Boris Johnson s-a dezlănțuit în noua lui carte: Macron este o „adevărată pacoste”, Starmer - „un taur cu un termometru înfipt în fund”
Cine a spus că viața este prea scurtă ca să porți pică nu l-a înștiințat și pe Boris Johnson. În noua sa carte - „Unleashed” - fostul premier britanic a arătat că nu a uitat perioada în care a lucrat ca jurnalist și s-a decis să arunce cu noroi în adversarii lui politici, lideri mondiali și chiar și în publicul britanic, în încercarea de a-și vinde mai bine autobiografia, potrivit Politico.
Discuțiile dintre monarh și prim-ministrul Regatului Unit ar trebui să rămână private, dar la fel cum a făcut și cu multe alte convenții britanice, Johnson a ales să ignore tradiția și a dezvăluit că regretata regină „suferea de o formă de cancer osos”.
Cu toate că „vârsta înaintată” a fost cauza oficială a decesului Reginei Elisabeta a II-a, Johnson nu s-a ferit să vorbească despre cum a murit ea de fapt, fiind primul politician important care a vorbit în public despre acest subiect.
Șarmul lui Johnson nu a funcționat și cu parlamentarii britanici conservatori, care l-au înlăturat din funcția de prim-ministru după doar câțiva ani. Același lucru se poate spune și despre Prințul Harry.
Fostul premier britanic a încercat să îl convingă pe fratele Prințului William să rămână în Marea Britanie, în loc să se mute în America împreună cu soția lui, fosta actriță Meghan Markle.
Deși au avut „multe discuții de încurajare”, Johnson recunoaște că a fost doar o „treabă ridicolă” și „fără nicio speranță”.
Apartamentul lui Theresa May de pe Downing Street, „un bârlog de drogați”
Johnson a spus că atunci când a preluat rolul de premier de la predecesoarea sa, Theresa May, a fost nevoie de o renovare foarte costisitoare și controversată pentru că întreaga clădire de pe Downing Street „arăta ca un bârlog de drogați”.
Șeful de cabinet al Theresei May, Gavin Barwell, a spus că nu e nicio surpriză că Boris Johnson „spune uneori lucruri care au puțin de-a face cu adevărul”.
Johnson a mai spus și că May era o „încrezută strictă” și că nu putea să îi ignore „nările” și „mișcările din nas”.
Fostul premier britanic a fost un aliat de nădejde al Israelului, dar în cartea sa, Johnson spune că Benjamin Netanyahu i-ar fi plasat un dispozitiv de ascultare în baia personală pe vremea când era ministru de externe.
Johnson l-a acuzat și pe președintele francez Emmanuel Macron că ar fi ignorat grupurile de imigranți care încercau să traverseze Canalul Mânecii pentru a intra în Marea Britanie ca să pedepsească Londra pentru Brexit, catalogându-l drept o „adevărată pacoste”.
Invadarea Olandei și cadoul ieftin pentru Biden
Johnson a spus, mai mult sau mai puțin în glumă, că a luat în calcul invadarea Olandei ca să confiște cinci milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca pentru că nu erau exportate în Marea Britanie.
Într-o întâlnire cu oficiali militari, lui Johnson i s-a propus ca trupele britanice să se folosească de întunericul nopții pentru a traversa Canalul Mânecii pe ascuns în bărci gonflabile și să pătrundă prin canalele construite de olandezi.
Johnson a recunoscut că întreaga operațiune era o „nebunie” și a atacat UE pentru că tratează Marea Britanie cu „răutate și ciudă”.
Fostul premier britanic nu a avut cuvinte prea frumoase de spus nici despre fostul președinte american Barack Obama și actualul lider al SUA, Joe Biden, căruia i-a făcut un cadou foarte ieftin copiat de pe Wikipedia cu ocazia summitului G7.
„Nu cred că am cheltuit mai mult de un penny pe [cadou]”, și-a amintit Johnson. „A fost fabulos de ticălos, ceea ce presupun că va fi bine primit de plătitorul de taxe din Regatul Unit.” Un gest de răzbunare pentru Revoluția Americană?
Johnson și-a criticat și propriile politici din timpul pandemiei
Johnson s-a mirat și de ce publicul britanic a acceptat cu așa mare ușurință politicile de carantină din timpul pandemiei de Covid-19. Electoratul a respectat regulile „ca pe o religie”, potrivit lui Johnson, care mai apoi a spus într-un interviu că nu încearcă să își bată joc de oameni - o precizare importantă, având în vedere că peste 100.000 de britanici au murit de Covid-19 în mandatul său.
Johnson și-a criticat chiar și propria sa administrație pentru felul în care au abordat pandemia, spunând că nu i-a venit să creadă „îndrăzneala guvernului” de a încerca să controleze până la cel mai mic detaliu „umanitatea”.
Johnson l-a atacat și pe actualul prim-ministru al Marii Britanii, pe care îl invidiază pentru că a reușit să reziste mai mult decât el, spunând că atunci când discutau despre redeschiderea școlilor în timpul pandemiei, Keir Starmer i-a răspuns făcând „fața lui mirată/iritabilă, precum un taur care are un termometru înfipt în mod neașteptat în rect”.
Nici relația cu artiștii nu a decurs mai bine pentru fostul premier britanic care a fost refuzat de Emma Watson, actrița care a jucat rolul lui Hermione Granger în filmele Harry Potter, după ce a invitat-o să participe la un eveniment ONU despre educația femeilor.
Încercările echipei lui Johnson de a se întâlni cu starul filmului Titanic, Leonardo DiCaprio, la summitul climatic COP26 din Glasgow, în 2021, s-au lovit de un iceberg.
DiCaprio „a grăbit pasul” când l-a zărit pe Johnson, spunând doar „ne vedem mai târziu, prietene”, când a fost rugat să se întâlnească cu prim-ministrul Marii Britanii de la acea vreme.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News