Atac sângeros asupra unei baze a armatei din Mali: zeci de morți
Armata din Mali a suferit vineri una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, după moartea a 53 de militari şi a unui civil într-un atac terorist asupra unei tabere militare de la Indelimane, în apropiere de frontiera cu Nigerul, relatează AFP, preluată de Agerpres.
ACTUALIZARE. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul din nord-estul statului african Mali în care au fost ucişi cel puțin 53 de militari, a informat sâmbătă agenția de știri a grupării, Amaq, fără a furniza niciun fel de dovadă, scrie Mediafax, care citează Reuters.
Un număr neprecizat de soldaţi malieni erau daţi dispăruţi, vineri, potrivit unei surse militare.
Atacul de la Indelimane nu a fost încă revendicat, iar circumstanţele acestui nou atac nu au fost precizate până acum.
România participă din luna octombrie cu 120 de miliari la misiunea ONU de menținere a păcii din Mali (MINUSMA), unde grupările jihadiste având legături cu al-Qaida pun probleme mai ales în nordul și centrul țării.
„În urma atacului asupra poziţiei FAMA (Forţele armate din Mali) de la Indelimane, întăririle trimise la faţa locului au găsit 54 de cadavre, printre care un civil”, a anunţat ministrul comunicării din Mali, Yaya Sangare, vineri seară, pe Twitter. Ministrul a menționat că sunt „zece supravieţuitori”, dar și „pagube materiale importante” în baza Indelimane, în localitatea Ansongo, din sectorul Menaka.
„Situaţia este sub control. Cercetările şi procesul de identificare a cadavrelor continuă”, a adăugat ministrul Sangare.
Ce se întâmplă în Mali și ce fel de misiune are România acolo
În urma atacului de vineri, armata din Mali a suferit una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, notează France-Presse.
În urmă cu o lună, 40 de militari au fost ucişi în două atacuri jihadiste, la 30 septembrie şi 1 octombrie, în apropiere de Burkina Faso, ţară situată la sud de Mali. Mai multe surse au estimat însă că acest bilanţ oficial de 40 de morţi a fost subevaluat.
Nordul statului Mali a ajuns în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste având cu legături cu Al-Qaida, pe fondul derutei armatei din cauza unei rebeliuni a tuaregilor. Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi sau dispersaţi în urma lansării în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, a unei intervenţii militare, care continuă şi în ziua de azi. Totuşi, violenţele jihadiste nu numai că au persistat, dar s-au propagat din nord spre centrul Mali, apoi în Burkina Faso şi Nigerul vecine, amestecându-se uneori cu conflictele intercomunitare soldate cu sute de morţi.
De la mijlocul lunii octombrie, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii din Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM. Militarii români i-au înlocuit pe cei canadieni în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Baza românilor este la Gao, un oraș din estul țării.
Este vorba de 120 de militari (piloți, personal tehnic și medical) ai detașamentului „Carpathian Pumas”, care vor executa, la solicitarea Organizației Națiunilor Unite, misiuni de evacuare medicală - MEDEVAC, misiuni de căutare-salvare - CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare în sprijinul ONU.
Deja militarii români au executat săptămâna aceasta prima misiune de evacuare medicală în teatrul de operații. Echipajele celor două elicoptere IAR 330 L-RM, unul configurat pentru evacuare medicală și un al doilea cu rol de sprijin, s-au mobilizat în vederea evacuării unui militar ONU aflat în misiune de patrulare și care intrase în șoc termic din cauza temperaturilor ridicate, a informat MApN.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News