Live

Cancelarul Nehammer le atrage atenția românilor: Un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României

Data publicării:
Cancelarul austriac Karl Nehammer. Foto: Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer avertizează că un eventual boicot asupra companiilor austriece din România, drept răspuns la refuzul Vienei de a accepta aderarea țării noastre la Schengen, ar face mai mult rău României decât Austriei, deoarece firmele austriece aduc bani la bugetul țării și creează locuri de muncă. Într-un interviu la postul public de televiziune ORF2, Nehammer a negat vehement că votul negativ împotriva României ar avea motive politice și a transmis din nou că veto-ul va fi ridicat doar când România și Bulgaria își vor îmbunătăți protecția frontierelor.

Cel mai recent drept de veto al Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Spațiul Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor în țările Schengen, a provocat critici aspre nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE. Chiar și guvernul italian de dreapta a condamnat această mișcare.

Întrebat, în cadrul unui interviu, de ce Austria nu a ales calea obişnuită în UE, şi anume de a căuta aliaţi în rândul celorlalte state şi de a obţine astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă ţară nu are - proporţional cu populaţia sa - o presiune similară cu cea a Austriei. De asemenea, Olanda a încercat de mult timp să găsească sprijin în Consiliul UE, dar nu a reuşit.

În celelalte ţări ale UE, pur şi simplu, problema a fost conştientizată altfel decât în Austria, iar cum Comisia Europeană nu acţiona, trebuia să se acţioneze „în forţă” şi la nivel naţional, a explicat Nehammer.

Cancelarul a repetat în mare parte argumentaţia sa şi a ministrului de interne al ÖVP, Gerhard Karner: din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, or asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Multe dintre aceste persoane neînregistrate ar veni prin România sau Bulgaria, spune Nehammer.

El a recunoscut că România și Bulgaria dețin alte cifre, însă spune că aceste țări nu aveau cum să cunoască numărul real din moment ce nu au înregistrat aceste persoane.

În ceea ce privește o presupusă legătură între votul negativ dat României și alegerile interne din Austria, Nehammer a spus că această ipoteză este una „absurdă”.

Totodată, cancelarul austriac s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecinţe negative pentru companiile naţionale care operează în Bulgaria şi România.

„Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a arătat cancelarul, subliniind că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă înseşi economiilor României sau Bulgariei.

Companiile austriece aduc întotdeauna bani la bugetul ţării şi oferă locuri de muncă, a explicat el.

După eșecul privind aderarea la Spațiul Schengen, românii supărați au început să boicoteze companiile și produsele austriece. Chiar europarlamentarul Rare Bogdan le-a sugerat companiilor de stat românești să își închidă conturile pe care le au la băncile austriece din țară, în urma comportamentului "sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit" al Austriei la adresa României.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

Partenerii noștri