Live Text Război în Ucraina. Au fost bombardate Kiev, Mikolaiv și alte trei orașe. „Lupte violente” la Azovstal, în Mariupol

Data actualizării: Data publicării:
DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Uzina Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images
Din articol
Zelenski a cerut ajutorul secretarului general al ONU pentru salvarea răniților blocați la Azovstal din cauza rușilor Centru de recrutare din Rusia, incendiat cu cocktailuri Molotov Până la 600 de persoane au murit în atacul aerian asupra Teatrului din Mariupol Bombardamente în Kiev, Mikolaiv și alte trei orașe Până la 600 de persoane au murit în atacul aerian asupra Teatrului din Mariupol Kuleba: Țările UE care se opun embargoului pe petrolul rusesc sunt complice la crimele comise Parlamentarii bulgari au aprobat reparațiile echipamentelor militare ucrainene, dar nu și ajutorul militar Un elicopter militar rus a pătruns în spaţiul aerian al Finlandei Ucraina se declară „pregătită” dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura războiului de partea Rusiei Forțele ruse au intrat în uzina Azovstal Primarul din Mariupol spune că a pierdut legătură cu luptătorii din uzina Azovstal Zelenski: Prioritatea Ucrainei este de a readuce Rusia la poziţiile de dinainte de 24 februarie 30 de copii se află în continuare la Azovstal (parlamentară ucraineană) Kremlinul neagă că Putin are intenția de a declara război Ucrainei pe 9 mai Rusia anunță că a lansat rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră Șeful Pentagonului: Potențialul unui conflict între superputeri e în creștere Ministrul rus al Apărării: Forțele ucrainene de la Azovstal sunt „blocate fără ieșire” Preţul petrolului a crescut după ce UE a confirmat un embargo privind petrolul rusesc Bărbați și băieți, printre victimele violurilor comise de soldații ruși Comisia Europeană propune sancționarea patriarhului Kiril al Moscovei Depozit rusesc de combustibil, bombardat de ucraineni Kiev: Obiectivul Rusiei este distrugerea infrastructurii Prea multe arme pentru ucraineni? Von der Leyen: Vom propune azi interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa Analiză CNN. Va declara Putin război pe 9 mai?  Hackerii ruși Killnet cer eliberarea lui Ioan Feher, românul acuzat că i-a ajutat 12 atacuri rusești respinse în 24 de ore (Statul Major ucrainean) Noi evacuări din Mariupol (guvernator) Ministerul britanic al Apărării: Rusia vrea să treacă de Izium Dîncu: „Nu există date că va exista un atac în Republica Moldova” „Podul lui Putin”, luat în vizor de armata ucraineană Mărturii din infern. Ce spun civilii evacuați din Mariupol Propaganda lui Putin îndeamnă soldații ruși să fure porumbul Ucrainei Atacuri cu rachete asupra centrului și vestului Ucrainei Liderul opoziției germane, întâlnire cu Zelenski Rusia boicotează o reuniune a Consiliului de Securitate ONU cu Comitetul Politic şi de Securitate UE

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a intrat în a 70-a zi. Bombardamentele rusești nu au slăbit în intensitate, din contră, au fost înregistrare lovituri în zone ocolite până acum de rachetele Moscovei. Mai multe dintre țintele atacurilor cu rachete de marți par să fi avut legătură cu transportul de echipamente militare în Ucraina, lucru asupra căruia Rusia avertizase. Forțele ucrainene afirmă că au respins 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas, în ultimele 24 de ore. Guvernatorul din Donețk a anunțat noi evacuări de civili din Mariupol, miercuri dimineață.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTMay03,2022
Situația frontului din Ucraina, 4 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Zelenski a cerut ajutorul secretarului general al ONU pentru salvarea răniților blocați la Azovstal din cauza rușilor

ACTUALIZARE 00:23 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut, miercuri, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la salvarea răniților și oamenilor blocați la oțelăria Azovstal, asediată și bombardată constant de invadatorii ruși.

„Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, i-a transmis Zelenski lui Guterres în cursul unei discuţii telefonice.

Centru de recrutare din Rusia, incendiat cu cocktailuri Molotov

ACTUALIZARE 23:30 Un centru de recrutare din Rusia a fost incendiat. Un tânăr a aruncat mai multe cocktailuri Molotov în clădirea care a luat foc și a ars.

Imaginile au fost publicate de presa ucraineană care laudă curajul bărbatului.

Incidentul a avut loc într-un oraș din centrul Rusiei cu câteva zile înainte de Ziua Victoriei, când o uriașă paradă militară va avea loc la Moscova.

Oficiali din SUA cred că este probabil ca Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări.

