Live

Calitatea comandanților, din ce în ce mai dezbătută în Ucraina. General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”

Data actualizării: Data publicării:
Din cauza creşterii sale rapide, armata ucraineană nu mai este una strict profesionistă, ci o „armată a cetăţenilor ucraineni”, care nu împărtăşesc vechea cultură de clan a cadrelor şi nu sunt dispuşi să tacă. Foto: Profimedia

Deşi armata rămâne instituţia din Ucraina cu cel mai mare nivel de încredere din partea populaţiei - peste 90%, calitatea comandamentului militar este din ce în ce mai dezbătută, după ce au fost exprimate public tot mai multe critici chiar din cadrul forţelor de apărare, relatează agenția EFE, citând media ucrainene.

Ofiţeri din cadrul Regimentului 31 i-au cerut sâmbătă comandantului-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, să revoce decizia de demitere a comandantului lor, colonelul Andrei Usanov.

Demiterea lui Usanov nu va ajuta la rezolvarea deficitului de oameni şi de muniţie, au argumentat ofiţerii într-o scrisoare transmisă oficial generalului Sîrski.

Usanov „nu-şi trimite oamenii la moarte pentru a primi decoraţii. Viaţa fiecăruia dintre noi este o prioritate pentru el”, au subliniat ei, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Această scrisoare survine după un document similar publicat de reprezentanţii Regimentului 80, care au protestat împotriva deciziei de demitere a comandantului lor, Emil Işkulov, după ce acesta a refuzat să pună în aplicare un ordin din partea superiorilor săi, considerat „nerealist”.

Pe front se fac auzite multe critici la adresa generalilor pentru controlul şi pedepsirea comandanţilor de brigadă şi soldaţilor fără a se ţine cont de situaţia tactică, starea trupelor şi supravieţuirea lor, a semnalat recent corespondentul militar Iuri Butusov.

General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”

Problemele din cadrul armatei au fost făcute publice într-un moment în care veştile bune de pe front sunt rare, iar oboseala soldaţilor se acumulează, a declarat Oleksii Melnik, expert în securitate de la centrul de studii Razumkov din Kiev, pentru EFE.

Apelurile publice la schimbare sunt un semn că mecanismele alternative de rezolvare a problemelor din cadrul armatei nu funcţionează, a menţionat el.

Cu toate acestea, este pozitiv faptul că astfel de probleme pot fi abordate în media chiar pe timp de război, pot primi o reacţie de la cel mai înalt nivel şi pot fi rezolvate măcar parţial, a menţionat el.

Luna trecută, generalul Iuri Sodol a fost demis după ce unul din principalii comandanţi ai brigăzii Azov, Bogdan Krotevici, l-a acuzat public de incompetenţă, imputându-i că ar fi ucis „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”.

„Fiecare dintre aceste cazuri ne apropie de eliminarea rudimentelor epocii sovietice, ajută la realizarea unei schimbări reale şi la transformarea culturii armatei” a subliniat Melnik.

Din cauza creşterii sale rapide, armata nu mai este una strict profesionistă, a spus el. Este o „armată a cetăţenilor ucraineni” care nu împărtăşesc vechea cultură de clan a cadrelor şi nu sunt dispuşi să tacă.

Lucrurile se schimbă rapid

O altă problemă ridicată de Krotevici într-un interviu acordat Ukrainska Pravda este aceea a structurii de comandă militară în sine.

Diferite corpuri de comandă se întrepătrund la vârf, ceea ce face dificilă stabilirea unor linii clare de responsabilitate şi garantarea că aşteptările comandanţilor se bazează pe situaţia reală de pe teren, a argumentat Krotevici, aşa cum o făcuseră deja alţii, precum Butusov.

„Punctul de vedere al lui Krotevici este valoros şi merită să fie studiat îndeaproape datorită poziţiei şi experienţei sale în armată”, spune Melnik. Cu toate acestea, el a precizat că nu poate exista o structură ideală, mai ales în timpul războiului, când „totul e în continuă mişcare”.

„Trebuie să existe o dezbatere în cadrul armatei, în parlament, în guvern. Ceea ce a fost eficient la un moment dat în război poate deveni învechit sau chiar un obstacol în altă etapă”, a spus expertul citat.

Krotevici însuşi consideră, pe de altă parte, că, în general, armata ucraineană face mai puţine greşeli decât cea rusă.

„Armata ucraineană a parcurs un drum lung din 2014. Este ca diferenţa dintre noapte şi zi, dacă facem o comparaţie cu ceea ce era acum zece ani”, a declarat pentru EFE „Lucky”, un recrutor pentru Brigada a 3-a de asalt din Liov (vest).

Întrucât armata nu s-a dezvoltat deloc în ultimele trei decenii, ea nu poate deveni perfectă într-o clipă.

„Ne-am dori să se întâmple mai repede, dar principalul lucru este ca armata să se schimbe în bine”, mai spune „Lucky”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri