Live

Armata israeliană a relaxat regulile de angajare în luptă la începutul războiului din Gaza: risc mai mare pentru civili

Data publicării:
Foto: Profimedia

Armata israeliană şi-a relaxat regulile de angajare la începutul războiului din Gaza pentru a le permite comandanţilor să ordone atacuri asupra ţintelor în ciuda unui risc crescut de victime civile, a relatat joi New York Times, citat de Reuters.

Imediat după atacul de la 7 octombrie 2023 asupra Israelului de către grupuri de bărbaţi înarmaţi conduse de Hamas, armata le-a acordat ofiţerilor de rang mediu autoritatea de a lovi o gamă largă de ţinte militare unde riscau să fie ucişi până la 20 de civili, a precizat publicaţia.

Ordinul însemna, de exemplu, că armata putea viza militanţi de rând în timp ce sunt acasă înconjuraţi de rude şi vecini, în loc doar de situaţiile când sunt singuri afară, a adăugat New York Times, notează Agerpres.

Articolul se bazează pe interviuri cu peste 100 de soldaţi şi oficiali, inclusiv peste 25 de persoane care au ajutat la selectarea şi verificarea ţintelor.

Armata israeliană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

New York Times a relatat că armata a recunoscut că regulile de angajare s-au schimbat după 7 octombrie, dar a spus că forţele sale au "folosit în mod constant mijloace şi metode care aderă la normele juridice".

Atacul condus de Hamas asupra comunităţilor din jurul Fâşiei Gaza la 7 octombrie 2023 a ucis 1.200 de persoane şi a dus la luarea a peste 250 de ostatici în Gaza, conform bilanţurilor israeliene.

Campania terestră şi aeriană de răspuns a Israelului a ucis a peste 45.000 de persoane şi a rănit peste 107.000, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, a strămutat majoritatea populaţiei de 2,3 milioane de locuitori şi a devastat o mare parte din această enclavă de coastă.

Pe lângă creşterea numărului de victime civile care ar putea fi riscate într-un singur atac, New York Times a precizat că armata a eliminat o limită a numărului cumulat de civili pe care loviturile sale i-ar putea pune în pericol în fiecare zi.

În câteva ocazii, înaltul comandament militar a aprobat lovituri despre care ştia că vor pune în pericol până la 100 de vieţi în rândul civililor, a precizat cotidianul.

Armata "s-a bazat adesea pe un model statistic rudimentar pentru a evalua riscul de vătămare în rândul civililor", în principal pe baza estimărilor utilizării telefoanelor mobile, şi mai puţin pe supravegherea extinsă a unei singure clădiri.

Din noiembrie 2023, regulile au fost înăsprite, inclusiv prin înjumătăţirea numărului de victime civile care ar putea fi puse în pericol în atacurile asupra ţintelor de joasă altitudine, a adăugat publicaţia, precizând că regulile au rămas totuşi mult mai permisive decât înainte de război.

Citește și:

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Procurorul general din Israel cere o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu

De ce a fost căderea regimului Assad o surpriză strategică pentru serviicile secrete israeliene

Compania israeliană El Al a suspendat zborurile între Tel Aviv și Moscova din cauza riscurilor de siguranță aeriană

Atacul Israelului asupra Yemen: trei morți. Șeful OMS, surprins pe aeroportul din Sanaa în timpul bombardamentului

Partenerii noștri