Live Text Rusia a bombardat o termocentrală importantă din vestul Ucrainei. Kiev: Legea marțială a lui Putin este un nou stadiu al terorii
La aproape opt luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, forțele Moscovei avansează în Bahmut, unul dintre ultimele orașe ucrainene în care armata lui Putin este în ofensivă. Bombardamentele rusești au lovit de 64 de ori regiunea Sumî și au ucis doi oameni. În contextul penelor de curent și apă care afectează sute de mii de ucraineni, centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată din nou la rețeaua de energie. De asemenea, ministerul britanic al apărării transmite că armata rusă are probleme din ce în ce mai mari cu conducerea tactică de pe teren, fiind tot mai puțini ofițeri ruși capabili de organizarea noilor recruți. Între timp, administrația instalată de ruși în regiunea Herson avertizează că urmează „în viitorul foarte apropiat” bătălia pentru Herson și a decis să evacueze 60.000 de locuitori în următoarele 6 zile. Președintele rus Vladimir Putin a decretat legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
NEW: US officials confirmed to @nytimes that members of #Iran's Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) are in Russian-occupied #Crimea to train #Russian forces on how to use the Iranian drones they purchased, thereby enabling likely Russian war crimes. https://t.co/wjSRKhGvOE pic.twitter.com/ptGhHu2o9j
— ISW (@TheStudyofWar) October 19, 2022
Spania trimite generatoare în Ucraina
ACTUALIZARE 22:45 Guvernul spaniol a anunţat, miercuri, trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice au lăsat în întuneric peste o mie de oraşe şi unde sunt prevăzute restricţii de electricitate cu începere de joi.
„Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (...) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid.
Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole.
Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina, au adăugat oficialii spanioli.
Peste 1.000 de oraşe ucrainene sunt fără curent din cauza bombardamentelor ruseşti care, potrivit guvernului de la Kiev, au distrus 30% din centralele electrice ale ţării în ultimele 10 zile.
Restricţii în privind furnizarea de energie electrică vor fi introduse în toată Ucraina începând de joi, a anunţat preşedinţia ucraineană, miercuri, după mai multe serii de atacuri ruseşti vizând infrastructura critică.
Ucraina condamnă „legea marțială” a lui Putin
ACTUALIZARE 21:51 Diplomația ucraineană a condamnat declararea legii marțiale de către Rusia în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei și a numit-o „noul stadiu al terorii”.
Ucrainenii acuză Rusia că încearcă să suprime rezistența locuitorilor din Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care se opun ocupației rusești.
„Decretul lui Putin este nul și neavenit. Nu are nicio consecință legală pentru Ucraina și pentru cetățenii ei și nici pentru comunitatea internațională”, a transmis ministerul ucrainean de externe, miercuri.
Ucraina a cerut partenerilor ei internaționali să condamne ferm „intenția administrației rusești de ocupație de a lipsi locuitorii teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei de drepturile lor cele mai de bază”. De asemenea, să condamne „planurile lor ilegale de a legaliza jaful, deportărilor forțate și mobilizarea”, se mai arată în document.
Rusia continuă bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei
ACTUALIZARE 21:40 O rachetă rusească a lovit, miercuri, o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivsk, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters. Termocentrala pe cărbune alimentează cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război.
Într-o declaraţie video online, Onişciuk a precizat că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit.
Zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanşat de Rusia în februarie. Termocentrala de la Burştin mai fusese totuşi lovită de patru rachete în 10 octombrie, a afirmat guvernatoarea. Şi omologul ei din regiunea Viniţia, Serhi Borzov, a anunţat miercuri că ruşii au atacat instalaţii energetice, dar nu a dat detalii despre lovituri.
La Kiev, apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete ruseşti, a anunţat primarul Vitali Kliciko. În regiunea Cernihiv, trei oameni au fost răniţi în urma unor atacuri cu drone, conform unui oficial de rang înalt al preşedinţiei ucrainene.
Tot miercuri, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât patru rachete lansate de avioane ruseşti şi zece drone kamikaze Shahed-136, de fabricaţie iraniană, au comunicat forţele aeriene ucrainene.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, săptămâna aceasta, că 30% din centralele electrice ale ţării sale au fost lovite de atacurile ruseşti. El a discutat cu oficiali cu funcţii de conducere despre securitatea unităţilor de acest gen şi despre posibilitatea ca sistemul energetic al Ucrainei să cedeze.
Andri Sadovi, primarul oraşului Liov, din vestul Ucrainei, a spus într-o declaraţie televizată că reparaţiile la staţiile electrice avariate în ultimele zile vor dura câteva luni, iar până atunci, primăria a avertizat că până atunci s-ar putea produce pene de curent.
Israel refuză cererea Ucrainei de a-i furniza arme
ACTUALIZARE 19:50 Israel nu va furniza arme Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei rusești, a declarat miercuri ministrul Apărării, Benny Gantz, poziție susținută și de liderul opoziției, fostul prim-ministru Banjamin Netanyahu.
În schimb, Israelul ar putea furniza sisteme de alarmare aeriană timpurie, care să avertizeze Ucraina împotriva unui atac iminent, sisteme pe care Israel le folosește deja.
Vorbind în fața unui grup de ambasadori UE la o zi după ce Ucraina a anunțat că a cerut oficial Israelului sisteme de apărare aeriană, cum este Iron Dome, Benny Gantz a exclus vânzarea acestor arme.
„Israel sprijină și este de partea Ucrainei, NATO și a Occidentului. Am spus asta în trecut și o repetăm și azi. Israel are o politică de a sprijini Ucraina cu ajutoare umanitare și cu echipamente defensive pentru salvarea vieții”, a declarat Gantz, potrivit Times of Israel.
„Acestea fiind spuse, vreau să subliniez că Israel nu va livra arme Ucrainei, dintr-o serie de considerații operaționale. Vom continua să sprijinim Ucraina în limitele noastre, cum am făcut și până acum”, a mai adăugat el.
Citește continuarea AICI
Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene anexate ilegal
ACTUALIZARE 15:10 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia legea marțială este introdusă în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal. Este vorba de Donețk, Lugansk și regiunile Zaporojie și Herson.
„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației și Dumei de Stat”, a spus Putin miercuri la o ședință a Consiliului de Securitate, potrivit TASS.
Putin says he's introducing martial law in the four partially occupied Ukrainian regions he annexed last month. This is portrayed as a technicality – he said it de facto already exists – but is a clear response to recent military setbacks as Ukraine's counteroffensive advances. pic.twitter.com/zTOanR1N1C
— max seddon (@maxseddon) October 19, 2022
Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.
În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.
El a decretat astfel şi o „mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.
Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că „bombardează” populaţia civilă în respectivele regiuni. „Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru”, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni „teroriste” precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor „infrastructuri nucleare”, fără a le preciza.
Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.
Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.
Armata ucraineană încearcă în special să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.
Grupul Wagner construiește o linie de apărare în Lugansk
ACTUALIZARE 15:00 Grupul paramilitar Wagner a început construcţia unei linii fortificate de apărare în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat miercuri patronul său, Evgheni Prigojin, citat de AFP.
'Un complex de fortificaţii este în curs de construcţie pe linia de contact, numită "linia Wagner"', a declarat acest om de afaceri, apropiat Kremlinului, pe reţelele de social media ale companiei sale Concord.
Potrivit lui, 'este vorba de o apărare pe mai multe niveluri', dar nu a precizat lungimea acestei linii, nici locul exact al acesteia şi nici cât timp ar putea dura lucrările.
Prigojin (61 de ani) a remarcat între altele că această linie de apărare nu ar trebui să fie 'necesară' în faţa armatei ucrainene, 'simpla prezenţă a unităţilor Wagner pe linia frontului constituind deja un zid inexpugnabil', în opinia sa.
Evgheni Prigojin a admis la sfârşitul lunii septembrie că a fondat în 2014 grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa acestuia în special în Africa, Orientul Mijlociu şi în America Latină.
Acest grup este suspectat de mulţi ani de Occident că face munca murdară a Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a negat tot timpul.
Prigojin a oferit un timp servicii de catering Kremlinului, din această cauză fiind supranumit 'bucătarul lui Putin'.
Noi atacuri în Kiev
ACTUALIZARE 14:47 Publicația ucraineană The Kyiv Independent scrie că cel puțin două explozii au fost auzite miercuri după-amiază la Kiev. Ucrainenii spun că sunetele pot indica fie atacurile rușilor, fie că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a distrus amenințările aeriene.
Ukrainian surface-to-air defense is active over Kyiv. Several explosions seen and heard minutes ago. Here’s the sky over Kyiv. I just snapped this pic. pic.twitter.com/hAF3vF6Ah0
— Christopher Miller (@ChristopherJM) October 19, 2022
În același timp, atacuri au fost observate și în regiunea Vinița.
