Live

Video Bătaie cu bănci și gaze lacrimogene într-o catedrală din Ucraina, după ce a ieșit de sub autoritatea Patriarhiei Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
În biserică s-au folosit gaze lacrimogene. Sursă foto: X

Scene violente au avut loc joi la catedrala Sf. Mihail din orașul Cercasî (centrul Ucrainei), după ce lăcașul de cult a fost atacat de susținători ai Patriarhiei Moscovei, scrie presa din Ucraina. Asaltul a avut loc după ce lăcașul de cult, care este una dintre cele mai mari catedrale din Ucraina, a ieșit de sub autoritatea Patriarhiei Moscovei și a trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

„În Cherkasy, susținători ai Patriarhiei Moscovei au luat cu asalt cea mai mare biserică ortodoxă din Ucraina, Catedrala Sfântul Mihail, după ce aceasta a trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU). Au izbucnit ciocniri, cu porți sparte și folosirea spray-ului cu piper”, potrivit unor comentarii pe rețelele sociale, unde au apărut secvențe cu confruntarea violentă dintre cele două tabere.

Susținpătorii Patriarhiei Moscovei au confiscat cea mai mare biserică ortodoxă din Cercasî, Catedrala Sfântul Mihail, care în mare parte a fost transferată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, scrie și publicația Unian.

Potrivit relatărilor din presă, susținătorii bisericii moscovite au spart porțile catedralei și au intrat înăuntru, folosind gaze lacrimogene. În jurul orei 09:00 dimineața, ei au preluat catedrala.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată că persoanele din biserică au început să folosească băncile ca întăriri împotriva atacatorilor îmbrăcați în camuflaj și i-au forțat să iasă din catedrală.

Odată intrați în catedrală, oamenii au încercat să alunge capelanii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și alți membri ai comunității. Ei au folosit chiar și gaze lacrimogene, potrivit canalului Nexta.

„În noaptea de 17 octombrie, jurnaliștii pro-Kremlin au scris că se presupune că «sute de bărbați mascați au luat cu asalt Catedrala Arhanghelul Mihail a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din Cercasî și au confiscat-o». Potrivit RBC-Ucraina, lupta din catedralei între credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și UOC-MP (Patriarhia Moscovei - n.r.) a apărut pe fondul faptului că astăzi a fost transferată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU). Potrivit ziarului, reprezentanții UOC-MP au spart poarta de intrare și au pulverizat gaze lacrimogene”, a mai scris Nexta pe rețeaua X.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata ucraineană testează noua corvetă Hetman Ivan Mazepa. Prima aterizare a unui elicopter SH-60 Seahawk pe punte

Strategia lui Putin este epuizarea Ucrainei, crede ISW. Pe de altă parte, stocurile sovietice ale Rusiei se epuizează în ritm accelerat

Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete. 22 de aparate de zbor au fost doborâte

Țara care donează Ucrainei 49 de tancuri Abrams vechi

Partenerii noștri