Live

Autorul atacului armat de la un club gay din Oslo, din 2022, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Data publicării:
Două persoane au murit și 21 au fost rănite după un atac armat la un club LGBTQ și în zona centrului din Oslo. Foto: Profimedia Images

Bărbatul care a ucis două persoane într-un club gay din Oslo înaintea unei parade Pride planificate în capitala norvegiană în 2022 a fost condamnat joi de o instanţă la 30 de ani de închisoare, sentinţa maximă permisă sub legea norvegiană, relatează AFP şi dpa.

În noaptea de 24 spre 25 iunie 2022, Zaniar Matapour, un norvegian de origine iraniană, a deschis focul asupra a două cluburi din capitala Norvegiei, inclusiv un local cunoscut al comunităţii gay, ucigând două persoane şi conducând la anularea Oslo Pride Parade. Alte nouă persoane au fost rănite în atac.

În prezent în vârstă de 45 de ani, Matapour - care a jurat credinţă grupării Statul Islamic - a fost găsit vinovat de "act terorist agravat".

"Nu există nicio îndoială că atacul a vizat homosexuali", a declarat tribunalul din Oslo în verdictul său, citat de Agerpres. "Scopul a fost atât acela de a ucide cât mai mulţi homosexuali posibil, cât şi de a insufla un sentiment de teroare în rândul homosexualilor în general", a estimat instanţa.

De asemenea, el a fost condamnat la plata unor despăgubiri de peste 100 de milioane de coroane (8,8 milioane de euro) victimelor.

Imobilizat de trecători imediat după atacul armat, Matapour nu a vorbit niciodată despre motivele sale şi a pledat nevinovat.

Deşi nu există nicio îndoială că el a fost autorul atacului, semne de întrebare rămân asupra răspunderii sale penale.

Apărarea a estimat că Matapour, diagnosticat în trecut cu schizofrenie paranoidă, suferea de lipsa discernământului în momentul producerii evenimentelor.

Problema sănătăţii sale mintale i-a împărţit pe experţii psihiatri care l-au monitorizat pe perioada arestării sale preventive.

Dacă instanţa ar fi urmat această idee, Matapour ar fi fost internat într-o unitate psihiatrică securizată.

"Curtea consideră că Matapour a înţeles perfect ce făcea înainte şi în timpul atacului", se arată în verdict.

Conform rechizitoriului acuzării, pedeapsa de 30 de ani de închisoare, fără posibilitatea de eliberare condiţionată înainte de a executa 20 de ani din sentinţă, va putea fi prelungită pe termen nedefinit atât timp cât autorităţile îl vor considera periculos pentru societate.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul știe ce obiectiv va ținti în Israel, dacă acesta îl va mai ataca. „În caz că regimul sionist comite vreo greşeală, vom acționa”

Ucraina afirmă că Rusia i-a atacat infrastructura critică cu 19 drone în cursul nopţii. Incendiul de la depozitul din Perm a fost stins

Israelul, suspectat că a lovit un depozit de arme pentru Iran de lângă o bază militară rusească, în Siria

SUA se consultă cu Israelul despre eventuale atacuri asupra Iranului. Biden: „Nu se va întâmpla astăzi”

Partenerii noștri