Vinnytsia region pic.twitter.com/aTniblZoLv
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 19, 2022
Aproximativ 50 de angajați ai centralei Zaporojie, prizonieri la ruși
ACTUALIZARE 14:35 Aproximativ 50 de angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de trupele Moscovei din martie, 'sunt în continuare prizonieri' în mâinile ruşilor, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AFP, Petro Kotin, şeful operatorului ucrainean al centralei, Energoatom.
Potrivit Agerpres, peste 150 de angajaţi au fost capturaţi de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, dintre care 'unii au fost eliberaţi apoi, dar sunt unii despre care nu ştim nimic, a afirmat Petro Kotin.
Potrivit şefului Energoatom, printre cei 100 de prizonieri ucraineni figurează angajaţi care au fost ucişi, iar alţii torturaţi'.
Aproximativ 50 de persoane sunt în continuare prizonieri', a afirmat el, indicând că operatorul nuclear ucrainean 'va publica în următoarele zile o listă' cu angajaţii care se află în continuare în mâinile ruşilor.
Vom cere (din nou) comunităţii internaţionale să ajute la eliberarea lor', a spus Kotin, care s-a referit în acest context la reţinerea directorului general al centralei nucleare din Zaporojie, Igor Muraşov, sechestrat de ruşi la sfârşitul lunii septembrie înainte de a fi eliberat câteva zile mai târziu. Acesta nu a mai dorit să revină în post după eliberare.
Biserica lui Putin a cumpărat în ultimii ani multe proprietăți lângă baze militare din Norvegia
ACTUALIZARE 14:27 În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregaţii, mai multe proprietăţi în Norvegia în apropierea unor importante instalaţii militare ale ţării nordice, informează într-o ediţie recentă publicaţia norvegiană Dagbladet. Sunt multe moduri în care clădirile şi proprietăţile, cum ar fi casa de rugăciune de lângă Haakonsvern, ar putea fi folosite, de la interceptări şi întreruperea semnalelor, până la controlul dronelor şi cazarea persoanelor care cartografiază zona, spun experții norvegieni.
O congregaţie din Bergen asociată cu Patriarhia rusă din Moscova s-a stabilit aproape de una dintre cele mai importante instalaţii ale forţelor armate norvegiene.
La Haakonsvern, lângă Bergen, se află cel mai important port şi bază a marinei norvegiene. Armamentul fregatei, submarine şi şalupe sunt amplasate aici. Academia navală, care pregăteşte ofiţeri, se află în apropierea bazei.
Propagandistul Soloviov vrea ca Rusia să bombardeze România pentru că ajută Ucraina
ACTUALIZARE 14:00 Propaganda rusă cere atacarea bazelor din România și Polonia, folosite pentru transferul către Ucraina al echipamentelor militare. Vladimir Soloviov, jurnalistul favorit al lui Vladimir Putin, cere inclusiv atacarea bazelor militare unde sunt antrenați militarii ucraineni.
Vladimir Soloviov: „Poate a venit timpul să le explicăm indivizilor din Vest, care devin tot mai obraznici, că bazele unde antrenează în prezent ucraineni naziști, cele din Franța, Polonia, Germania și Marea Britanie, pot fi considerate ținte legitime. Aeroporturile poloneze unde aterizează avioane cu ajutoare din SUA și Marea Britanie, bazele din România și așa mai departe.
Nu vedeți cum iar și iar extind raza și complexitatea armelor livrate?” - „Noi am spus deja că tot ce intră pe teritoriul ucrainean este o țintă legitimă. Dar să efectuezi lovituri pe teritoriul unor state membre NATO este, desigur, o declarație de război”.
10 zile - durata de „viață” a recruților ruși trimiși pe frontul de la Herson. „I s-au dat 30 de gloanțe, a tras o dată și asta a fost”
ACTUALIZARE 13:38 La doar 10 zile după ce a fost mobilizat în armata rusă, soldatul Igor Pucikov, în vârstă de 27 de ani și tată a doi copii, a fost ucis pe frontul de la Herson. Recrutul a fost trimis în prima linie fără niciun fel de instrucție suplimentară, alta decât cea pe care o știa de pe vremea când făcuse armata obligatorie, în 2015. Acesta este doar unul din cazurile de recruți ruși uciși încă din primele zile după ce sunt trimiși pe frontul din Ucraina, cazuri care nu fac decât să sporească și mai mult nemulțumirile și furia în rândul populației civile din Federația Rusă, după haosul provocat de mobilizarea decretată de Putin și felul în care armata rusă duce acest război se arată într-un material realizat de The Moscow Times.
„Am fost plini de furie, când l-au trimis în Ucraina, fără niciun pic de pregătire”, a declarat pentru Moscow Times cumnata soldatului Pucikov, ucis după 10 zile de la mobilizare. „I s-au dat 30 de gloanțe, a tras o dată și asta a fost”.
Ministrul moldovean al apărării: Rusia nu recunoaște că rachetele ei au survolat Rep. Moldova. Ne întreabă pe noi dacă a fost un survol
ACTUALIZARE 12:45 Rusia nu recunoaște că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova și cere Chișinăului confirmarea că această survolare a avut loc, spune ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit IPN.
„Nu am primit nicio explicație oficială. Din discuțiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție de apărare a acțiunilor sale și solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare că a fost survolat spațiul nostru.
În condiții normale, în caz de încălcare a spațiului aerian, forțele de apărare antiaeriană trec într-o stare de luptă și se întreprind măsuri de interceptare a țintelor zburătoare cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spațiul național al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de asta am fost în stare să depistăm aceste ținte și să le confirmăm. Ce ține de mijloacele de interceptare, la acest capitol stăm mai rău, nu avem capacitate pentru a reacționa. Pentru a intercepta o țintă aeriană, avion sau rachetă este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî această țintă”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul unui interviu la Radio Moldova.
Rușii spun că ucrainenii ar fi încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie: „Bătălia a durat mai multe ore”
ACTUALIZARE 11:54 Rusia susţine că forţele ucrainene ar fi încercat să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, controlată de partea rusă, în sudul Ucrainei, dar încercarea acestora ar fi fost respinsă după mai multe ore de lupte, a relatat miercuri agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters.
Armata ucraineană a încercat miercuri să efectueze o debarcare cu peste 30 de vedete în apropiere de oraşul ucrainean Energodar cu scopul de a recuceri centrala nucleară Zaporojie, într-un atac ce a fost respins de forţele ruse, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militare instalate de Rusia în regiunea Zaporojie, potrivit Agerpres.
„După ce au bombardat oraşul, a fost lansată o tentativă de desant, inclusiv o tentativă de capturare a centralei nucleare Zaporojie. Bătălia a durat mai multe ore, cel puţin între trei ore şi trei ore şi jumătate”, îl citează RIA Novosti pe Rogov, care este şi lider al mişcării „Împreună cu Rusia”.
Israelul exclude orice livrări de arme către Ucraina
ACTUALIZARE 11:51 Israelul exclude în continuare orice livrări de arme către Ucraina, în ciuda atacurilor ruseşti cu drone de luptă presupuse a fi de concepţie iraniană.
„Vreau să spun clar că nu vindem arme Ucrainei”, a declarat marţi seară ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru postul de radio Kol Chai. El a spus că Israelul a trimis Ucrainei numai ajutor medical şi umanitar şi că aşa se va întâmpla şi în continuare.
Administrația prorusă din Herson anunță evacuarea a 50.000-60.000 de locuitori în așteptarea ofensivei ucrainene
ACTUALIZARE 11:00 Şeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat miercuri că în jur de 50.000-60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, transmite Reuters, citând TASS.
Evacuarea va dura circa şase zile, a indicat guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo.
Adjunctul său, Kirill Stremousov, le-a transmis civililor să evacueze în cel mai scurt timp posibil oraşul Herson, unde forţele ucrainene ar putea declanşa o ofensivă în orice moment.
Forţele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni şi riscă să rămână imobilizate pe malul drept (vestic) al Niprului.
Forţe ucrainene „vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva oraşului Herson”, a declarat Stremousov într-o postare pe Telegram în cursul nopţii.
„Vă cer să îmi luaţi cuvintele în serios şi să înţelegeţi ce înseamnă: evacuarea cât mai rapid posibil”, a adăugat el.
Într-o postare ulterioară, Stremousov a afirmat că situaţia frontului este stabilă, dar că civilii ar trebui totuşi să plece spre teritoriile din stânga Niprului. „Plecaţi cât mai rapid posibil, vă rog, spre malul stâng”, a spus el.
Potrivit agenţiei RIA, civilii din Herson primesc mesaje din partea administraţiei instalate de Rusia prin care li se spune să părăsească oraşul.
AIEA confirmă reținerea de către Rusia a încă doi angajați de la centrala nucleară Zaporojie
ACTUALIZARE 10:30 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat reţinerea de către forţele ruse a altor doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei, relatează miercuri DPA.
