Live

Bulgaria a recunoscut Holodomorul, foametea provocată de Stalin în anii '30 în Ucraina, ca genocid

Data publicării:
Foametea din anii '30 a fost descrisă de oficialii ruși drept „dificultăți alimentare”, iar victimele au fost acuzate că și-ar fi înfometat singure copiii până la moarte pentru a discredita conducerea sovietică. Foto: Profimedia Images

Parlamentul Bulgariei, profund divizat cu privire la relațiile țării cu Rusia, a declarat, miercuri, că Holodomorul, foametea provocată de regimul stalinist din URSS în Ucraina între 1932 și 1933 a fost un genocid.

În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE, citată de Agepres.. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă pro-rusă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia.

Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB. Aceste două partide se numără, de asemenea, printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii rusești.

Rezoluţia adoptată de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului.

Parlamentul European a declarat, pe 15 decembrie 2022, Holodomorul drept genocid. Alte 22 de țări, printre care și România, recunosc Holodomorul ca genocid a regimului sovietic împotriva poporului ucrainean.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri