Live

Australia spune că a găsit faimoasa corabie a exploratorului James Cook, Endeavour. Americanii îi critică pentru anunțul „prematur”

Data publicării:
Replica vasului Endeavour se află în Muzeul Maritim al Australiei. Reprezentanții muzeului spun că epava adevăratei corăbii a fost găsită. Foto: Profimedia Images

Experții maritimi australieni au spus joi că au găsit epava uneia dintre cele mai importante vase din istoria maritimă a Australiei și a Pacificului de Sud, după ce a fost scufundată în SUA acum mai bine de 200 de ani. Arheologii americani atacă anunțul ca fiind unul „prematur” și motivat de „emoțiile sau politicile” australiene, scrie The Guardian.

După anunțul descoperirii, experții americani s-au grăbit să contreze spusele australienilor și au descris declarația ca fiind „prematură” și „o încălcare a contractului” parteneriatului dintre cercetătorii din SUA și cei din Australia. Ei au mai spus și că descoperirea a fost motivată de „emoțiile sau politicile” patriotice australiene.

Directorul muzeului din Australia, Kevin Sumption, a anunțat joi că este „satisfăcut” de descoperirile făcute de scafandrii și că este de părere că epava găsită în apele din apropiere de Rhode Island, SUA, este „locul de odihnă final al uneia dintre cele mai importante și contențioase vase din istoria maritimă a Australiei”.

Căpitanul James Cook, faimosul explorator britanic, a comandat corabia în jurul Pacificului de Sud înainte de a atinge țărmul Australiei în 1770 – era prima dată când un european debarca pe coasta de est a Australiei.

Din 1999, arheologii maritimi au investigat mai multe epave din secolul al XVIII-lea din aceeași zonă din apropiere de Rhode Island, SUA. Foto: Profimedia Images

Liderul american al arheologilor: „Nu există încă dovezi indisputabile care să demonstreze identitatea navei”

Din 1999, arheologii maritimi au investigat mai multe epave din secolul XVIII din aceeași zonă. Cu toate că dovezile recuperate indică faptul că cercetătorii au găsit epava corabiei Endeavour, nu există încă „informații indisputabile” care să demonstreze identitatea navei, potrvit lui Kathy Abbass, liderul grupului de arheologi.

„Sunt multe întrebări fără răspuns care ar putea să dea peste cap o astfel de identificare”, a declarat Abbass pentru The Guardian.

„Când studiul va fi gata, Rimap (Proiectul de Arheologie Maritimă Rhode Island) va publica raportul legitim pe site. Rimap recunoaște relația dintre cetățenii australieni cu origini birtanice și corabia Endeavour, dar concluziile Rimap se vor sprijini pe procesul științific și nu pe emoțiile sau politicile australiene”, a explicat Abbass.

Muzeul australian a declarat că a lucrat împreună cu Abbass timp de 22 ani și a recunoscut că „are dreptul la propria opinie privind datele vaste care au fost recuperate”.

„După cum am declarat azi, directorul nostru, Kevin Sumption, este încrezător că preponderența probelor indentifică locul naufragiului RI 2394 din Newport Harbor ca fiind locul în care și-a găsit sfârșitul Endeavour”, s-a arătat în anunțul muzeului.

Mai multe detalii ale epavei i-au convins pe arheologi că au găsit vasul Endeavour. Doar 15% din corabie a mai rămas pe fundul oceanului. Foto: Profimedia Images

Australienii sunt convinși că epava descoperită este Endeavour, faimoasa corabie a căpitanului James Cook

Mai multe detalii ale epavei i-au convins pe arheologi că au găsit corabia Endeavour după ce s-a descoperit că detaliile structurale și forma epavei corespund planurilor din secolul XVIII ale corabiei.

„Este un moment istoric important deoarece rolul vasului în explorare, astronomie și știință nu se aplică doar pentru Australia, ci și pentru Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA”, a spus directorul muzeului.

Doar 15% din corabie a mai rămas pe fundul oceanului, iar cercetătorii se concentrează acum pe felul în care ar putea să protejeze epava.

James Cook a explorat coasta Noii Zeelande și a Australiei de est; a studiat tranzitul planetei Venus

Endeavour a fost lansată în 1764 cu numele de „Contele de Pembroke”. A fost redenumită „Endeavour” în 1768 de către Marina Regală a Marii Britanii și a fost pregătită pentru marea călătorie în scop științific spre Pacific.

Din 1768 până în 1771, Endeavour a explorat Pacificul de Sud, în special pentru a înregistra din Tahiti tranzitul planetei Venus în 1769.

Apoi, Cook a navigat în jurul Pacificului de Sud în căutarea „Mărețului Pământ Sudic” și a cartografiat coasta Noii Zeelande și pe cea a Australiei de est înainte de a revendica pământul în numele Marii Britanii pe 22 august 1770.

Endeavour a fost vândut mai târziu unor proprietari privați, a fost redenumită „Lord Sandwich” și a fost scufundată în mod deliberat în 1778 de către forțele britanice în timpul Războiului American de Independență.

Scena morții lui James Cook, după ce a încercat să îl răpească pe regele insulei Hawaii. Foto: Profimedia Images

Cook a fost omorât de hawaiieni după ce a încercat să le răpească regele

Un an mai târziu, James Cook a fost omorât în Hawaii în timpul celei de-a treia călătorii în Pacific, după o neînțelegere în urma căreia exploratorul britanic a încercat să îl răpească pe regele hawaiienilor, Kalani'opu'u.

La 10 ani după moartea lui Cook, primele nave ale Regatului Unit, pline cu sute de deținuți, au sosit în Australia pentru a înființa o colonie britanică.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Cum poate riposta Putin la atacurile ucrainene cu rachete americane și britanice. Avertismentul experților

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Peste 50.000 de recruți ucraineni au primit instruire în Regatul Unit. România e prezentă pe lista țărilor participante la „Interflex”

Partenerii noștri