Banca Mondială aprobă un ajutor de 12 miliarde $ pentru vaccinuri anti-COVID pentru țările în curs de dezvoltare
Banca Mondială a aprobat un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta ţărilor în curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri când vor fi disponibile, scrie Agerpres. Această sumă va servi "pentru finanţarea achiziţionării şi distribuţiei de vaccinuri, teste şi tratamente COVID-19 pentru cetăţenii lor".
Finanţarea ar putea permite vaccinarea a "până la un miliard de persoane".
Banca Mondială intenţionează să trimită un "semnal cercetării şi industriei farmaceutice că cetăţenii din ţările în curs de dezvoltare trebuie să aibă şi ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure şi eficiente".
În plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregăti ţările în curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scară largă a vaccinurilor, în coordonare cu partenerii internaţionali.
Această finanţare face parte dintr-un pachet de ajutorare iniţiat de Banca Mondială cu o valoare de până la 160 de miliarde de dolari până în iunie 2021 pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat instituţia de la Washington.
"Accesul la vaccinuri sigure şi eficiente şi la sisteme de distribuţie întărite este esenţial pentru modificarea cursului pandemiei şi ajutorarea ţărilor confruntate cu un impact economic şi bugetar catastrofal să meargă spre o recuperare rezilientă", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, citat în comunicat.
Aprobarea era aşteptată pentru că el a dezvăluit acest proiect la sfârşitul lui septembrie. David Malpass a estimat la acea dată că un vaccin COVID-19 "eficient şi sigur" este fundamental pentru ca lumea să se poată redeschide în deplină siguranţă.
În contextul în care vaccinurile nu sunt comercializate încă, el a subliniat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro necesitatea de a anticipa, "pentru că procesul de distribuţie a unui vaccin este complex".
David Malpass a subliniat experienţa "solidă" a Băncii Mondiale în domeniul programelor de vaccinare, cu poliomielita, rujeola sau în domeniul gestionării unei crize cum a fost în cazul Ebola.
Editor : Iulia Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News