Live

Casa Albă îi cere Canadei să intervină pentru a opri „Convoiul libertății”, protestul care riscă să se răspândească în toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
Camionagiii canadieni au blocat centrul orașului Ottawa și trei puncte de trecere a frontierei cu SUA. Între timp, „Convoiul libertății” ar putea ajunge și în alte țări. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden i-a cerut joi prim-ministrului canadian Justin Trudeau să folosească „puterile federale” pentru a opri blocada camionagiilor canadieni care protestează împotriva restricțiilor anti-Covid aplicate de guvernul de la Ottawa, scrie Reuters. Demonstrațiile din Canada i-au inspirat și pe alții, în țări precum SUA, Franța și Australia, să se alăture protestelor care riscă acum să devină o mișcare internațională.

Demonstrațiile, în care au fost folosite sute de tiruri și camioane pentru a bloca drumuri importante de acces dintre SUA și Canada, au forțat mai multe uzine de automobile să își oprească sau reducă activitatea și au inspirat discuțiile legate de organizarea de manifestații în state de pe alte continente.

Accesul spre trei puncte de trecere a frontierei americano-canadiane – în Michigan, Dakota de Nord și Montana – au fost blocate de camionagii și de alți manifestanți care protestează împotriva restricțiilor legate de Covid-19 de partea canadiană a graniței.

Prim-ministrul Canadei a spus joi că blocadele „sunt nocive pentru muncitori, afaceri și economia țării”. De două săptămâni, camionagiii au blocat centrul orașului Ottawa, capitala Canadei. În ultimele zile, protestatarii și-au parcat mașinile de mare gabarit în mijlocul drumurilor care leagă Canada de SUA.

Cel mai aglomerat punct vamal din America de Nord este blocat de protestatari

Joi a fost a patra zi în care manifestanții au blocat accesul auto pe Podul Amabasador, care leagă Detroit de Windsor – cel mai aglomerat punct de trecere a graniței din America de Nord.

Mai mult, trecerea frontierei din statul Dakota de Nord a fost și el blocat de protestatarii care și-au parcat tirurile și utilajele agricole în mijlocul drumului care leagă orașele Emerson și Pembina, potrivit Poliției Regale Călare a Canadei.

Într-un alt incident, accesul dintre statele Alberta și Montana a fost și el blocat de protestatari.

Vama SUA-Canada din statul Dakota de Nord a fost blocat de protestatari cu tiruri și utilajele agricole. Foto: Profimedia Images

Protestele camionagiilor au fost iscate de decizia autorităților canadiene de a interzice trecerea frontierei persoanelor nevaccinate dacă nu sunt dispuse să intre în carantină pentru două săptămâni.

„Convoiul libertății”, cum s-au autointitulat protestatarii, a atras și alți manifestanți care se împotrivesc măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care includ reguli precum mandatarea purtării măștilor de protecție, carantine obligatorii și restricții împotriva adunărilor publice.

„Vreau ca toate restricțiile să dispară și nu plec până nu dispar”, a spus un protestatar din Ottawa pentru CNN, adăugând că este dispus să protesteze cât de mult va fi nevoie. „Pot să încerce să scape de noi, dar nu plecăm.”

Camionagiii au perturbat activitatea Aeroportului Internațional din Ottawa

Blocadele au perturbat transportul de bunuri și a provocat probleme pentru mai multe uzine auto din apropierea graniței dintre SUA și Canada. Ford, General Motors și Stellantis au anunțat că întâmpină probleme de producție din cauza protestelor.

Între 60 și 70 de automobile au fost folosite joi în încercarea de a perturba traficul în zona Aeroportului Internațional din Ottawa. Șoferii au încercuit terminalele de sosiri și plecări, potrivit unei declarații a oficialilor aeroportului.

Între 60 și 70 de automobile au fost folosite pentru a perturba traficul în jurul Aeroportului Internațional din Ottawa. Foto: Profimedia Images

Oficialii au luat deja mai multe măsuri legale pentru a întrerupe demonstrațiile.

Primarul orașului Windsor a declarat pentru CNN că, în decursul zilei de vineri, se vor face demersuri pentru obținerea unui ordin judecătoresc împotriva protestatarilor. Dacă manifestanții „nu sunt dispuși să plece”, primarul orașului a spus că vor fi folosite camioane de tractare și alte echipamente la „mutarea vehiculelor din drum”, pentru a redeschide vama.

„Punctul acesta de trecere este prea important pentru economia națională a ambelor țări”, a mai spus primarul. „Milioane de oameni de ambele părți ale graniței au ce mânca datorită acestui punct de trecere.”

„Există posibilitatea izbucnirii violențelor” - oprirea demonstrațiilor, o operațiune delicată

Dacă protestatarii nu vor pleca, ordinul judecătoresc le va oferi polițiștilor mai multă autoritate în felul în care vor răspunde pentru a rezolva situația. Cu toate acestea, primarul a admis faptul că oprirea manifestațiilor este o operațiune delicată.

„Este foarte frustrant pentru că oamenii vor ca noi să intrăm în forță peste [protestatari] și să îi alungăm, dar există posibilitatea izbucnirii violențelor”, a spus primarul canadian. „Am văzut protestatari care și-au scos răngile de fier când poliția a încercat să tracteze o mașină. Lucrurile ar putea să se intensifice foarte, foarte repede.”

„Încercăm să negociem pentru că nu ne dorim ca, după ce alungăm azi 100 sau 200 de protestatari, să avem de-a face cu alți 300 care vor veni să îi înlocuiească mâine”, a explicat primarul.

Poliția din Ottawa a spus că s-au făcut 25 de arestări de când au început protestele și că s-au dat peste 1.500 de amenzi pentru infracțiuni legate de trafic, perturbarea liniștii și altele.

Proteste similare s-ar putea să aibă loc de partea cealaltă a graniței. Oficialii americani au avertizat că proteste ar putea avea loc în SUA, acolo unde media conservatoare a discutat în termeni pozitivi despre acest subiect.

Protestele se extind pe plan mondial - SUA, Franța și Australia, printre țările afectate

Evenimentul sportiv „Super Bowl”, ce va avea loc duminică, ar putea să atragă astfel de proteste, au avertizat oficialii.

Mai mult, protestele s-ar putea extinde și în alte țări. Poze cu camionagiii canadieni circulă pe rețelele sociale, iar, de la începutul manifestațiilor, mai multe figuri importante de extremă dreapta din țări precum SUA, Australia și Germania i-au lăudat pe protestatari și au distribuit mai departe imaginile și declarațiile lor, scrie The New York Times.

Participanți ai Convoiului libertății din Franața care urmează modelul canadienilor. Foto: Profimedia Images

Activitatea grupurilor de discuții online s-ar putea să fi stat și la baza deciziei autorităților franceze și belgiene de a interzice blocarea drumurilor naționale pentru a preveni proteste similare, informează France24.

Poliția capitalei Franței a anunțat că protestul „Convoiul libertății”, organizat în Franța de către șoferii care manifestează împotriva restricțiilor anti-Covid-19, va fi oprit la intrarea în Paris.

Protestatarilor le va fi interzis accesul în Paris între 11 și 14 februarie. Cei care încalcă regulile riscă până la doi ani de închisoare, amenzi de 4.500 de euro și suspendarea carnetului de conducere.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Donald Trump readuce în discuție „ideea excelentă” de a face Canada al 51-lea stat american

Canada anunţă noi reguli la frontieră, după amenințarea lui Donald Trump privind tarifele

Partenerii noștri