Live

Aurescu: România și Ucraina organizează, în aprilie, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră

Data publicării:
Ministrul de externe Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, că România şi Ucraina vor organiza, în comun, în aprilie, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea.

„Îi voi informa astăzi pe colegii mei despre faptul că România şi Ucraina vor organiza în luna aprilie, în comun, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea. Aceasta va fi organizată la Bucureşti şi va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecţiile învăţate în urma războiului şi pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor”, a spus ministrul de Externe, potrivit Agerpres.

El a subliniat că cel mai important subiect la Consiliul Afaceri Externe este cel privind contracararea efectelor războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

„Voi reitera din nou importanţa sprijinirii Ucrainei pe toate dimensiunile. Voi exprima, astăzi, sprijinul României pentru noile măsuri din cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, pentru furnizarea de muniţie pentru Ucraina”, a mai declarat ministrul Aurescu.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la importanţa continuării eforturilor de izolare a Rusiei.

„România este pregătită să lucreze pe un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul de Externe, amintind că România continuă eforturile în ceea ce priveşte tranzitul de cereale şi produse agricole ucrainene.

Ministrul Aurescu a evidenţiat sprijinul puternic al României pentru Curtea Penală Internaţională, reiterând că în ceea ce priveşte mandatul de arestare emis de CPI, „nimeni nu trebuie să aibă impunitate în ceea ce priveşte crimele internaţionale comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc”.

Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor apărării din statele membre UE, precum şi la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie.

El a arătat că există progrese în ceea ce priveşte Busola Strategică şi că va atrage atenţia asupra situaţiei din Republica Moldova şi asupra necesităţii de a sprijini Guvernul de la Chişinău.

„Trebuie să continuăm susţinerea procesului de reformă în vederea integrării europene a ţării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancţiuni împotriva acţiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a afirmat Aurescu.

El a indicat că în privinţa Iranului va exprima sprijinul pentru adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni.

Ministrul Aurescu a menţionat că în cadrul Conferinţei Internaţionale a Donatorilor pentru Turcia şi pentru Siria va exprima întregul sprijin al României pentru reconstrucţie şi pentru susţinerea eforturilor de aliniere a suferinţelor populaţiei afectate de cutremur.

„Voi anunţa astăzi o contribuţie a României de 1,3 milioane de euro pentru ambele ţări”, a adăugat ministrul de Externe.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri