Calvarul trăit de angajații serviciilor funerare din Bergamo, care muncesc de o lună non-stop și fără protecție
Lucrează non-stop de aproape o lună, fără mănuși și măști. Niciunul dintre ei nu a fost testat, deși au intrat în contact cu zeci de membri ai familiilor celor care au murit din cauza COVID-19. Proprietarii și angajații serviciilor funerare din provincia Bergamo, din nordul Italiei, sunt epuizați și amenință că își încetează activitatea, dacă nu se iau măsuri adecvate pentru protejarea siguranței publice.
Există aproximativ 80 de firme funerare care operează în provincie. Una dintre cele mai mari are aproximativ 40 de angajați. Înainte de a izbucni criza coronavirusului, firma se ocupa, în medie, de aproximativ 115 înmormântări pe lună, dar în martie au avut deja peste 800, relatează Euronews.
Imaginile cu camioanele armatei care transportă sicriele victimelor făcute de COVID-19 în Bergamo au devenit simbolice pentru drama pe care o trăiește orașul. Crematoriul lucrează 24 de ore pe zi de săptămâni întregi, dar nu mai este în măsură să răspundă cerințelor. Momentan, lista de așteptare pentru incinerare este lungă, ocupată pe trei săptămâni înainte.
Provincia Bergamo este una din zonele din Italia lovite cumplit de coronavirus. Sunt aproape 6.500 de cazuri, conform datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Civilă, citată de Euronews. Antonio Ricciardi, președintele unei asociații a serviciilor funerare din Bergamo, a vorbit despre o situație imposibilă.
„Este absolut iresponsabil să funcționezi în condițiile actuale”, a spus Ricciardi. „Se intră și se iese din spitale și din casele oamenilor fără niciun control al stării de sănătate.”
Experții susțin că autoritățile au subestimat riscul reprezentat de COVID-19, în special în primele etape ale contagiunii.
Pietro Bonaldi, președinte al asociației întreprinderilor mici și mijlocii din provincia Bergamo, a declarat pentru Euronews: „În primele zile era încă permis să se transporte sicriul deschis. Sicriele au fost transportate în casele rudelor și biserici și li s-a permis rudelor și prietenilor să-și ia rămas bun de la cei decedați. În acest fel, însă, multe persoane s-au adunat într-un spațiu restrâns, favorizând contagiunea. Am făcut cunoscută această problemă autorităților.”
Prin urmare, angajații de la serviciile funerare ar fi putut contribui și ei la creșterea exponențială a numărului de cazuri din provincie.
Slujbele de înmormântare, interzise
Pe măsură ce contagiunea a progresat, au fost stabilite reguli mai stricte pentru manipularea celor decedați. Trupurile nu sunt spălate și îmbrăcate, ci doar învelite într-o pânză înmuiată în soluție dezinfectantă. Transportul sicrielor descoperite a fost interzis, acestea fiind sigilate imediat.
De asemenea, au fost interzise ceremoniile religioase, pentru a se evita adunarea unui număr mare de persoane într-un loc. Înmormântarea a fost redusă doar la transportul sicriului direct la cimitir sau crematoriu. Incinerarea persoanelor care au murit în urma COVID-19 nu este obligatorie.
De aproape o lună, angajații de la serviciile funerare intră în unitățile sanitare din zona Bergamo fără niciun fel de protecție. Lipsa de măști, mănuși și soluții dezinfectante este cunoscută - s-a vorbit în mass-media italiană, iar în urmă cu câteva zile regiunea Lombardia a lansat un nou apel către companiile în măsură să le producă. În mod firesc, prioritatea este acum acordată angajaților din domeniul sanitar, dar, după cum subliniază Bonaldi, și angajații de la serviciile funerare ajung în aceste spații atunci când sunt chemați să se ocupe de decedați.
Bonaldi a mai spus că niciun angajat nu a fost testat până acum.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News