Live

Analiză CNN. Va declara Putin război pe 9 mai? Ce ar însemna această decizie într-o zi simbolică pentru Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nervos, în timpul discursului de pe 24 februarie, în care a anunțat începerea războiului din Ucraina. Sursa: Profimedia Images

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar președintele rus Vladimir Putin a susținut că trupele sale desfășoară o „operație militară specială” și nu a declarat război. Oficiali și analiști occidentali cred că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia. O declarație oficială de război ar deschide calea pentru ca Putin să-și intensifice campania în Ucraina, arată o analiză CNN.

9 mai, „Ziua Victoriei”, comemorează înfrângerea naziștilor de către Rusia în 1945. Este marcată cu o paradă militară la Moscova, iar liderii ruși stau în mod tradițional la mormântul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie pentru a urmări parada.

Ziua de 9 mai este menită ca un spectacol de proporții în fața mulțimii, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului vremii”, a spus James Nixey, directorul Programului Rusia-Eurasia la Chatham House.

Oficialii occidentali cred că Putin va folosi semnificația simbolică și valoarea propagandistică a zilei de 9 mai pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele variante.

Președintele rus se folosește de simboluri. A lansat invazia în Ucraina imediat după Ziua Apărătorului Patriei, o altă aniversare militară importantă în Rusia.

Pregătiri pentru mobilizare?

Putin are mai multe opțiuni, spune Oleg Ignatov, analist pentru Rusia la Crisis Group.

Declararea războiului este cel mai dificil scenariu”, a spus el.

O altă opțiune este adoptarea legii de mobilizare în Rusia, care poate fi folosită pentru a demara o mobilizare militară generală sau parțială „în cazuri de agresiune împotriva Federației Ruse sau de amenințare directă de agresiune, de izbucnire a conflictelor armate îndreptate împotriva Federației Ruse”. Acest lucru ar permite guvernului nu doar să adune mai multe trupe, ci și să pună economia țării pe picior de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a declarat oficial război Rusiei, a impus legea marțială în Ucraina când a început invazia rusă.

Forțele ruse au pierdut cel puțin 15.000 de militari de la începutul războiului, potrivit lui Nixey, și vor fi necesare întăriri pentru ca Moscova să-și atingă obiectivele în Ucraina. Mobilizarea ar putea însemna extinderea recrutării de soldați, chemarea rezerviștilor sau mobilizarea bărbaților care au făcut pregătire militară, a spus Ignatov.

Dar acest lucru ar reprezenta un mare risc pentru guvernul lui Putin, a adăugat el.

„Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului”, a spus Ignatov, explicând că mișcarea îl va forța pe Putin să recunoască faptul că invadarea Ucrainei nu a mers conform planului.

Este o decizie foarte riscantă”, a adăugat Ignatov, explicând că mobilizarea la scară largă ar afecta, de asemenea, economia rusă aflată deja în dificultate. În plus, ar putea diminua sprijinul de care se bucură Putin în Rusia, deoarece mulți ruși susțin invadarea Ucrainei, dar nu vor să meargă să lupte, a spus analistul.

Există posibilitatea ca Putin să adopte legea mobilizării fără să declare oficial război Ucrainei, a spus Ignatov. Președintele rus ar putea impune, de asemenea, legea marțială, suspendând alegerile și concentrând în continuare puterea în mâinile sale, a adăugat el.

Acest lucru ar impune însă reguli care nu ar fi populare în Rusia. De exemplu, bărbații apți de luptă ar putea avea interdicție de plecare din țară.

Alte scenarii

Dacă Putin nu declară război, ar putea căuta alte soluții pentru a marca Ziua Victoriei.

Alte scenarii includ anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, realizarea unui avans major către Odesa, în sud, sau anunțul că Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului-port Mariupol, aflat sub asediu încă de la declanșarea invaziei.

Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea intenționa să declare și să anexeze o „republică populară” în regiunea Herson.

„Putin va putea să declare că armata rusă a avut niște victorii în Ucraina. Poate încerca să folosească această dată pentru a-și consolida sprijinul” în țară, a spus Ignatov.

Cu toate acestea, este greu de prezis ce va face Putin.

„Toate deciziile sunt luate de un om și de câțiva dintre consilierii săi”, a spus Ignatov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus luni că există „motive întemeiate” să creadă că „rușii vor face tot ce le stă în putință pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.

„Am văzut că rușii își dublează eforturile de propagandă, probabil - aproape sigur – cu scopul de a distrage atenția de la eșecurile tactice și strategice pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Price.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste în Slovacia, după ce premierul Fico l-a vizitat pe Vladimir Putin: „Miroase a trădare”

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

Moscova susține că „mai multe țări” vor să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Partenerii noștri