Un director adjunct al centralei nucleare şi alţi doi angajaţi au fost reţinuţi recent. În timp ce directorul adjunct a fost eliberat, ceilalţi doi sunt sechestraţi, indică AIEA.
Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la recentele reţineri a altor doi membri ai personalului, sechestrări confirmate de AIEA. „Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid”, a adăugat el, citat de Agerpres.
Şeful centralei nucleare Zaporojie fusese reţinut temporar de către partea rusă, dar a fost eliberat la începutul acestei luni.
La 11 octombrie, Kievul anunţa sechestrarea lui Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane la centrala Zaporojie pe fondul procedurii declanşate de Moscova pentru însuşirea uzinei.
Câţiva experţi AIEA se află la centrala Zaporojie pentru monitorizarea situaţiei. Deşi aceasta se află sub controlul forţelor ruse, ea activează în continuare cu personal ucrainean.
În urmă cu o zi, compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, anunţase că şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni.
„În prezent, nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor”, se arată într-un comunicata companiei postat pe Telegram.
Energoatom ceruse şefului AIEA, Rafael Grossi, şi întregii comunităţi internaţionale „să ia toate măsurile posibile” pentru a ajuta la eliberarea celor doi responsabili ucraineni.
Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente în perimetrul uzinei, care se află nu departe de linia frontului, ceea ce suscită îngrijorări în legătură cu posibilitatea unei catastrofe de genul celei de la Cernobîl.
Ucraina vrea să ceară Israelului sisteme de apărare antiaeriană
ACTUALIZARE 10:08 Ucraina afirmă că vrea să obţină sisteme de apărare antiaeriană sofisticate de la Israel într-o încercare de a se proteja împotriva atacurilor cu drone şi rachete ale Rusiei, relatează DPA.
„Ucraina va trimite astăzi (marţi - n.r.) un mesaj oficial guvernului din Israel cu solicitarea de a echipa de urgenţă Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, conform media de la Kiev.
„Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.
Conform informaţiilor Kievului, peste 70 de persoane au fost ucise în atacuri cu drone şi rachete în ultima săptămână şi jumătate.
Agerpres amintește că regimul de la Kiev şi mai multe ţări occidentale au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacuri asupra unor obiective energetice civile din Ucraina, însă Moscova şi Teheranul resping acuzaţiile.
Israelul este reticent să vândă arme, pentru a nu-şi pune în pericol relaţiile cu Moscova.
Potrivit EFE, care citează marţi portalul israelian Ynet, premierul israelian Yair Lapid va avea joi o convorbire telefonică cu Dmitri Kuleba în cadrul căreia va discuta posibilul ajutor militar pe care Israelul l-ar putea oferi Ucrainei şi pe care Kievul îl solicită de aproape opt luni de zile.
Rusia va avea nevoie de cel puțin 2 ani pentru a-și reface armata, după pierderile din Ucraina
ACTUALIZARE 09:25 Rusia va avea nevoie probabil între doi şi patru ani pentru a-şi reconstrui forţele armate la nivelul de dinaintea războiului pe care îl duce în Ucraina, a apreciat marţi ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, care a pledat pentru o presiune continuă la adresa Moscovei, relatează AFP.
Aflat în vizită la Washington, Hanno Pevkur a anticipat un conflict îndelungat şi a îndemnat Occidentul să fie de partea ucrainenilor până când aceştia vor obţine victoria pentru „lumea liberă”, informează Agerpres.
În timp ce Rusia s-a orientat spre utilizarea dronelor kamikaze, pe care se presupune că le achiziţionează din Iran, Pevkur a afirmat că arsenalul rus se pare că s-a diminuat până în punctul în care forţele ruse folosesc sistemul de apărare antiaeriană S-300 ca pe nişte rachete obişnuite şi că unele obuze ruseşti au explodat chiar înainte de a-şi atinge ţinta, din cauza vechimii lor.
„Consensul, mai mult sau mai puţin, este că Rusiei îi va lua de la doi la patru ani pentru a-şi reface unele capacităţi sau chiar capacităţi similare cu ceea ce avea” înainte de război, a afirmat ministrul eston la o masă rotundă în faţa presei.
Armata rusă este în ofensivă în Bahmut, în Donețk
Într-unul dintre ultimele orașe unde trupele Rusiei încă avansează, Bahmut, ucrainenii se confruntă cu „cele mai dificile” provocări, spunea Volodimir Zelenski în weekend.
