Live

Atlantic Council: De ce este periculos acum un summit Trump-Putin

Data actualizării: Data publicării:

Relația SUA-UE pare că atârnă de un fir de ață, iar relația SUA-NATO navighează prin ape foarte tulburi. Acestea sunt cele două contexte complicate în care liderul de la Casa Albă, Donald Trump, insistă să organizeze un summit cu președintele rus Vladimir Putin. Și aceasta poate fi și conjunctura unui joc politic cu urmări dintre cele mai nefaste, atrage atenția într-o analiză un expert al think thank-ului Atlantic Council, Mark Simakovsky.

Foto: Getty Images

Summitul Trump-Putin este programat pe 16 iulie. Cu câteva zile mai devreme (11-12 iulie), președintele american este așteptat să ofere la Bruxelles o mostră de atitudine cât se poate de neprietenoasă aliaților Statelor Unite din NATO care nu au alocat infuzia de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, prevăzută în angajamentele luate în 2014 la summitul Alianței din Țara Galilor.

Pe scurt, într-un moment delicat pentru UE, prinsă în nordul gordian al imigrației, care a trezit animozități de toată mâna între statele membre, Trump vine pe Bătrânul Continent nu cu un mesaj de unitate,  ci cu intenția manifestă de a bate cu pumnul în masă. Situație în care întâlnirea cu omologul său rus, organizată în pripă și fără o consultare în prealabil cu partenerii de la Bruxelles, va agita și mai abitir spiritele în comunitatea euroatlantică, spune Mark Simakovsky.

CITIȚI ȘIVa fi "ultimul Summit NATO liniştit"? Atmosfera şi semnele de întrebare

Forța motrice a evenimentului este, firește, Donald Trump, care „a căutat în mod constant să obțină un summit de profil înalt cu Putin chiar de la preluarea mandatului”. Consilierii șefului de la Casa Albă i-au dat de înțeles că un summit SUA-Rusia, după un summit SUA-NATO axat pe reproșuri, va fi contraproductiv și va lăsa loc unui „potențial destabilizator”, critici ignorate de Trump.

Fără un plan coerent politic pus la punct de administrația lui Trump pentru această întâlnire, marea întrebare este: Ce înseamnă pentru Statele Unite un summit încununat de succes?

„Încăpățânarea lui Donald Trump de a nu-l critica pe președintele Putin, în timp ce se simte din ce în ce mai încurajat în a-și ataca aliații din NATO”, va crea un contrast bulversant în cancelariile europene.

Una dintre îngrijorările majore este cea legată de faptul că Donald Trump, într-o cascadorie de PR pe placul lui Vladimir Putin, ar putea submina „gama măsurilor de descurajare” a avântului neo-imperialist rusesc pe care aliații din NATO se vor angaja să le sprijine la summitul de la Bruxelles.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Indubitabil! Cum a fost numit Lucescu în Kosovo, după ce i-a făcut mincinoși și lipsiți de fair-play! Doar DOUĂ cuvinte folosite

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Partenerii noștri