Live

Bulgaria trece la euro în 2024. Cât va mai circula leva în paralel cu moneda europeană

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, va trece la euro în 2024. Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând a fi retrasă treptat din circulație. România, pe de altă parte, nu are o țintă stabilită privind intrarea în clubul statelor care folosesc moneda europeană.

Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în anticamera euro inca din iulie anul trecut, iar acum a anunțat că va adopta moneda europeană peste doi ani si jumătate.

Nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea la zona euro urmând să înceapă – cel mai probabil – la 1 ianuarie 2024. Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva urmand a fi retrasă din circulatie la începutul lunii februarie 2024.

Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro.

19 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro. Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului Zonei euro, la 1 ianuarie 2015.

Grecia este însă țara despre care s-a spus în repetate rânduri că intrarea în Zona euro ar fi fost o greșeală. Elenii au dat drahma pe euro de la 1 ianuarie 2001.

Când s-ar putea alătura și România Zonei euro

Când s-ar putea alătura și România zonei euro încă nu se știe. De-a lungul timpului, autoritățile au anunțat două date pentru trecerea la euro: 2019 și apoi 2024.

Acum, autoritățile spun că țară noastră trebuie mai întâi să-și restabilească echilibrul macroeconomic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro.

Oricum, România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, potrivit Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană. De exemplu, deficitul bugetar depășește pragul de 3% din PIB și ar putea coborî sub acest prag abia în 2024.

Premierul Florin Cîțu declarase, însă, la începutul anului, că țară noastră s-ar putea alătură zonei euro în 2027-2028.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

BBC: Moment de uşurare pentru România şi Bulgaria care intră complet în Schengen. Dar pentru camionagii, birocraţia nu s-a sfârşit încă

Partenerii noștri