Ar fi putut fi evitată tragedia aviatică din Indonezia? Ce spune unul dintre pasagerii penultimului zbor al aeronavei Lion Air
Ar fi putut fi evitată tragedia aviatică din Marea Java, în urma căreia au murit toți cei 189 de oameni aflați la bordul avionului Lion Air? În penultimul său zbor, aeronava a trimis anumite „semnale” legate de posibile probleme tehnice, spune unul dintre pasagerii zborului de duminică, 29 octombrie, de la Bali la Jakarta.
Ce s-a petrecut de durata zborului? Aeronava Boeing 737 Max 8, operată de compania low-cost Lion Air, a pierdut la un moment dat altitudine atât de abrupt, încât unii dintre pasageri s-au panicat, iar alții au vomat din cauza turbulenței, a declarat Alon Soetanto, unul dintre pasageri, pentru televiziunea indoneziană TVOne.
La câteva minute după decolare, avionul a avut câteva astfel de „căderi”, a menționat Soetanto. „Simțeam că avionul își pierdea puterea și parcă nu mai putea să urce”.
Senzația concretă era aceea a unui „roller coaster”, a adăugat pasagerul.
Această descriere legată de pierderea de altitudine este coroborată și de informațiile tehnice colectate de mai multe site-uri de monitorizare a traficului aerian, relatează Asssociated Press, potrivit Business Insider.
Informația este confirmată și Edward Sirait, directorul companiei Lion Air. El a declarat că aeronava fusese supusă recent unor reparații în „insula Bali”, în urma unor probleme tehnice.
Între timp, compania aeriană l-a demis pe directorul tehnic.
Ministrul transporturilor din Indonezia, Budi Karya Sumadi, a ordonat destituirea directorului tehnic al Lion Air şi a altor angajaţi care au dat lumină verde decolării cursei de luni, încheiată tragic.
Budi a afirmat că ministerul său vrea să evalueze sistemele de siguranţă ale companiilor low-cost din ţară, precizând că astfel de companii „sunt o necesitate", dar trebuie găsite modalităţi de a îmbunătăţi siguranţa.
Avionul Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene low-cost, intrat în serviciu în urmă cu numai câteva luni, a dispărut de pe radare luni, după 12 minute de la decolarea sa din Jakarta. Aeronava s-a prăbuşit în Marea Java, la o adâncime de 30-40 de metri, la scurt timp după ce a cerut turnului de control autorizaţia de a reveni în capitala indoneziană. Pilotul şi copilotul totalizau peste 11.000 de ore de zbor şi au fost supuşi recent unor examene medicale.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News