Live

Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI „complică” eforturile

Data publicării:
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza este în continuare „posibil”, dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a cere mandate de arestare împotriva liderilor israelieni „complică” aceste eforturi.

„Cred că noi am fost foarte, foarte aproape în două rânduri”, a spus şeful diplomaţiei americane în cadrul unei audieri parlamentare, salutând „eforturile considerabile” desfăşurate de mediatorii egiptean şi qatarez.

„Noi lucrăm la aceasta în fiecare zi. Cred că există în continuare o posibilitate”, a adăugat el.

„Dar aceasta este pusă sub semnul întrebării de un anumit număr de evenimente şi trebuie să spun că decizia extrem de neadecvată luată ieri de procurorul CPI - echivalenţă ruşinoasă între Hamas şi liderii Israelului - cred că nu face decât să complice perspectivele de încheiere a unui astfel de acord”, a spus Blinken.

Audierea în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului a fost perturbată de manifestanţi care protestau față de războiul din Gaza, clamând: „Măcelarul!” şi „Blinken este un criminal de război!”.

Ei au fost scoşi din sală de agenţi ai serviciului de securitate.

Procurorul CPI, Karim Khan, a anunţat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi pe cel al ministrului apărării Yoav Gallant pentru crime precum „faptul de a înfometa deliberat civili”, „omucidere intenţionată” şi „exterminare şi/sau omor” în legătură cu operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza.

Procurorul CPI a cerut de asemenea mandate pentru trei înalţi responsabili ai Hamas - Ismail Haniyeh, Mohammed Deif şi Yahya Sinwar - în special pentru „exterminare”, „viol şi alte forme de violenţă sexuală” şi „luare de ostatici drept crimă de război”” în legătură cu atacul grupării islamiste în 7 octombrie în Israel.

Preşedintele american Joe Biden a calificat luni drept „scandaloasă” cererea pentru emiterea de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni şi a respins acuzaţia de „genocid” pentru ofensiva în Gaza.

Guvernul american s-a abţinut totuşi să ameninţe CPI cu sancţiuni, cum o făcuse Donald Trump pe vremea când era preşedinte faţă de o procuroare a Curţii.

Întrebat de un senator cu privire la acest subiect, Blinken a răspuns că administraţia Biden examinează un „răspuns corespunzător” pentru CPI.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 16 persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei școli din Gaza. Alte 50 au fost rănite

Netanyahu a decis să trimită o delegaţie care să negocieze cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor

„Ultima dorință a fost să o revadă”. Mama unei ostatice israeliene a murit de cancer la câteva zile după ce fiica ei a fost salvată

Palestinienii fug din Khan Younis după ce au primit mesaje pe telefon de la armata israeliană și caută refugiu într-o zonă insalubră

Partenerii noștri