Angela Merkel face declarații despre război, după ce lunile de tăcere i-au atras critici legate de relația sa cu Moscova
Fostul cancelar german Angela Merkel și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina în fața a ceea ce a descris drept un „război barbar” cu Rusia. Merkel a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment de miercuri, după ce tăcerea sa din ultimele luni pe acest subiect au adus critici legate de politica sa față de Moscova, scrie Reuters.
Merkel, care a fost cancelar timp de 16 ani până în decembrie, a spus că nu va da sfaturi de pe margine, dar și-a exprimat susținerea față de guvern pentru a „găsi un final acestui război barbar”, a declarat pentru Reuters un participant la eveniment.
„Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina”, a spus Angela Merkel, potrivit participantului, la o ceremonie de rămas bun pentru președintele demisionar al confederației sindicale DGB.
Vorbitoare fluentă de rusă după ce a crescut în fosta Germanie de Est comunistă, Merkel și-a atras critici din partea Statelor Unite și a altor state pentru că a susținut proiectul de gazoduct Nord Stream 2, conceput pentru a livra gaz rusesc direct în Germania. Succesorul său, Olaf Scholz, a renunțat la proiect.
Merkel a subliniat, de asemenea, necesitatea de a continua discuțiile cu Vladimir Putin chiar și după anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei.
La scurt timp după invazia Rusiei din februarie, Merkel a făcut o scurtă declarație în care a afirmat că nu există nicio justificare pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional. De atunci nu a mai făcut alte declarații, iar tăcerea ei de atunci a ridicat semne de întrebare.
Actorul Ulrich Matthes, un prieten al lui Merkel, a apărat-o printr-o declarație făcută săptămâna aceasta pentru revista Stern în care a spus că războiul o preocupă pe Angela Merkel, dar că ea nu a vrut să se implice. „Bănuiesc că nu vrea să fie un fel de cancelar secundar”, a afirmat actorul.
Alți politicieni germani, inclusiv fostul ministru de externe Sigmar Gabriel, au recunoscut că politica de reconciliere cu Rusia ar fi fost prea optimistă.
Confruntat cu criticile că Germania face prea puțin pentru a ajuta Ucraina, Scholz a declarat miercuri că Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T. Miercuri, comisia parlamentară pentru buget a deschis calea pentru ca un fond planificat de 100 de miliarde de euro pentru întărirea armatei germane să treacă vineri prin parlament.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News