca Israelul să fi dat o lovitură semnificativă capacității Iranului de a produce rachete în masă.

„Loviturile par a fi foarte precise”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut...
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Pro FM
Mama Selenei Gomez avea doar 16 ani când a născut-o pe celebra artistă: „Am crescut împreună”. Ce relație au...
Film Now
Fiul lui Goldie Hawn, dezvăluiri despre furia pe care o simțea în copilărie din cauza faimei mamei sale...
Adevarul
Cum ne-au păcălit sovieticii când au ocupat România: „În ’44 a fost un entuziasm general, lumea a înțeles că...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care iau pensie crescută la MICA RECALCULARE? Șeful Casei de Pensii anunță
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă...
Film Now
Hugh Jackman e îndrăgostit și are deja "o relație solidă"? Cine e colega de breaslă recent despărțită de...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”