Live

Câteva nume care ar putea ocupa funcții-cheie în noul Cabinet Trump. Ce șanse au, cum s-au remarcat și ce schelete au prin dulap

Data actualizării: Data publicării:
Deja trei nume au fost date publicității, urmează altele. Foto: Profimedia

Donald Trump a făcut primele angajări oficiale din viitoarea sa administrație, numind un șef de cabinet, un responsabil al frontierelor și un ambasador la Națiunile Unite. Echipa de tranziție a președintelui ales examinează o serie de candidați înainte de întoarcerea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie 2025. BBC ne propune câteva nume pe care le-am putea găsi la începutul anului viitor pe lista cabinetului. Unele dintre ele sunt deja confirmate.

Șeful de cabinet - Susie Wiles

Susie Wiles și copreședintele de campanile, Chris LaCivita, au fost mințile din spatele victoriei lui Trump asupra lui Kamala Harris.

În discursul său de victorie, Trump a numit-o „fecioara de gheață” - o referire la calmul ei - și a spus că îi place să rămână în fundal.

Șeful de cabinet este adesea cel mai important consilier al președintelui, supervizând operațiunile zilnice din Aripa de Vest și gestionând personalul șefului.

Wiles, în vârstă de 67 de ani, a lucrat în politica republicană timp de decenii, de la campania prezidențială de succes a lui Ronald Reagan din 1980 până la alegerea lui Rick Scott și Ron DeSantis ca guvernatori ai Floridei.

Republicanii au declarat că ea impune respect și are capacitatea de a controla orgoliile mari ale celor din orbita lui Trump, ceea ce i-ar putea permite să impună un simț al ordinii pe care niciunul dintre cei patru șefi de personal anteriori nu l-a putut impune.

Țarul frontierelor - Tom Homan

Acesta este un post critic, deoarece include responsabilitatea pentru deportările în masă ale lui Trump a milioane de migranți fără documente, care a fost o promisiune centrală a campaniei.
Fostul ofițer de poliție a fost director interimar al Serviciului american de imigrație și control vamal (ICE) în primul mandat al lui Trump și a susținut o poziție de toleranță zero în această privință.

„Trump se întoarce în ianuarie, eu voi fi în urma lui când se va întoarce”, a declarat el în iulie. „Și voi conduce cea mai mare forță de deportare pe care această țară a văzut-o vreodată”.

Ambasador la Națiunile Unite - Elise Stefanik

Rapoartele din mass-media sugerează că congresmanului din New York i s-a oferit postul de ambasador la ONU.

Stefanik a ținut prima pagină a ziarelor naționale cu întrebările sale tăioase în comisiile Congresului, mai întâi la audierile de punere sub acuzare a lui Trump din 2019 și din nou în acest an interogând liderii colegiilor despre antisemitismul din campusuri.

„Elise este o luptătoare incredibil de puternică, dură și inteligentă pentru America First”, a spus Trump într-o declarație pentru New York Post.

Procurorul general

Nicio decizie privind personalul nu poate fi mai importantă pentru traiectoria celui de-al doilea mandat al lui Trump decât numirea sa la conducerea Departamentului de Justiție.

După relații inegale atât cu Jeff Sessions, cât și cu William Barr, procurori generali în timpul primului său mandat, se așteaptă ca Trump să aleagă un loialist care va exercita puterea sa de urmărire penală în maniera unui „câine de atac”.

Printre numele vehiculate pentru acest post se numără Aileen Cannon, judecătoarea federală nominalizată de Trump care a respins cazul său privind documentele clasificate; Jeffrey Clark, fost avocat al Departamentului de Justiție, despre care se presupune că ar fi ajutat eforturile lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020; Ken Paxton, procurorul general al Texasului, care a fost atât inculpat, cât și pus sub acuzare, la fel ca Trump; Matthew Whitaker, cel care a preluat timp de trei luni funcția de procuror general interimar după ce Sessions a demisionat la cererea lui Trump; Mike Davis, un activist de dreapta care a fost coleg cu judecătorul Neil Gorsuch de la Curtea Supremă și care a emis amenințări bombastice la adresa criticilor și jurnaliștilor lui Trump; și Mark Paoletta, care a lucrat în biroul bugetar al lui Trump și care susține că nu există nicio cerință legală ca un președinte să stea deoparte de deciziile departamentului de justiție.

