Galerie Foto „Avem chef de glume?” Venețienii sunt furioși din cauza taxei de intrare în oraș aplicate turiștilor de azi și au ieșit la proteste
Autoritățile din Veneția au fost acuzate că au transformat faimosul oraș într-un „parc tematic”, odată cu institurea mult discutatei taxe de intrare pentru călătorii de o zi.
Veneția este primul oraș important din lume care a implementat o astfel de schemă. Taxa de 5 euro, care intră în vigoare joi, are ca scop protejarea patrimoniului mondial Unesco de efectele turismului excesiv, descurajând călătorii de o zi și, potrivit primarului, Luigi Brugnaro, făcând orașul din nou „locuibil”.
Dar mai multe comitete și asociații locale au programat proteste pentru ziua de joi, susținând că taxa nu va face nimic în direcția rezolvării problemei.
„Pot să vă spun că aproape întreg orașul este împotriva acestei taxe”, a declarat pentru The Guardian Matteo Secchi, care conduce Venessia.com, un grup activist al localnicilor. „Nu poți impune o taxă de intrare într-un oraș; tot ce face această taxă este să-l transforme într-un parc tematic. Este o imagine proastă pentru Veneția... Adică, ce-i asta, avem chef glume?”.
Odată centrul unei republici maritime puternice, insula principală a Veneției a pierdut peste 120.000 de locuitori de la începutul anilor 1950, alungați de o serie de probleme, dar în principal de un accent mare pus pe turismul de masă, care a făcut ca populația să fie micșorată de miile de vizitatori care aglomerează piețele, podurile și aleile înguste.
Taxa de intrare, care este necesară doar pentru accesul în centrul istoric al Veneției, se poate rezerva online și se va aplica în 29 de zile de vârf, în principal în weekend, din 25 aprilie și până pe 14 iulie, într-o primă fază, de probă.
Sunt scutiți rezidenții, navetiștii, studenții și copiii cu vârsta de până la 14 ani, la fel și turiștii care rămân peste noapte în oraș.
Călătorii de o zi vor fi obligați să-și cumpere biletul online și apoi vor primi un cod QR. Cei care nu dețin codul vor putea cumpăra un bilet la sosire, cu ajutorul ghizilor locali, care vor efectua și verificări aleatorii la cinci puncte principale de sosire, inclusiv gara Santa Lucia. Cei prinși în oraș fără bilet riscă amenzi între 50 și 300 de euro.
Consiliul local din Veneția a precizat că 5.500 de persoane și-au rezervat un bilet pentru data de 25 aprilie, sărbătoare națională în Italia, aducând 27.500 de euro la bugetul orașului în prima zi. Deși Brugnaro a negat că este o inițiativă pentru câștig, el a promis că va reduce taxele locale pentru rezidenți dacă schema va avea succes.
Federica Toninello, care conduce ASC, o asociație de locatari, a declarat: „Ei cred că această măsură va rezolva problema, dar nu au înțeles cu adevărat consecințele turismului în masă asupra unui oraș precum Veneția. În primul rând, 5 euro nu vor descuraja oamenii. Dar călătorii de o zi nu sunt problema; lucruri precum lipsa de locuințe la prețuri accesibile sunt... Ceea ce ne trebuie sunt politici care să-i ajute pe rezidenți, de exemplu, să creeze reguli care să limiteze lucruri precum Airbnb.”
Filiala locală a Arci, o asociație social-culturală, a declarat că va distribui joi „pașapoarte simbolice” turiștilor, ca o modalitate de a evidenția „legitimitatea constituțională îndoielnică” a măsurii în ceea ce privește restrângerea liberei circulații. Taxa, a mai spus Arci, ar fi „ineficientă în limitarea turismului de masă”, generând în același timp „un tratament inegal între diferite categorii de vizitatori”.
Dar alții sunt de acord cu măsura. „Va servi la reglarea fluxurilor turistice, care în anumite perioade ale anului riscă să strice un oraș fragil precum Veneția”, a declarat Tommaso Sichero, președintele asociației proprietarilor de magazine din Veneția pentru un ziar local.
În ciuda criticilor, consilierul pentru turism din Veneția Simone Venturini a spus că administrația se simte „foarte relaxată” în legătură cu „această aventură”. „Pentru prima dată de când Veneția este vizată de turismului de masă încercăm să facem ceva”, a spus el.
În timp ce unii au ridicat întrebări cu privire la confidențialitate, întrucât oamenii trebuie să-și introducă datele personale în sistemul de rezervare, Venturini a spus că instrumentul ar fi util pentru „stabilirea unor cifre mai precise asupra numărului de vizitatori”.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News