Live

Catastrofă umanitară în Mariupol. Cadavrele zac pe străzi, oamenii sunt flămânzi și topesc zăpada pentru că nu au apă potabilă

Data actualizării: Data publicării:
Orașul-port Mariupol este înconjurat de forțele rusești. Situația civililor este descrisă drept „o catastrofă umanitară”, în condițiile în care aceștia nu au mâncare, apă, căldură și electricitate. Foto: Twitter/EuroMaidan Press

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș-port strategic.

Încercările de marți și miercuri de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.

Orașul se află într-o „situație catastrofală”, a spus, marți, viceprimarul localității. 

Natalia Mudrenko, reprezentantul Ucrainei la ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de asediu rusesc. Vocea i-a tremurat de emoție în timp ce a descris cum a murit o fetiță de șase ani la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele rusești. „A fost singură în ultimele clipe ale vieții”, a spus ea.

Mii de oameni au fost uciși, atât civili, cât și soldați, în aproape două săptămâni de lupte de când forțele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri