Video Iohannis, la Varșovia, la întâlnirea cu Biden și liderii B9: „NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina”
Președintele Joe Biden participă, miercuri, la Varșovia, la o întâlnire cu liderii formatului București 9 pentru a discuta despre securitatea statelor din Europa de Est. La discuții este prezent și președintele României, Klaus Iohannis, care a ajuns miercuri la Varșovia. De asemenea, la întâlnire participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Joe Biden: Sunteți prima linie a apărării noastre colective și înțelegeți cel mai bine care este miza acestui conflicat
ACTUALIZARE 16:30 Președintele american Joe Biden le-a transmis liderilor de pe flancul estic al NATO, în deschiderea Summitului B9 de la Varșovia, că este onorat să fie prezent la această reuniune cu cei care sunt „prima linie” a apărării colective în Europa.
„Sunt onorat să fiu alături de voi, aliați puternici ai NATO și cred că seceretarul general a făcut o treabă extraordinară pentru o perioadă lungă de timp. B9 a fost fondat în 2015 după anexarea Crimeei și astăzi, aproape de împlinirea unui an de la invazia Rusiei, este important să fim uniți. De asta am vrut să mă întâlnesc cu aliații de pe flancul estic. Sunteți prima linie a apărării noastre colective și înțelegeți cel mai bine care este miza acestui conflict, nu doar pentru Ucraina, ci pentru libertatea democrației în Europa și în întreaga lume.
Despre asta am vorbit cu Zelenski când am fost zilele trecute la Kiev. Și liderii de la această masă au reafirmat angajamentul nostru pentru aceste valori. Vom continua să sprijinim Ucraina. (...) Lucrurile s-au schimbat radical când Putin a invadat Ucraina și trebuie să le schimbăm înapoi”, le-a transmis Joe Biden liderilor de pe flancul estic al NATO.
Klaus Iohannis: NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi
ACTUALIZARE 16:00 Klaus Iohannis a transmis în mesajul său din deschiderea Summitului B9 de la Varșovia că „NATO este puternică” și că aliații trebuie să fie uniți pentru descurajarea Rusiei.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
„Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta”, a transmis Klaus Iohannis.
Discursul președintelui Klaus Iohannis:
„Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.
Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război.
România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună.
Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.
Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius.”
ACTUALIZARE 15:40 La Palatul Prezidențial din Varșovia a ajuns și președintele american Joe Biden. Acesta a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis, de președintele polonez Andrej Duda și de Zuzana Caputova președinta Slovaciei.
ACTUALIZARE 15:05 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Prezidențial din Varșovia unde participă la reuniunea extraordinară a Formatului București 9.
Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.
ERATă: În varianta inițială a știrii apărea și informația potrivit căreia Maia Sandu a fost invitată și va participa la Summitul B9, potrivit informațiilor unor surse citate de agenţia PAP, și preluate de Agerpres. Președinta Maia Sandu nu a fost însă invitată și, cel mai probabil, s-a întors la Chișinău după întâlnirile cu Joe Biden și Andrej Duda, de miercuri.
Biden se întâlnește „cu liderii Formatului Bucureşti 9 (B9), un grup de aliaţi NATO de pe flancul nostru estic, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA faţă de securitatea Alianţei", a transmis Casa Albă într-un comunicat.
Această demonstraţie de sprijin, prevăzută să se desfăşoare la palatul prezidenţial din Varşovia, are ca scop să reînnoiască garanţiile pentru cele nouă ţări (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria), al căror punct comun este că au făcut parte din fostul bloc sovietic sau din Pactul de la Varşovia şi se află pe flancul estic al NATO.
Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Vor fi abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate, a informat sursa citată.
Reuniunea vine la o zi după discursul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că îşi va continua "metodic" ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina şi a anunţat retragerea Rusiei din tratatul ruso-american New START privind dezarmarea nucleară, readucând în memorie cele mai tensionate momente din timpul Războiului Rece. Occidentalii vor "să ne termine odată pentru totdeauna", a spus Putin, acuzând Washingtonul şi aliaţii săi europeni că poartă "responsabilitatea pentru alimentarea conflictului ucrainean şi a victimelor acestuia".
Biden i-a răspuns, într-un discurs susţinut marţi la Varşovia, că "Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum a spus Putin". "Milioanele de cetăţeni ruşi care nu vor decât să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt un inamic", a adăugat el.
Însă preşedintele american a atras atenţia, la o zi după o vizită surpriză luni, la Kiev, ocazie cu care a promis noi arme pentru ucraineni, că sprijinul SUA pentru Ucraina "nu va slăbi". "Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată", a spus Biden, menţionând de asemenea "voinţa de fier a Americii". "NATO nu va fi divizată şi nu vom renunţa", a dat asigurări Biden, care urmează să se întoarcă miercuri seară la Washington.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News