Live

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională trebuie să renunţe la o tradiţie veche de decenii

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Astronauţii vor trebui să renunţe la o tradiţie veche de decenii, aceea de a face o oprire pentru a urina înainte de a se îmbarca pentru lansarea în spaţiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru că noile costume ruseşti nu le mai permit acest obicei, informează MEDIAFAX, care citează The Guardian.

Actualele costume spaţiale ruseşti - Sokol-K -, de culoare albă, au o deschizătură în forma literei V, care permite efectuarea insolitului ritual. Însă costumele care le vor înlocui, de culoare portocalie, fabricate de compania aerospaţială Zvezda, au fermoarul plasat pe diagonală.

Un prototip al noilor costume, Sokol-M, a fost prezentat joi, la un eveniment care a avut loc lângă Moscova. 

În 1961, Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, a trebuit să facă o oprire şi să urineze pe roata din spate a autobuzului care îl ducea pe rampa de lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Gestul a devenit un ritual al tuturor astronauţilor care au plecat în spaţiu de pe acest cosmodrom, pentru a le purta noroc. Femeile nu sunt obligate să participe, dar pot aduce urina în sticluţe, pentru a stropi roata.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

China a trimis un nou echipaj cu trei astronauți pe stația spațială Tiangong. Care este scopul misiunii Shenzhou-19

Partenerii noștri