Secretarul de stat

Secretarul de stat al SUA este principalul consilier al președintelui pe probleme de afaceri externe și acționează ca diplomat de top al Americii atunci când reprezintă țara în străinătate.
Senatorul de Florida Marco Rubio - care a fost cel mai recent luat în considerare pentru a fi vicepreședintele lui Trump - este un nume important vehiculat pentru postul-cheie din cabinet.

Rubio, în vârstă de 53 de ani, are o viziune fermă asupra Chinei. El s-a opus lui Trump în alegerile primare republicane din 2016, dar de atunci și-a schimbat poziția. Este membru de rang înalt al Comisiei pentru relații externe a Senatului și vicepreședinte al comisiei de informații a Camerei.

Printre ceilalți pretendenți la acest post se numără antreprenorul în biotehnologie și candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024, Vivek Ramaswamy; fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, Robert O'Brien; senatorul de Tennessee Bill Hagerty, care a fost anterior ambasadorul lui Trump în Japonia; și Brian Hook, trimisul special pentru Iran în primul mandat al lui Trump și omul care conduce eforturile de tranziție la Departamentul de Stat.

Cu toate acestea, un contracandidat la nominalizare este Richard Grenell, un loialist care a fost ambasador în Germania, trimis special în Balcani și șef interimar al serviciilor naționale de informații. Grenell, în vârstă de 58 de ani, a fost puternic implicat în eforturile lui Trump de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 și chiar a participat la întâlnirea sa privată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în septembrie.

Funcții în serviciile de informații/ securitate națională

Stilul combativ al lui Grenell îl poate face mai potrivit pentru funcția de consilier pentru securitate națională - o funcție care nu necesită confirmarea Senatului - decât pentru cea de secretar de stat.

De asemenea, pentru posturi importante într-un al doilea mandat al lui Trump sunt pe lista de candidați fostul director al Serviciului național de informații, John Ratcliffe; Keith Kellogg, consilier pe probleme de securitate națională al prim-vicepreședintelui lui Trump, Mike Pence; fostul oficial al Departamentului Apărării, Eldridge Colby; și Kash Patel, un loialist care a făcut parte din personalul Consiliului național de securitate și a devenit șeful de cabinet al secretarului interimar al apărării în ultimele luni de mandat ale lui Trump.

Patel, în vârstă de 44 de ani, care a contribuit la blocarea tranziției către viitoarea administrație Joe Biden în acest ultim rol, este cotat pentru a deveni șeful Agenției Centrale de Informații (CIA).
Trump a declarat, de asemenea, că îl va demite pe directorul Biroului Federal de Informații (FBI), Chris Wray, pe care l-a nominalizat în 2017, dar cu care s-a certat de atunci. Jeffrey Jensen, un fost procuror american numit de Trump, este luat în considerare pentru a-l înlocui pe Wray.

Secretarul Apărării

Trump l-a indicat anterior pe Christopher Miller, ultimul său secretar interimar al apărării, ca fiind un candidat care ar putea fi nominalizat pentru a conduce armata.

Miller, un colonel pensionat din Forțele Speciale ale Armatei, a condus Centrul Național de Combatere a Terorismului și - mai recent - a redactat capitolul privind apărarea din controversata listă de dorințe Project 2025 pentru un al doilea mandat Trump, deși Trump s-a distanțat de document.

Alte nume discutate sunt Michael Waltz, un deputat din Florida care face parte din comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a SUA, și Robert O'Brien.

Se pare că Trump îl are în vedere ca director financiar pe Robert Lighthizer, un sceptic al liberului schimb care a condus războiul tarifar cu China în calitate de reprezentant comercial al SUA.

Dar cel puțin alte patru persoane ar putea fi luate în considerare pentru acest rol, inclusiv Scott Bessent, un manager miliardar de fonduri speculative care a devenit un important colector de fonduri și consilier economic al președintelui ales; John Paulson, un alt megadonator din lumea fondurilor speculative; fostul președinte al Securities and Exchange Commission (SEC) Jay Clayton; și comentatorul financiar de la Fox Business Network Larry Kudlow, care a condus consiliul economic național al lui Trump în timpul primului său mandat.

Secretar al Comerțului

Linda McMahon, femeia care co-prezidează echipa de tranziție a lui Trump, este considerată o candidată cheie pentru a reprezenta întreprinderile americane și crearea de locuri de muncă în cabinetul său - după ce a ocupat anterior funcția de administrator al întreprinderilor mici în timpul primului său mandat.

Alte persoane care ar putea ocupa acest post vacant sunt Brooke Rollins; Robert Lighthizer; și Kelly Loeffler, o femeie de afaceri bogată care a lucrat pentru scurt timp în Senatul SUA.

