Live

Antony Blinken, în vizită la Kiev: Rusia poate ataca Ucraina „în orice moment”

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken la Ambasada SUA din Kiev. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev miercuri dimineaţă, vizită care face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Din capitala Ucrainei, șeful diplomației SUA a transmis că acumularea de trupe ruse la graniță înseamnă că președintele Vladimir Putin poate ordona un atac asupra Ucrainei într-un „termen foarte scurt”, transmite Reuters.

Blinken a spus că speră cu tărie că Moscova poate rămâne pe o cale diplomatică și pașnică atunci când se va întâlni săptămâna aceasta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Geneva pentru mai multe discuții privind detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Știm că există planuri pentru a crește acea forță (rusă) și mai mult într-un timp foarte scurt, ceea ce îi oferă președintelui Putin capacitatea, de asemenea, de a lua, în orice moment, măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken diplomaților la Ambasada SUA din Kiev, subliniind în același timp că acumularea de trupe ruse la graniță are loc fără „provocare, fără motiv”.

Citește și: Rusia „aproape a finalizat” pregătirea ofensivei în Ucraina. Kievul anunță că sunt peste 127.000 de militari ruși la graniță

Mesajul șefului diplomației americane completează ceea ce a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o „situaţie extrem de periculoasă în acest moment” la frontiera cu Ucraina, precizând că „Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucrainei”.

Blinken are programată miercuri o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi una cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock.

Citește și: NYT: Rusia a evacuat copiii și soțiile diplomaților din Ucraina. Intențiile lui Vladimir Putin rămân în continuare un mister

După ce marţi secretarul de stat al SUA a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva. Acolo au avut loc negocieri pe 10 ianuarie și între secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe Serghei Ribakov, însă ele nu au avansat niciun pas. 

Blinken a subliniat rolul important al democraţiei în depăşirea crizei actuale, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina”, a susţinut secretarul de stat american.

În ultima perioadă tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile de săptămâna trecută între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie. Estimările numărului de trupe rusești mutate mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la aproximativ 100.000, un document al serviciilor secrete americane sugerând că numărul ar putea fi crescut la 175.000.

În ultimele luni a crescut numărul de forțe militare grupate de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina. Foto: Profimedia Images

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice în Alianță.

În tot acest context tensionat, administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare, notează Agerpres.

De asemenea, SUA au anunţat în decembrie 2021 acordarea acestei sume de ajutor suplimentar pentru Ucraina, în scop defensiv.

„Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în vizita la Kiev.

„În cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina, vom oferi ucrainenilor material defensiv suplimentar, dincolo de ceea le furnizăm în acest moment”, a mai declarat oficialul Departamentului de Stat înainte de sosirea lui Blinken la Kiev.

Citește și: Mircea Geoană: „Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”

NATO invită Rusia din nou la discuții

Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a invitat Moscova și partenerii din Alianță la discuții suplimentare cu privire la situația din Ucraina, pe fondul temerilor privind o invazie a acestei țări de către Federația Rusă. Acesta a subliniat că NATO este pregătită să continue dialogul, dar a exclus un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei. 

Cancelarul german în conferința de presă de la sediul NATO din Bruxelles alături de Secretarul General al Alianței. Foto: Profimedia Images

Aceste discuții vor avea ca scop „să abordeze preocupările noastre, dar și să asculte preocupările Rusiei” și să „găsească o cale de urmat pentru a preveni orice atac militar asupra Ucrainei”, a adăugat secretarul general al NATO. 

În conferința de presă organizată împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să înceapă retragerea trupelor ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă câteva ore mai târziu de șeful diplomației de la Moscova. 

„Rămânem angajați în abordarea noastră pe două căi: descurajare și apărare puternică, combinată cu dialog. Aliații NATO și Rusia s-au întâlnit în Consiliul NATO-Rusia săptămâna trecută, iar aliații NATO sunt gata să se întâlnească din nou, să prezinte propuneri concrete și să pună pe masă propuneri scrise, precum și să caute rezultate constructive”, a mai enunțat Stoltenberg.

Într-o conferință de presă organizată alături de ministrul de externe al Germaniei, Serghei Lavrov a transmis că Rusia aşteaptă răspunsuri din partea SUA şi NATO cu privire la cererile sale, între care renunţarea de către Alianţa Nord-Atlantică să se mai extindă în Est, înainte de a relua negocierile cu privire la criza geopolitică care ameninţă să degenereze într-un conflict în Ucraina. 

Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, în conferința de presă alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

„Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu”, a spus ministrul rus de externe, asigurând că acestea „nu ameninţă” pe nimeni.

În privinţa cerererilor Moscovei în materie de securitate, ministrul german de externe s-a declarat în favoarea dialogului, care trebuie, în opinia sa să continue, dar a pledat pentru „măsuri care să aducă mai multă securitate pentru întreaga Europă".

„Germania este pregătită să apere valorile fundamentale în conflictul cu Rusia legat de Ucraina, chiar dacă aceasta înseamnă plata unui preţ economic ridicat”, a declarat Annalena Baerbock. 

Citește și: Nord Stream 2 zguduie coaliția de guvernare din Germania, în timp ce tensiunile cresc la granița rusă cu Ucraina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Partenerii noștri