Live

Bătăliile cu Wagner sunt ca dintr-un „film cu zombie”. Mărturia unui soldat: Sunt drogați și își calcă în picioare camarazii morți

Data actualizării: Data publicării:
Luptele dintre apărătorii ucraineni și mercenarii Wagner din estul Ucrainei au devastat regiunea din jurul orașului Bahmut, pe care rușii încearcă cu disperare să îl cucerească. Foto: Profimedia Images

Timp de mai multe săptămâni, soldații ucraineni s-au confruntat cu sute de luptători ai companiei militare private Wagner care se năpustesc asupra pozițiilor lor de apărare, relatează CNN. Deghizat cu o cagulă, Andrei își amintește de una dintre luptele din estul Ucrainei care părea că nu se va mai încheia niciodată, atunci când au fost „inundați” de valurile interminabile de soldați Wagner.

La sud-vest de orașul Bahmut, Andrei și Borisici, doi soldați ucraineni, trăiesc la lumina lumânării într-un buncăr contruit în pământul înghețat din una dintre cele mai fierbinți zone ale războiului din Ucraina.

„Luptam în jur de 10 ore la rând. Și nu era doar în valuri, era fără întrerupere. Deci, era ca și când nu se mai opreau”, a povestit Andrei.

Puștile AK-47 ale ucrainenilor erau așa de fierbinți de la cât de mult trăgeau cu ele încât erau nevoiți să le schimbe cu altele ca să nu se supraîncălzească. „Erau cam 20 de soldați de partea noastră. Și, să zicem, vreo 200 de partea lor”, și-a amintit Andrei.

Un soldat ucrianean se odihnește într-un adăpost subteran din apropiere de frontul din regiunea Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Strategia Grupului Wagner este să trimită un prim val de atacatori compus în mare parte din recruți fără experiență militară ridicați direct din închisorile rusești.

Deținuții nu cunosc tactici de luptă și sunt foarte prost echipați. Cei mai mulți speră că dacă supraviețuiesc șase luni, atât cât ține contractul lor, pot să se întoarcă acasă și să scape de anii grei de închisoare pe care i-ar avea de ispășit.

„În acest fel, pas cu pas, Wagner încearcă să înainteze în timp ce pierd o grămadă de oameni”

Andrei a povestit că cei de la Wagner îi organizează pe deținuți în grupuri de câte 10 și îi pun să înainteze 30 de metri, acolo unde își consolidează poziția.

Un alt grup similar îi urmează primului care înaintează încă 30 de metri. „În acest fel, pas cu pas, [Wagner] încearcă să înainteze în timp ce pierd o grămadă de oameni.”

Un grup de soldați ucraineni se îndreaptă spre frontul din Bahmut. Foto: Profimedia Images

Doar atunci când primul val este extenuat sau nimicit, Wagner trimite luptătorii cu mai multă experiență, deseori pe flancuri, în încercarea de a-și copleși inamicul.

Andrei a spus că experiența înfruntării asaltului luptătorilor Wagner a fost una înspăimântătoare și aproape ireală.

„Știu că l-am împușcat, dar tot nu cade”

„Mitraliorul nostru aproape că o lua razna pentru că trăgea în ei. Și spunea, 'știu că l-am împușcat, dar tot nu cade'. Abia după ceva timp, când poate pierdea prea mult sânge, cădea pur și simplu la pământ”, a povestit Andrei.

Pentru soldatul ucrainean, bătălia cu Wagner a fost ca o scenă dintr-un film cu zombie. „Se urcă pe cadavrele prietenilor lor, călcându-i în picioare. Pare foarte, foarte probabil că iau niște droguri înainte de atac”, a susținut Andrei.

„Mitraliorul nostru aproape că o lua razna pentru că trăgea în ei. Și spunea, 'știu că l-am împușcat, dar tot nu cade'", a povestit soldatul ucrainean. Foto: Profimedia Images

Chiar și după ce primul val a fost eliminat, atacul a continuat pe măsură ce apărătorii ucraineni au rămas fără gloanțe și s-au trezit înconjurați.

„Problema era că ne-au ocolit. Și așa ne-au înconjurat. Au venit din partea opusă. Nu ne așteptam ca ei să vină de acolo”, a povestit Andrei. „Am tras până la ultimul cartuș, așa că ne-am aruncat toate grenadele pe care le aveam și am rămas doar eu și câțiva băieți. Eram neajutorați în acea situație.”

Soldații ucraineni au fost norocoși. Au rezistat până în ultimul moment, iar Wagner s-a retras la finalul zilei.

Deținutul rus care s-a alăturat Grupului Wagner ca să își ajute fiica să își urmeze visul

Întâmplările povestite de Andrei se potrivesc cu dezvăluirile făcute de serviciile de informații ucrainene despre strategia de luptă a Grupului Wagner.

Întrebat de CNN despre abuzurile care ar avea loc în rândul luptătorilor săi, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari, a oferit un răspuns sarcastic prin serviciul său de presă în care a spus că Wagner este o „organizație militară exemplară care respectă toate legile și regulile necesare ale războaielor moderne”.

Citește și: Rușii, uluiți de felul cum luptă ucrainenii la Liman: „Vedeam cum îi loveau gloanțele, cădeau, dar continuau să înainteze ca nebunii”

Unitatea militară din care face parte Andrei a spus că a capturat un luptător Wagner, a cărui poveste confirmă tacticile primitive și brutale ale grupului pentru care a luptat.

Prizonierul rus a spus că este un inginer care s-a văzut nevoit să vândă droguri ca să câștige niște bani în plus. Ajuns la închisoare, acesta s-a oferit ca voluntar, când Grupul Wagner a început să recruteze deținuți, în încercarea de a scăpa de cazierul judiciar astfel încât să nu îi creeze probleme fiicei sale care vrea să fie avocat.

Andrei i-a spus inginerului: „Evident, știi că vei fi ucis [în luptă]. Dar ți-e frică să te lupți pentru libertate în țara ta.” Prizonierul rus i-a răspuns: „Da este adevărat. Ne e frică de Putin.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri