Live

Băiatul criminal de la Belgrad a tras 57 de focuri de armă și a sunat la poliție după masacru: „Sunt un psihopat, trebuie să mă calmez”

Data actualizării: Data publicării:
Elevul de 13 ani a fost încătușat și este escortat de poliție în afara școlii FOTO: Profimedia Images

Un băiat de 13 ani a deschis focul, miercuri, într-o şcoală din Belgrad şi a ucis opt elevi, majoritatea fete, şi un agent de securitate. Alţi şase elevi şi o profesoară au fost răniţi. În timpul atacului, pe care îl planificase minuţios timp de o lună, a tras 57 de focuri de armă, potrivit presei locale citate de news.ro. Întreaga ţară, trecută prin ani grei de război, este sub şoc, iar preşedintele a anunţat înăsprirea condiţiilor în care poate fi deţinută o armă de foc.

Se va dezbate ani la rând ce s-a întâmplat în Serbia în ziua de miercuri, 3 mai 2023. Se va discuta dacă legea este bună, cine este de vină, despre "valorile occidentale", despre educaţia depăşită, despre părinţi, despre violenţa socială, despre reţelele sociale, despre internet, despre telefoanele mobile, despre reality show-uri... Dar orice s-a întâmplat cu Serbia, nu a început ieri. În această dimineaţă am asistat la actul final al unei drame sângeroase care s-a născut cu mult timp înainte, poate în familia băiatului asasin, poate în şcoală, poate în vreun loc terţ sau mai mult”, a scris cotidianul Blic.

Având asupra sa două pistoale care aparţineau legal tatălui său, băiatul a tras mai întâi asupra paznicului şcolii şi a trei elevi întâlniţi pe hol. Apoi şi-a împuşcat profesoara şi colegii de clasă care erau la ora de istorie.

Atacul s-a petrecut în jurul orei 8:40, în Vračar, un cartier de lux al Belgradului.

Profesoara şi şase elevi au fost spitalizaţi, unii dintre ei cu răni care le pun viaţa în pericol.

Băiatul, care s-a predat singur la poliţie, are 13 ani, este în clasa a VII-a şi se află sub vârsta de răspundere penală în Serbia. El va fi plasat într-o instituţie psihiatrică, în timp ce atât tatăl, cât şi mama sa au fost arestaţi.

Veselin Milic, şeful poliţiei din Belgrad, a declarat că atacatorul avea şi patru bombe incendiare şi plănuise totul cu atenţie. "Avea chiar şi numele copiilor pe care voia să-i ucidă şi clasele lor", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Aştepta această zi. A fost de trei ori la poligonul de tragere cu tatăl său", a declarat şi preşedintele ţării, Aleksandar Vucic, într-o apariţie publică în care era vădit afectat, ca şi alţi oficiali, de altfel, inclusiv ministrul sănătăţii, de profesie medic.

Tatăl este un medic cunoscut, iar mama este profesoară universitară

Potrivit presei sârbe, băiatul se numeşte Kosta Kecmanović, este născut la 30 iulie 2009 şi a crescut în ceea ce la prima vedere ar putea fi considerată o familie normală, cu părinţi respectabili şi foarte înstăriţi. Tatăl este un cunoscut medic radiolog, iar mama este om de ştiinţă, profesor de microbiologie.

Kosta este un copil talentat, politicos şi a câştigat concursuri în oraş. La şcoală era numit însă "tocilar". Tocmai de aceea, ceruse să fie transferat într-o altă clasă, unde avea trei prieteni. Dar nici aici nu a fost prea bine primit şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care a plănuit un atac în masă.

Una dintre fetele din şcoală a declarat după crima în masă că "la şcoală râdeau de el", dar deocamdată nu există nicio informaţie oficială şi fiabilă conform căreia Kosta Kecmanović ar fi fost victima unui abuz continuu din partea colegilor, scrie Blic. Totuşi, la un moment dat, ar fi fost victima unor violenţe la nişte ore de actorie şi există un raport medical în acest sens.

Se pare că tatăl era fascinat de armele de foc şi le ţinea în apartament. Chiar dacă erau într-un seif cu cod de acces, Kosta probabil că l-a aflat şi le-a luat.

De altfel, tatăl său l-ar fi dus pentru prima dată la poligonul de tragere la începutul anului trecut, când avea doar 12 ani. A tras în ţinta circulară mai întâi cu un pistol cu aer comprimat, iar apoi cu unul de calibru mic. După propria sa mărturisire - i-a plăcut. A tras cu precizie.

Deşi acesta este un factor de risc evident, s-ar putea să nu fie totuşi singura cauză a atacului. Mii de familii din Serbia au arme în casele lor, dar niciodată nu s-a mai întâmplat ca un copil să tragă la şcoală. Ceva a făcut „clic” în capul lui Kosta Kecmanović. Când şi de ce ar trebui să stabilească ancheta şi examinarea psihiatrică a băiatului-criminal, scrie Blic.

Voia să ucidă toți copiii din școală

Se ştie că anul acesta băiatul a mai fost de două ori la poligonul de tragere împreună cu tatăl. Trăgea cu un pistol de 9 mm şi cu un pistol de calibru mic. Ultima dată a fost cu doar o lună în urmă.

În această perioadă s-a gândit la o crimă în masă. După cum el însuşi a declarat după masacru, s-a simţit complet respins şi a început să planifice cum să ucidă toţi copiii din şcoala sa.

Kosta avea asupra sa două foi scrise de mână.

Unul era o listă cu 16 nume şi prenume de copii din clasa a VII-a B a Şcolii elementare "Vladislav Ribnikar". Pe hârtie era scris sus "OB. P.", probabil o abreviere pentru "obiective principale". Un nume a fost tăiat, astfel că pe listă au rămas numele a opt băieţi şi şapte fete.

Cel de-al doilea document era un plan colorat al şcolii cu dispunerea sălilor de clasă şi inscripţia "PRIMARY TARGETS", în limba engleză. Se crede că acesta a fost planul de bază al lui Costa pentru atacul criminal asupra colegilor.

Evgenija, în vârstă de 14 ani, a spus că îl cunoştea pe presupusul atacator. „Era cumva tăcut, părea drăguţ şi avea note bune. Nu ştiam prea multe despre el, nu era atât de deschis faţă de toată lumea. Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a povestit ea, citată de Reuters.

Filmul atacului

Încă nu se ştie cum a intrat Kosta în posesia armei în dimineaţa fatidică şi cum a ajuns la şcoală. Poliţista şcolii s-a aflat la locul de muncă în acea dimineaţă, şi-a îndeplinit conştiincios sarcinile înainte de începerea cursurilor, apoi a plecat în patrulare. Probabil că băiatul ştia rutina ei şi a pus totul foarte bine la punct.

Se ştie că era spre sfârşitul primei ore, cu puţin înainte de ora 8:40, când a venit la şcoala "Vladislav Ribnikar". La intrare, de la o distanţă de 14 metri, l-a omorât pe paznicul Dragan Vlahović cu focuri de armă trase cu pistolul CZ-99 al tatălui său, pe care, în mod evident, fusese antrenat să îl folosească.

Apoi a împuşcat două fete care erau de serviciu, pe holul şcolii. Pe una a împuşcat-o în cap, iar pe cealaltă în picioare. Fata rănită la cap este în stare foarte gravă, iar medicii se luptă pentru viaţa ei.

A urmat uciderea unui alt copil, întâlnit pe holul şcolii.

Undeva, în acele momente, a golit primul încărcător de 18 cartuşe de calibru 9 mm şi a pus unul nou.

Potrivit propriei sale mărturisiri, el însuşi umpluse anterior patru cutii cu muniţie, cu 18 cartuşe în fiecare cutie.

Apoi a intrat în clasa sa, VII B. Acolo, mai întâi a împuşcat-o în gât pe profesoara de istorie Tatjana Stevanović şi a rănit-o grav, după care a început să tragă în colegi. A ucis şapte, ajungând la un bilanţ total de nouă morţi - şapte fete, un băiat şi paznicul şcolii.

A tras 57 de focuri de armă

Ceilalţi copii din şcoală au auzit împuşcăturile, dar la început au crezut că este vorba de petarde. Unii au fost amuzanţi, alţii au fost enervaţi de zgomot, iar profesorii au încercat să-i calmeze. Dar în curând a devenit clar că era vorba de o tragedie. Copiii au început să ţipe şi să ceară ajutor, iar profesorii le spuneau elevilor să nu părăsească sălile de clasă. „Vă rog, nu ieşiţi afară! Vă rog! Cineva a intrat cu o armă!” - a strigat unul dintre profesori.

Când au început împuşcăturile, primul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:40 de către Ivanka Jovanović, directoarea adjunctă a şcolii, care a spus că un copil a intrat în şcoală cu o armă de foc şi „trage la întâmplare”. Ivanka Jovanović nu ştia în acel moment că elevul Kosta Kecmanović nu trăgea la întâmplare, ci dimpotrivă. El încerca cu sânge rece şi calculat să-şi pună în aplicare în mod consecvent planul întunecat pe care poliţiştii aveau să îl descopere mai târziu mâzgălit pe hârtii mototolite.

Printre victimele şi răniţii împuşcaţi se numără mai mulţi elevi de pe lista lui Kosta. El şi-a pus în aplicare aproape în totalitate planul făcut, cu excepţia faptului că nu a mai urcat la etaj, cum intenţiona iniţial să facă.

După ce a tras în clasă, a ieşit în curtea şcolii.

Următorul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:42, chiar de către Kosta Kecmanović. Acesta a raportat că a împuşcat mai multe persoane în şcoala elementară "Vladislav Ribnikar".

Între timp, poliţia a sosit şi, fără a întâmplina rezistenţă, l-a imobilizat pe băiat. Asupra lui au fost găsite un rucsac, un pistol CZ-99 cu care a ucis cele nouă persoane, precum şi cocktailuri Molotov. Se gândea să blocheze cu ele intrarea în şcoală până când va termina ceea ce plănuia, dar a renunţat la această parte a planului pentru că se temea de explozie.

Ancheta va stabili că băiatul a tras 57 de gloanţe în numai câteva minute.

După aflarea veştii despre masacru, opt echipaje de ambulanţă au sosit la şcoală. Nouă persoane au fost găsite fără semne vitale: opt elevi - şapte fete şi un băiat, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani - şi paznicul şcolii.

Şase copii au fost răniţi - patru băieţi şi două fete -, fiind transportaţi cu ambulanţa la spital. Una dintre fetele care era de serviciu se află în starea cea mai gravă. Ea a fost împuşcată în cap de Kosta Kecmanović, iar medicii neurochirurgi se luptă pentru viaţa ei.

Elevul nu a arătat niciun fel de remuşcare pentru masacru

Kosta Kecmanović a fost dus la Departamentul de Poliţie din oraşul Belgrad, la secţia a 6-a pentru delincvenţă juvenilă, după ce a fost reținut. Mama sa, care a fost arestată preventiv, a fost, de asemenea, adusă acolo. Tatăl, Vladimir Kecmanović, a fost arestat şi riscă să fie pus sub acuzare pentru o infracţiune gravă împotriva securităţii generale, care se pedepseşte cu 12 ani de închisoare.

Kosta Kecmanović nu va petrece însă nici măcar o zi în închisoare. El s-a născut la 30 iulie 2009, ceea ce înseamnă că peste trei luni va împlini 14 ani, iar potrivit legislaţiei sârbe nu poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal. Teoretic, el ar trebui chiar să fie eliberat, dar mai întâi va fi trimis pentru o evaluare psihiatrică şi cel mai probabil va fi încarcerat într-o unitate medicală adecvată cu regim închis.

