Live

Arabia Saudită și Emiratele refuză să ajute Europa, în perspectiva embargoului asupra petrolului rusesc. Poate fi Africa o alternativă?

Data publicării:
Țările din Golf refuză să-și sporească producția de țiței pentru a contracara efectele unui embargo european asupra petrolului rusesc Foto: Profimedia Images

În perspectiva embargoului asupra petrolului rusesc, Europa caută alternative și nu le găsește la marii producători din Golf. Jucătorii minori din Africa au fost cei care au răspuns și au majorat livrările. Însă capacitatea lor este totuși limitată și va fi destul de complicat de acoperit deficitul, însă nu imposibil.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cei mai mari producători din OPEC, stau și asistă la spectacol: deși au capacități suplimentare mari și posibilitatea de a livra rapid, nu mișcă un deget și nu își suplimentează livrările către Europa. În spate se vede spectrul unei înțelegeri cu Rusia, fie și tacite, de a nu intra peste cota de piață a Moscovei.

Europa se bazează deocamdată pe Statele Unite

Datele Bloomberg, compilate pe baza traficului de tancuri petroliere arată că transporturile din Africa de Vest au crescut puternic în martie și aprilie. Față de începutul anului, sunt mai mari cu 40%. Creșterea apare în ciuda faptului că Nigeria și Angola, cei mai mari producători din regiune, au dificultăți în creșterea producției din cauza  rezervelor limitate și a investițiilor insuficiente. Creșterea livrărilor către Europa a venit concomitent cu o scădere de 20% a exporturilor către Asia, ceea ce demonstrează limitările.

Capacitatea Africii de a înlocui petrolul rusesc este mică, iar în perspectivă, Europa trebuie să se bazeze pe Statele Unite, cel mai mare producător global de țiței în acest moment.

Însă declararea unui embargo oficial și vacantarea pieței ar putea în final să fie o tentație și pentru jucătorii din Golf, care s-au abținut până acum.

Incertitudine pe piața petrolului

Piața însă este acum dominată de incertitudine.

Deficitul de petrol anticipat după declanșarea războiului nu s-a concretizat la dimensiunea estimată. Agenția Internațională pentru Energie arată că în timp, creșterea temperată a producției în diverse părți ale lumii, combinată cu o scădere a consumului, în special în China, va compensa reducerea ofertei din Rusia. Raportul agenției sugerează că impactul unui embargo european ar putea avea un efect limitat asupra pieței petrolului.

Creșterea masivă a prețurilor la pompă și încetinirea creșterii economice vor avea efectul de reducere a cererii pentru tot restul anului cu o prelungire și în 2023.

Potrivit Agenției, în aprilie, achizițiile europene de petrol rusesc s-au redus cu circa jumătate de milion de barili pe zi. Istoric, Rusia exporta în jur de 3 milioane de barili pe zi către UE.

India, colac de salvare pentru Rusia

În ansamblul său, producția de țiței din Rusia s-a redus cu circa un milion de barili pe zi luna trecută. Agenția Internațională pentru Energie prognozează că scăderea va fi de 2 millioane în iunie, iar în iulie se va pierde o producție zilnică de 3 milioane de barili, cantitate ce va persista mai apoi pe măsură ce sancțiunile își vor arăta efectele.

În cele două luni și jumătate de la declanșarea invaziei, Rusia a reușit în mare parte vândă, chiar dacă a apărut un embargo autoimpus al companiilor occidentale. Exportul a fost redirecționat în principal către India, care a fost atrasă și cu mari reduceri de preț.

Însă o interdicție oficială, chiar și cu o perioadă de grație de câteva luni, va avea efect seisimic. Rusia va avea dificultăți să găsească clienți care să absoarbă cantitatea la care renunță Europa.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajamentul G7 pentru sancționarea Moscovei după invazia Ucrainei: „Rusia rămâne singurul obstacol în calea păcii”

Dezvăluiri privind acțiunile Rusiei în Africa. „Cercetările au coincis cu un focar de Variola maimuței și Marburg”

„Cea mai gravă criză umanitară din lume”. Conflictul eclipsat de războaiele din Ucraina și Gaza, care poate deveni mult mai mortal

Germania a raportat primul caz de infecție cu o nouă variantă a virusului mpox

Partenerii noștri