Live

BBC: Cum ar putea ajunge NATO să intre în conflict direct cu Rusia dacă războiul din Ucraina va degenera

Data actualizării: Data publicării:
Riscul ca Rusia să apeleze la armele sale nucleare și ca războiul să se răspândească dincolo de granițele Ucrainei a împiedicat până acum o implicare mai mare a NATO în conflict. Foto: Profimedia Images

Miniștrii NATO s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta cât de departe vor merge cu ajutorul militar pentru Ucraina în timp ce Kievul încearcă să facă față asaltului trupelor ruse care își concentrează acum toate forțele pe regiunile din sudul și estul țării. Dar, pe măsură ce luptele se intensifică în Donbas, riscul ca alianța militară să fie târâtă într-un război direct cu Rusia crește pe zi ce trece, scrie BBC.

Cea mai mare provocare pentru NATO în acest război a fost cum să întărească apărarea Ucrainei fără să se implice atât de mult încât să ajungă în conflict direct cu Rusia. Guvernul ucrainean a fost foarte vocal despre nevoia de a primi mai mult echipament militar pentru a se putea apăra în fața agresiunii ruse.

Pentru a avea o șansă să respingă asaltul rusesc pe care analiștii îl prevăd în perioada următoare, oficialii ucraineni au spus că au nevoie urgentă de sisteme antitanc Javelin, NLAW și Starstreak și rachete antiaeriene, precum Stinger, arme de tehnologie occidentală care au dat rezultate împotriva vehiculelor militare rusești.

Rachetele antitanc Javelin sunt utilizate de soldații ucraineni cu mare succes împotriva vehiculelor militare rusești. Foto: Profimedia Images

Ucraina ar vrea mai mult. Are nevoie de tancuri, avioane de luptă, drone și sisteme de apărare antiaeriană avansate pentru a contracara bombardamentele din aer ale armatei ruse, care își folosește tot mai des avioanele și rachetele cu rază lungă de acțiune ca să distrugă capacitatea de aprovizionare cu combustibili și alte resurse esențiale a Ucrainei.

NATO, însă, rămâne reticentă cu privire la o implicare mai mare în conflict. Riscul ca Rusia să apeleze la armele sale nucleare tactice (cu rază scurtă de acțiune) și ca războiul să se răspândească dincolo de granițele Ucrainei, ceea ce ar implica o mai mare parte din Europa, este o perspectivă sumbră pe care liderii din Occident o poartă mereu în gând, fiind conștienți că miza este una uriașă.

Ce a oferit deja Vestul pentru Ucraina

  • Peste 30 de țări au oferit ajutor militar Ucrainei: 1 miliard de euro de la UE și 1,7 miliarde de dolari de la SUA;
  • Ajutorul militar a fost limitat până acum la arme de foc, muniție și echipament defenisv: rachetele antitanc și antiaeriene, inclusiv Stinger, sistem folosit și în războiul din Afganistan împotriva aeronavelor sovietice;
  • NATO se teme că dacă livrează tancuri și avioane de luptă Ucrainei, ar risca să intre într-un conflict direct cu Rusia;
  • Cehia a făcut un pas în plus și a oferit Ucrainei tancuri T-72.

Ce include ultimul ajutor militar de 800 de milioane de dolari trimis de SUA în Ucraina:

  • 800 de sisteme antiaeriene Stinger;
  • 2.000 de sisteme antitanc Javelin;
  • 6.000 de sisteme împotriva vehiculelor blindate AT-4, produse în Suedia.

Unii dintre oficialii și analiștii din Occident sunt de părere că amenințările lui Putin legate de folosirea armelor nucleare sunt doar un bluf și că NATO ar trebui să se implice mai mult pentru a opri Rusia.

„Am fost prea temători cu armele pe care am fost dispuși să le oferim”, a spus un membru al parlamentului britanic. „Avem nevoie de o atitudine mai robustă. Le dăm ucrainenilor destul cât să supraviețuiască, dar nu și să câștige și asta trebuie să se schimbe.”

Un atac de proporții asemănător cu cel asupra unei nave militare rusești din portul ocupat Berdiansk și facilitat de armele occidentale trimise Ucrainei ar putea atrage un răspuns agresiv din partea lui Putin care să implice în mod direct trupele NATO. Foto: Profimedia Images

Trei scenarii prin care NATO ar putea ajunge în război cu Rusia

BBC propune trei scenarii care ar putea avea loc în Ucriana în perioada următoare și care ar putea forța NATO să intre în război împotriva Rusiei.

  • 1. O rachetă anti-navă furnizată de NATO este lansată de trupele ucrainene din Odesa și lovește și scufundă o navă militară rusească din Marea Neagră. În jur de 100 de marinari și zeci de pușcași marini mor. Un număr atăt de mare de victime într-un singur incident ar fi fără precedent pentru Rusia și ar pune presiune pe Putin să răspundă într-un fel;
  • 2. O rachetă strategică rusească distruge un convoi cu ajutoare militare pentru Ucraina care trece granița cu Polonia sau Slovacia. Dacă, în urma bombardamentului, sunt și victime de partea cealaltă a graniței, pe teritoriul unui stat membru NATO, ar putea fi declanșat Articolul 5 al constituției NATO ceea ce va chema toată alianța în apărarea țării care a fost atacată;
  • 3. În mijlocul luptelor crâncene din regiunea Donbas, o explozie de mare proporții are loc într-o zonă industrială care provoacă eliberarea în aer a unor gaze toxice. Acest lucru a avut deja loc, dar nu au fost raportate victime. Dacă incidentul ar provoca multe victime, precum atacul cu arme chimice din Ghouta, Siria, și trupele ruse ar fi de vină, NATO ar fi obligată să răspundă.

Este foarte posibil ca niciunul dintre aceste scenarii să se materializeze. Dar, în timp ce națiunile occidentale s-au coordonat ca niciodată pentru a reacționa împotriva invaziei trupelor ruse, acțiunile lor ar fi de natură reactivă și nu ar avea un plan pe termen lung pentru a gestiona situația din Ucraina, scrie BBC.

„Întrebarea strategică mai importantă este dacă guvernul nostru este angajat într-o gestionare a crizei sau are o strategie adevărată”, a spus un ofițer militar britanic cu experiență, adăugând că o strategie ar necesita planificarea până la final a răspunsului Occidentului la războiul declanșat de Rusia.

„Ceea ce încercăm să facem aici este să oferim Ucrainei tot ajutorul pe care îl putem da fără să începem al Treilea Război Mondial”, a explicat militarul britanic. „Problema e că Putin e un jucător de Poker mai bun decât noi”.

Citește și: Analiză CNN. Ce șanse are Putin să revendice un succes militar în Ucraina înainte de 9 mai

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri