Live

Andrzej Duda acuză regimul de la Moscova de genocid pentru masacrul din Bucha. „Rusia șantajează întreaga Europă”

Data actualizării: Data publicării:
„Dialogul cu Rusia nu are sens”, a transmis președintele polonez. Foto: Profimedia Images

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că este „greu de negat” că forțele ruse comit genocid în Ucraina în urma imaginilor îngrozitoare care au apărut din orașe precum Bucha, care arată civili uciși cu brutalitate. Într-un interviu pentru CNN, Duda a precizat că Moscova caută un pretext fals „pentru a efectua un masacru”.

„Este greu să negi acest lucru, desigur. Aceasta este o crimă care îndeplinește caracteristicile unui genocid, mai ales dacă te uiți la contextul diferitelor conversații care au loc”, a spus Andrzej Duda.

Președintele polonez a precizat că regimul lui Vladimir Putin, atunci când vorbește despre „denazificarea” Ucrainei, caută un pretext fals „pentru a efectua un masacru”.

„Faptul că locuitorii civili ai Ucrainei sunt uciși arată cel mai bine care este scopul invaziei rusești”, a spus liderul de la Varșovia. „Scopul acestei invazii este pur și simplu de a stinge națiunea ucraineană”.

Duda, care a fost ales pentru prima dată președinte al Poloniei în 2015, oferă un sprijin important Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei. Polonia se confruntă cu un aflux de refugiați ucraineni, face presiuni pentru noi sancțiuni asupra Rusiei și furnizează arme Ucrainei.

Milioane de ucraineni au fugit peste granița țării în Polonia. De altfel, în calitate de membru al alianței NATO, Polonia a fost una dintre țările în care trupele SUA și NATO s-au desfășurat pentru a întări flancul estic al NATO ca element de descurajare pentru Rusia.

„Regimul de sancțiuni ar trebui consolidat”

În interviu pentru CNN, Duda a pus la îndoială utilitatea eforturilor diplomatice cu Rusia în acest moment al conflictului. El a spus că nu a fost surprins de criticile pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki le-a adresat săptămâna aceasta președintelui francez Emmanuel Macron, când Morawiecki a spus: „Nimeni nu a negociat cu Hitler”.

„Dialogul cu Rusia nu are sens”, a mai transmis președintele polonez. „Trebuie să-i prezinți condiții foarte dure lui Vladimir Putin. Trebuie să spui: „Dacă nu îndeplinești aceste condiții, nu avem despre ce să vorbim. Noi vom oferi sprijin decisiv Ucrainei, vom mări regimul de sancțiuni, pentru că dacă conduci un dialog care nu duce la nimic, este doar un joc din care Rusia câștigă timp”, a mai spus Andrzej Duda.

Ca parte a acestor condiții, Duda a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a sectorului său energetic, deplângând dependența Europei de energia rusă, care a continuat chiar dacă au fost adoptate sancțiuni în alte sectoare.

„Regimul de sancțiuni ar trebui consolidat. Nu am nicio îndoială în privința asta", a spus Duda. „Aceasta este, desigur, o sarcină foarte complexă. Problema însă este că pentru unele țări, ei bine, acest lucru este fundamental", a precizat președintele polonez. 

Duda a menționat că Polonia s-a opus creării de conducte de gaz între Rusia și Germania, spunând că acestea sunt „proiecte politice” menite să ocolească Polonia și țările baltice. El a cerut demontarea gazoductului Nord Stream 2.

„Rusia șantajează nu numai Germania, chiar acum, Rusia șantajează, de fapt, întreaga Europă, prin faptul că spunem că este imposibil să impunem embargo asupra gazului rusesc”, a spus Duda. 

Duda a spus că el este liderul care vorbește cel mai des cu Zelenski. „Este vecinul meu direct. Este colegul meu. Am acest sentiment profund că trebuie să facem totul pentru a ajuta Ucraina. Da, acesta este sentimentul pe care îl am, care provine nu numai din necesitatea de a oferi securitate Poloniei, ci ne dorim ca statul ucrainean să existe independent, suveran și liber", a subliniat liderul statului polonez.

Duda. a spus și că bănuiește că o parte a strategiei lui Putin este să încerce să destabilizeze Polonia și alte țări învecinate cu o criză a refugiaților din Ucraina, dar a spus că țara sa a reușit să gestioneze până acum afluxul de refugiați care fug din Ucraina.

„Într-o anumită măsură, sunt mândru de compatrioții mei care ajută, de mii de voluntari politici care își dăruiesc inimile, nu dorm noaptea, pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni”, a spus Duda. Președintele polonez a recunoscut că este îngrijorat de răspândirea războiului din Ucraina în Polonia și a spus că nu ar trebui să existe nicio îndoială că Polonia ar putea fi amenințată de Moscova în viitor.

Mesajul lui Duda vine după ce președintele american Joe Biden a denunţat „crimele de război majore” în Ucraina, făcând referire la „cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse” şi la „civilii executaţi cu sânge rece” la Bucha, lângă Kiev. Administrația Biden a anunțat, de asemenea, încă o nouă rundă de sancțiuni împotriva celor mai mari instituții financiare din Rusia și a numărului de persoane legate de Kremlin, inclusiv a celor două fiice adulte ale președintelui rus Vladimir Putin.

Citește și: Pentagon: Cu siguranță, Ucraina poate câștiga războiul. Putin și-a atins zero obiective

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri