BBC: Cum s-a văzut de la Moscova înmormântarea lui Navalnîi și ce spune asta despre Rusia de azi
Vineri, o lume întreagă a urmărit slujba de înmormântare a disidentului rus Aleksei Navalnîi, în timp ce mii de ruși au stat la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu. Sâmbătă, mama sa, Ludmila Navalnaia, și alți cetățeni ruși au mers la cimitirul Borisovo pentru a depune flori la mormântul acestuia. Potrivit BBC, înmormântarea lui Navalnîi a arătat câteva lucruri importante despre Rusia, care au fost absente de cel puțin doi ani de pe scena publică.
Având în vedere valul actual de represiune împotriva vocilor disidente, nu era clar câți ruși vor ieși să își ia rămas bun de la cel mai aprig critic al Kremlinului.
În ultimele zile, sute de persoane au fost reținute de poliție în întreaga Rusie la evenimentele de comemorare a lui Navalnîi și cu toate aceste mii de ruși au fost prezenți la slujba de înmormântare a disidentului. Jurnaliștii BBC au vorbit cu tineri și bătrâni, care stăteau la coadă în fața bisericii, și care spuneau că Navalnîi le-a dat speranță pentru un viitor mai bun și mai luminos pentru țara lor.
Mai târziu, mulțimea a scandat sloganuri nemaiauzite pe străzile rusești de la invazia Ucrainei, cum ar fi „Libertate deținuților politici!” și „Nu războiului!”. Iar aici se afla o Rusie absentă de doi ani din peisajul public, o Rusie care nu îl susține pe Vladimir Putin, sau războiul din Ucraina, și care vrea să fie o țară democratică.
Este un contrast puternic cu Rusia prezentată la televiziunea de stat: O Rusie anti-occidentală, pro-Putin, care susține pe deplin „operațiunea militară specială” din Ucraina și care îmbrățișează autoritarismul în țară.
Jurnaliștii BBC se întreabă dacă scenele de ieri sunt însă doar rămășițele muribunde ale democrației liberale din Rusia, un „ultim urlet” pentru libertatea de exprimare înainte ca aceasta să se stingă complet.
Cei aflați la putere în Rusia ar putea crede că da, după ce au adoptat legi represive menite să reducă la tăcere și să pedepsească disidenții, iar ca urmare cele mai importante personalități au fugit în străinătate sau sunt în închisoare. Iar odată cu moartea lui Navalnîi, opoziția și-a pierdut cel mai carismatic lider.
Peste două săptămâni, președintele Putin nu se va confrunta cu nicio provocare serioasă la alegerile prezidențiale din Rusia, pentru că cei mai aprigi critici ai săi nu se află pe buletinul de vot.
După ceea ce se așteaptă a fi o victorie zdrobitoare, autoritățile îl vor prezenta pe președintele Putin și regimul său ca fiind foarte populari, făcându-i pe criticii săi să pară doar o mică parte a comunității ruse.
Potrivit BBC, rușii însă susțin că nu îl votează pe Putin pentru că sunt de acord cu politicile sale sau viziunea asupra Rusiei, ci pentru că nu au altă alternativă. Iar asta este exact ce a vrut Kremlinul să obțină prin eliminarea tuturor rivalilor serioși de pe scena politică.
Jurnalistul Steve Rosenberg relatează că ceea ce a văzut în ziua înmormântării lui Navalnîi a fost o adevărată manifestare de sprijin pentru un politician care a inspirat o parte a publicului rus cu o viziune alternativă pentru Rusia.
Navalnîi a murit, dar pentru acești oameni, dorința lor pentru o Rusie diferită este foarte vie.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News