Guvernul României urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic, a transmis premierul Nicolae Ciucă, vineri, la Chișinău, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său Natalia Gavrilița. El vorbit despre acordurile care vor permite construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming.
"In mai puțin de trei luni, deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova
⮚ Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro; construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming;
⮚ Protocoalele de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii, și al învățământului militar;
⮚ Planurile de acțiuni în domeniul justiției și al afacerilor interne;
⮚ Memorandumurile de înțelegere în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice, precum și în domeniul transformării digitale", a declarat premierul.
El a explicat că acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul Republica Moldova va fi instrumentul prin care România va sprijini "în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru societate".
"Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.
Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni și Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova", a precizat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că este necesar un cadru de colaborare pentru reducerea tarifelor de roaming.
"Chiar dacă Acordul de azi nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Începem, astăzi, acest proces, cu implicarea esențială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le așteaptă cetățenii noștri. Reușita noastră va oferi modele de urmat și în relația R. Moldova cu alte state din Uniunea Europeană", a spus Nicolae Ciucă.
El a enumerat colaborarea între cele două state în sectoare precum mediu, ape și păduri, cooperare regională, lucrări publice și administrație, agricultură, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură, apărare, familie, tineret și egalitate de șanse și sport.
"Declarația comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional, semnată astăzi, transmite un semnal prietenos mediului de afaceri, inclusiv pentru investitorilor din România. Angajamentul nostru politic la nivel guvernamental va contribui la extinderea conexiunilor economice și investiționale bilaterale, precum și la promovarea produselor și serviciilor în ambele sensuri", a conchis Ciucă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : G.M.