Live

Campania militară a Israelului de distrugeri deliberate în Gaza trebuie anchetată drept crimă de război, spune Amnesty International

Data actualizării: Data publicării:
Războiul din Fâșia Gaza. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Campania militară a Israelului de-a lungul perimetrului estic al Fâşiei Gaza ocupate ar trebui investigată drept crimă de război, a declarat joi Amnesty International, transmite dpa citată de Agerpres.

Armata israeliană a distrus ilegal teren agricol şi clădiri civile şi a demolat cartiere întregi în timp ce extindea o „zonă tampon”, a afirmat organizaţia.

Amnesty a analizat imagini din satelit şi videoclipuri postate de soldaţi israelieni pe reţelele sociale între octombrie 2023 şi mai 2024.

Ele au dezvăluit un tipar „consecvent cu distrugerea sistematică a unei întregi zone”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director în cadrul Amnesty International.

„Campania neobosită a armatei israeliene în Gaza este una de distrugere deliberată. Cercetarea noastră a arătat cum forţele israeliene au distrus clădiri rezidenţiale, au alungat mii de familii din casele lor şi le-au făcut pământul nelocuibil”, a arătat ea.

Crearea unei „zone tampon” nu trebuie să echivaleze cu pedepsirea colectivă a civililor palestinieni, a subliniat Guevara-Rosas.

„Măsurile Israelului pentru a-i proteja pe israelieni de atacuri din Gaza trebuie duse la îndeplinire în conformitate cu obligaţiile sale în baza dreptului internaţional, care includ interzicerea distrugerii deliberate şi a pedepsei colective”, a mai afirmat reprezentata Amnesty.

Armata israeliană justifică demolarea clădirilor din Gaza, printre altele, spunând că distruge astfel tuneluri şi alte infrastructuri folosite în scop terorist de militanţii Hamas, adaugă dpa.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul de la Budapesta susține că pagerele explozive folosite într-un atac asupra Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria

Iranul, furios după exploziile a mii de pagere în Liban: „Asasinat în masă”

Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un moment de acum ori niciodată”

Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs

Partenerii noștri