Blic a aflat că, în primele sale declaraţii de după crima în masă, băiatul nu a arătat niciun fel de remuşcare pentru masacru. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă, atunci când şi-a făcut planul sângeros, a ţinut cont şi de faptul că nu va putea fi tras la răspundere din punct de vedere penal, indiferent de câte persoane va ucide.

Şeful Poliţiei din Belgrad, Veselin Milić, a declarat miercuri seara la televiziunea de stat că băiatul era ostracizat de societate şi asta l-a determinat să facă ceea ce a făcut. „A fost ignorat şi ostracizat de societate”, a declarat Milić. El a povestit că, atunci când băiatul a sunat la poliţie, acesta a spus că este un „psihopat care trebuie să se calmeze”.

Băiatul a confirmat că el însuşi a făcut cocktailurile Molotov, intenţia sa fiind de a-şi face un zid de apărare în jurul şcolii, astfel încât poliţia să fie împiedicată să intervină imediat. Numai că, potrivit spuselor sale, a fost cuprins de panică şi i s-a părut că este cel mai corect să sune la poliţie şi să raporteze, a povestit şeful poliţiei.

Un profesor de psihologie criminală a declarat pentru RTS că se poate observa un profil psihopatic la atacatorul minor.

Serbia este în stare de șoc

Mii de oameni s-au adunat miercuri seara în zona şcolii elementare pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.

"Nu mă pot opri să nu mă gândesc la asta. Am copii şi sper că nu vom mai vedea astfel de imagini în viitor", a declarat Aleksandar Arandjelovic, un avocat care a venit să aducă un omagiu.

Serbia a decretat trei zile de doliu naţional.

Deţinerea de arme de foc este larg răspândită în Serbia, ţară care a trecut prin război civil, fiind martoră la mai multe atacuri în masă în ultimii zece ani, dar niciodată de asemenea proporţii într-o şcoală.

Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat că vor fi intensificate controalele asupra armelor. Vucic a anunţat un moratoriu asupra noilor permise de port-armă, altele decât cele pentru vânătoare, revizuirea permiselor existente şi supravegherea poligoanelor de tir şi a modului în care civilii îşi depozitează armele.

Ministrul sănătăţii, Danica Grujicic, un neurochirurg care a fost martor al impactului războaielor din Balcani, a declarat reporterilor, în lacrimi, că evenimentele de miercuri au fost "poate cea mai îngrozitoare experienţă pe care a avut-o ca medic şi ca om".

Legile privind armele de foc sunt foarte stricte în Serbia, dar deţinerea de arme de către civili este, de asemenea, larg răspândită. Potrivit unui studiu privind armele de calibru mic, datând din 2018, Serbia se afla pe locul al treilea la nivel global, cu 39,1 arme de foc la 100 de locuitori, iar peste 78.000 de persoane au permise de vânătoare. Estimarea din sondaj include multe arme deţinute ilegal de la războaiele şi tulburările din anii 1990, în ciuda faptului că autorităţile au emis mai multe amnistii pentru ca proprietarii să predea sau să înregistreze armele ilicite.

În cel mai mortal atac armat din Serbia din ultimii ani, un bărbat de 60 de ani a ucis 14 persoane în 2013. Alte atacuri armate în masă au avut loc în 2007, 2015 şi 2016. Toţi atacatorii erau însă adulţi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fost ministru al Guvernului din Serbia este printre cele 13 persoane inculpate în drama de la Gara din Novi Sad

Mii de studenți sârbi au ieșit din nou în stradă: ei cer socoteală guvernului pentru accidentul de la Novi Sad, unde au murit 15 oameni

O furtună de zăpadă a lăsat sute de mii de oameni fără energie electrică în Balcani. Ce țări sunt afectate

Studenții din Belgrad au ieșit în stradă pentru a protesta față politicile lui Vučić. Ce acuzații îi aduc aceștia

Partenerii noștri