Secretar de Interne

Guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem - care a fost respinsă pentru a fi coechipieră a lui Trump (vicepreședinte), în parte din cauza unei admiteri bizare că și-a ucis câinele de companie - ar putea să-și vadă loialitatea față de acesta răsplătită cu conducerea departamentului de interne, care gestionează terenurile publice și resursele naturale.

Ea ar putea concura cu guvernatorul Dakota de Nord, Doug Burgum, pentru acest rol.

Secretarul pentru Energie

Doug Burgum este, de asemenea, un candidat la conducerea departamentului de energie, unde ar pune în aplicare promisiunile lui Trump de a „fora, baby, fora” și de a revizui politica energetică a SUA.

Antreprenor de software care și-a vândut mica companie către Microsoft în 2001, Burgum a candidat pentru scurt timp la alegerile primare republicane din 2024, înainte de a renunța, susținându-l pe Trump și impresionându-l rapid cu persoana sa lipsită de dramatism și cu averea sa considerabilă.

Fostul secretar pentru energie Dan Brouillette ar fi, de asemenea, în cursă.

Secretar de presă

Karoline Leavitt, în vârstă de 27 de ani, care l-a impresionat pe Trump în calitate de secretar de presă național al campaniei sale, a ocupat deja funcția de secretar de presă adjunct al Casei Albe și ar putea fi o candidată sigură pentru a fi purtătoarea de cuvânt a administrației.

Robert F Kennedy Jr

RFK Jr, așa cum este cunoscut, este un avocat specializat în protecția mediului, un sceptic al vaccinurilor și nepotul fostului președinte John F Kennedy.

El se află pe lista scurtă pentru a conduce departamentul de sănătate și servicii umane, au declarat mai multe persoane apropiate de campania președintelui ales pentru CBS News, partenerul de știri al BBC din SUA.

Deși nu are nicio calificare medicală, Kennedy, în vârstă de 70 de ani, este așteptat să devină un fel de „țar al sănătății publice” în administrația Trump.

Au existat speculații cu privire la incapacitatea sa de a trece o verificare a antecedentelor pentru autorizarea de securitate din cauza controverselor din trecut, inclusiv aruncarea unei carcase de urs în Central Park din New York.

Pe lângă un nou loc de muncă la departamentul de sănătate și servicii umane, Kennedy ar putea influența, de asemenea, politica la departamentul de agricultură, Agenția pentru Protecția Mediului, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor (FDA).

Elon Musk

Cel mai bogat om din lume a vărsat milioane de dolari în realegerea lui Trump, iar criticii spun că acum va avea puterea de a modela reglementările care afectează companiile sale Tesla, SpaceX și X.

Atât el, cât și Trump s-au concentrat pe ideea ca el să conducă un nou „Departament al eficienței guvernamentale”, unde ar reduce costurile și ar raționaliza ceea ce el numește o „birocrație federală masivă și sufocantă”.

Acronimul viitoarei agenții - DOGE - este o referire jucăușă la o criptomonedă „meme-coin” pe care Musk a promovat-o anterior.

Dar Musk, în vârstă de 53 de ani, ar putea juca, de asemenea, un rol în diplomația globală. El a participat miercuri la prima convorbire a lui Trump cu Zelenski din Ucraina.

Marii perdanți. Pe cine nu vom vedea la Casa Albă

Sâmbătă, Trump a anunțat pe platforma sa socială că „nu-i va invita fostul ambasador [ONU] Nikki Haley sau fostul secretar de stat Mike Pompeo” să lucreze din nou pentru el.

Aceasta a venit la o zi după ce aliatul de lungă durată Roger Stone i-a identificat pe cei doi ca fiind „neoconservatori” susceptibili de a forma o „a cincea coloană sinistră” împotriva agendei lui Trump. De asemenea, Haley l-a contestat și criticat dur pe Trump în timpul alegerilor primare republicane din 2024. Pompeo a fost considerat unul dintre principalii candidați la funcția de ministru al apărării.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Retrospectivă 2024: Războaie, răsturnarea de la putere a unor lideri autoritari, căderi de guverne, alegeri anulate, dezastre naturale

Toyota se alătură marilor companii din SUA care fac donații pentru învestirea președintelui Donald Trump. Suma de bani anunțată

Trump promite pedeapsa cu moartea pentru „violatori, ucigași și monștri”

Vremuri grele pentru democrațiile liberale. Anul electoral 2024 le-a fragilizat mai mult ca oricând

Partenerii noștri