Live

Bogdan Aurescu: Republica Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei. România pregătește un ajutor suplimentar pentru Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Foto: InquamPhotos/George Călin

Republica Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor, a declarat, marţi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Berlin. Oficialul român a anunțat pregătirea, de către guvernul român, a unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de euro pentru Chișinău.

„Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană şi euroatlantică, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă faţă unui număr mare de refugiaţi”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Ministrul român de externe a deschis la 5 aprilie, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei - țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței - stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, informează MAE.

Potrivit lui Aurescu, platforma are ca scop „furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova” şi anume asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţile precum securitatea energetică.

România va ajuta Republica Moldova cu peste 100 de milioane de euro, asistență nerambursabilă

Bogdan Aurescu a anunțat faptul că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro.

Totodată, șeful diplomației române a punctat asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova, din februarie 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai menționat acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistențe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova și în importante cantități de carburanți. A menționat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziția refugiaților.

De asemenea, conform comunicatului MAE, Aurescu a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum și de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public și cel neguvernamental din Republica Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că Platforma de sprijin pentru Republica Moldova va facilita adaptarea asistenței internaționale la nevoile concrete ale autorităților de la Chișinău, precum și mobilizarea unui sprijin robust și coordonat, atât în actualul context, cât și pe termen mediu, printr-un angajament de durată dincolo de actuala criză declanșată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atenţionare MAE pentru românii care vor să călătorească în Italia

Cum este viaţa în Transnistria, unde locuitorii nu mai au gaze, căldură și curent. „Oamenii au fost transformaţi în zombie”

Zelenski a discutat cu Maia Sandu despre criza energetică din Transnistria. „Suntem gata să ajutăm”

Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

Partenerii noștri