Angela Merkel avertizează Occidentul să ia în serios amenințările nucleare ale lui Putin
Angela Merkel a declarat într-un interviu pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung că amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare ar trebui luate în serios.
„Înțelegerea acestor afirmații ar trebui luată în serios și nu ignorată ca și cum ar fi o cacealma. A lua în serios cuvintele nu este în niciun caz un semn de slăbiciune sau de conciliere, este un semn de înțelepciune politică”, a spus Merkel, citată de publicația rusă independentă Meduza.
În discursul său susținut de pe 21 septembrie în care a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, Vladimir Putin a denunțat un presupus „șantaj nuclear” al statelor occidentale și a spus că nu va ezita să răspundă cu toate armele pe care le are la dispoziție, pentru a-și proteja poporul, subliniind că nu blufează.
Dincolo de Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat în mod repetat Occidentul cu folosirea armelor nucleare.
Pe 22 septembrie, Medvedev spunea că Rusia are dreptul de a folosi „orice armă rusească, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe noi principii” pentru a-și proteja teritoriul.
Citește și: Putin șantajează planeta cu 6.000 de bombe nucleare
Marți, oficialul rus a lansat pe Telegram o nouă amenințare cu folosirea armelor nucleare, într-o postare în care îi critică pe președintele american Joe Biden și premierul britanic Liz Truss.
„Trebuie să vă reamintesc din nou - pentru cei surzi care se aud doar pe ei înșiși. Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar, în cazuri prestabilite, în strictă conformitate cu fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. Dacă noi sau aliații noștri suntem atacați folosind acest tip de armă. Sau dacă agresiunea cu folosirea armelor convenționale amenință însăși existența statului nostru. Președintele Rusiei a vorbit direct despre asta recent”, a scris Medvedev pe Telegram.
„În plus, vom face totul pentru a preveni apariția armelor nucleare la vecinii noștri ostili. De exemplu, în Ucraina nazistă, care astăzi este controlată direct de țările NATO”, a continuat Medvedev. „Denazificarea” Ucrainei a fost unul dintre pretextele Kremlinului pentru invazie, deși nici până acum nu a reușit să vină cu o dovadă în acest sens.
Citește și: Expert: Bombele nucleare ale lui Putin sunt vechi și ar putea să explodeze chiar în Rusia
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News