Trupele Kievului încă controlează părțile nordice și vestice ale orașului, relatează jurnaliștii AFP.
Separatișii pro-ruși au înaintat la est și sud de Bahmut, bazându-se pe unitatea din Donețk la 100 de kilometri distanță.
Recucerirea a două sate a produs îngrijorări că forțele ruse, inclusiv unitățile paramilitare Wagner, s-ar fi infiltrat în estul orașului, potriviti informațiilor serviciilor britanice.
Soldații ucraineni au declarat pentru AFP că există lupte purtate la mică distanță cu membri ai forțelor pro-ruse, transmite The Guardian.
Rusia a lovit Regiunea Sumî de 64 de ori într-o zi. Doi oameni au murit
Forțele ruse au folosit mortiere și artilerie pentru a lovi regiunea Sumî în ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jivițki, citat de Kyiv Independent.
Doi oameni au fost uciși și unul a fost rănit în comunitatea Iunakivska ca rezultat al atacurilor rusești. Comunitățile Hotinska și Novoslobiska din regiune au fost lovite de asemenea. Nu au fost înregistrate victime acolo.
Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua de energie electrică
Șeful Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a raportat marți că centrala nucleară Zaporojie și-a restabilit conexiunea cu ultima linie operațională de înaltă tensiune după a treia pană de curent din ultimele 10 zile.
„Penele repetate arată cât de precară continuă să fie siguranța nucleară și situația de securitate la cea mai mare centrală nucleară din Europa”, a declarat Grossi într-un comunicat.
Deși nu au existat bombardamente în vecinătatea centralei peste noapte și în timpul zilei de marți, echipa AIEA a remarcat patru explozii de mine în ultimele 24 de ore.
Rusia avertizează că va urma o luptă pentru Herson în „viitorul foarte apropiat”
Kirill Stremousov, administratorul-adjunct instalat de ruși în regiunea Herson, a spus într-un mesaj Telegram de marți că „în viitorul foarte apropiat, bătălia pentru Herson va începe”.
„Populația civilă este sfătuită să părăsească zona cu viitoarele ostilități feroce, dacă este posibil, pentru a nu se expune la riscuri nenecesare”, a adăugat Stremousov, potrivit The Guardian.
Noul comandant al armatei Moscovei din Ucraina a anunțat marți că civilii erau „mutați” din orașul Herson, spunând despre situația militară că este „tensionată”.
Ministerul britanic al apărării: „Importante elemente ale conducerii militare rusești sunt disfuncționale”
Ministerul britanic al apărării a publicat informarea sa zilnică despre situația din Ucraina.
„La opt luni de la invazie, importante elemente ale conducerii militare rusețti sunt din ce în ce mai disfuncționale. La nivel tactic, există aproape sigur o penurie tot mai mare de ofițeri ruși juniori capabili de organizare și conducere a noilor rezerviști mobilizați”, arată instituția pe Twitter.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 19 October 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 19, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/Q60IXHlkqX
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/iDL7P6QA77
„Generalul Armaghedon” susține că Rusia își protejează fiecare soldat trimis în Ucraina. „Noi avem o strategie diferită”
Noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Serghei Suvorikin, supranumit „generalul Armaghedon”, susține că Ucraina trimite pe front recruți fără antrenament, cu moralul scăzut, care sunt împușcați dacă încearcă să fugă de pe câmpul de bătălie, în timp ce strategia Rusiei, dictată de „Comandantul Suprem”, este de de a-și proteja propriii soldați. El pretinde că Ucraina pierde până la 1.000 de soldați pe zi și spune că regimul de la Kiev plănuiește lovituri împotriva infrastructurii din Herson, care poate duce la pierderi masive de vieți omenești în rândul populației civile.
Generalul Serghei Suvorikin a acordat un interviu agenției ruse de presă de stat TASS, în care a fost întrebat care este situația la zi pe frontul din Ucraina.
„În general, situația în zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca tensionată”, a răspuns noul șef al trupelor ruse din Ucraina. „Inamicul nu renunță să atace pozițiile pozițiile trupelor ruse. În primul rând, aces lucru se întâmplă pe direcțiile Kupiansk, Krasnolimanski și Nikolaev - Krivoi Rog. Inamicul este un regim criminal care îi împinge pe cetățenii ucraineni la moarte. Ucrainenii și noi suntem un singur popor și dorim un singur lucru: Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO, un stat prieten cu Rusia.”
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News