Live

Boris Johnson: Marea Britanie a luat în calcul invadarea Olandei în 2021, pentru a confisca o rezervă uriașă de vaccinuri Covid

Data actualizării: Data publicării:
O propunere pe care nici nu știm cum să o caracterizăm. Foto: Profimedia

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a luat în considerare trimiterea de trupe în Olanda pentru a confisca o rezervă de cinci milioane de doze de vaccinuri Covid deținute în Leiden, potrivit unui extras din viitoarele sale memorii publicat în Daily Mail, scrie Politico.

În primăvara anului 2021, UE și Regatul Unit se luptau pentru producția de vaccinuri Covid-19 într-o fabrică situată în Leiden, în apropiere de coasta olandeză. Fabrica era condusă de Halix și furniza vaccinuri AstraZeneca contractate atât de Marea Britanie, cât și de UE.

Pe fondul penuriei de doze de vaccin, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat că va întrerupe exporturile de vaccinuri către țările cu rate de vaccinare mai ridicate decât cele ale UE, precum și către țările care refuză să împartă propriile rezerve de vaccinuri cu blocul comunitar - ambele criterii se aplicau Regatului Unit la acea vreme.

În memoriile sale, intitulate „Unleashed”, Johnson explică cum, după două luni „zadarnice” de negocieri cu UE pentru eliberarea dozelor, el a cerut forțelor armate britanice să elaboreze un plan pentru a le extrage prin forță. Potrivit lui Johnson, înalți oficiali ai armatei s-au oferit să trimită soldați care să traverseze clandestin Canalul Mânecii pentru a confisca vaccinurile.

Planul a fost abandonat în cele din urmă deoarece invadarea unui aliat NATO ar fi fost „o nebunie”, explică Johnson în memoriile sale.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Datele de contact ale tuturor polițiștilor olandezi au fost furate în urma unui atac cibernetic

Fost ministru olandez al Apărării: „Ofensiva din Kursk va fi studiată în academiile militare din întreaga lume”

Premierul danez: „Rusia nu ar fi putut susține invazia Ucrainei fără ajutorul Chinei. Beijingul trebuie tras la răspundere” (Politico)

De ce recomandă medicul vaccinarea antigripală din luna septembrie. Vaccinul gripal este gratuit în România pentru mai multe persoane

Partenerii noștri