Până la 600 de persoane au murit în atacul aerian asupra Teatrului din Mariupol

ACTUALIZARE 22:35 Până la 600 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentul teatrului din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.300 de civili, majoritatea copii, arată o nouă investigație a Associated Press (AP), citată de The Moscow Times. Clădirea a fost bombardată de armata rusă în martie.

Teatrul din Mariupol a fost ținta unui atac aerian rusesc pe 16 martie, iar în urma bombardamentului au murit mai mulți oameni în clădirea care era folosită de civili ca adăpost. Primele estimări arătau că în jur de 300 de persoane și-ar fi pierdut viața.

Cea mai recentă cifră furnizată de AP este însă dublă față de estimările anterioare publicate de guvernul ucrainean.

Jurnaliștii au ajuns la această concluzie după interviurile acordate de 23 de supraviețuitori, salvatori și alți cetățeni ai Mariupolului, fotografii și videoclipuri realizate înainte și după atacul aerian, precum și informații furnizate de experți.

AP a folosit aceste informații pentru a crea un model 3D al teatrului, pe care l-au putut folosi pentru a stabili unde se adăposteau oamenii și cât de aglomerat era fiecare spațiu.

Martorii au declarat pentru AP că peste 1.000 de persoane se aflau în teatru în momentul atacului aerian. 

Aproximativ 21.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul războiului, potrivit primarului Vadim Boicenko.

Bombardamente în Kiev, Mikolaiv și alte trei orașe

ACTUALIZARE 22:05 Au fost raportate bombardamente în câteva orașe ucrainene, miercuri seară – în Dnipro, Zaporojie, Kiev, Mikolaiv, Cerkasî, însă informațiile nu sunt complete în acest moment, potrivit BBC.

Primarul orașului Mikolaiv spune ca bombe ar fi căzut și în cartierele rezidențiale.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a spus pe Facebook că cel puțin o rachetă rusească a lovit centrul orașului.

„O lovitură drept în centrul Dnipro. Nu ieșiți din adăposturi! Așteptați informații oficiale din partea administrației militare”, a spus acesta.

Directorul căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamîșin, a spus că a fost lovită infrastructura feroviară.

„O altă lovitură cu rachete asupra infrastructurii feroviare din Dnipro. Nu sunt victime printre angajați”, a spus acesta pe Telegram.

Rusia a lansat și marți seară multiple atacuri cu rachete împotriva mai multor ținte din Ucraina.

Până la 600 de persoane au murit în atacul aerian asupra Teatrului din Mariupol

ACTUALIZARE 21:43 Până la 600 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentul teatrului din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.300 de civili, majoritatea copii, arată o nouă investigație a Associated Press (AP), citată de The Moscow Times. Clădirea a fost bombardată de armata rusă în martie.

Teatrul din Mariupol a fost ținta unui atac aerian rusesc pe 16 martie, iar în urma bombardamentului au murit mai mulți oameni în clădirea care era folosită de civili ca adăpost. Primele estimări arătau că în jur de 300 de persoane și-ar fi pierdut viața.

Cea mai recentă cifră furnizată de AP este însă dublă față de estimările anterioare publicate de guvernul ucrainean.

Kuleba: Țările UE care se opun embargoului pe petrolul rusesc sunt complice la crimele comise

ACTUALIZARE 19:37 Statele UE care refuză aprobarea embargoului asupra petrolului rusesc vor fi complice la crimele de război ale invadatorilor în Ucraina, a declarat, miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Kuleba într-o transmisiune în direct pe Twitter.

Parlamentarii bulgari au aprobat reparațiile echipamentelor militare ucrainene, dar nu și ajutorul militar

ACTUALIZARE 19:11 Parlamentul Bulgariei a aprobat miercuri repararea echipamentelor militare grele ale armatei ucrainene și permite executivului de la Sofia să găsească modalități de a ajuta exporturile de cereale și energie electrică ale Kievului, dar a respins propunerile președintelui Zelenski de a oferi ajutor militar Ucrainei, potrivit Reuters.

Bulgaria, stat membru NATO, a condamnat alături de UE invazia Rusiei din Ucraina, a sprijinit sancțiunile împotriva Moscovei, a refuzat să plătească gazul rusesc cu ruble și a găzduit peste 90.000 de refugiați ucraineni.

Un elicopter militar rus a pătruns în spaţiul aerian al Finlandei

ACTUALIZARE 17:31 Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineaţă, în spaţiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

„Aparatul a fost un elicopter de tip Mi-17, iar presupusa pătrundere în spaţiul aerian finlandez a fost de patru-cinci kilometri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Helsinki, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Este al doilea incident de acest tip produs în spaţiul aerian al Finlandei în ultima lună, pe fondul tensiunilor generate de planul Guvernului finlandez de aderare la NATO. Pe 8 aprilie, un aparat de zbor aparţinând armatei ruse a pătruns scurt timp în spaţiul aerian al Finlandei.

Ucraina se declară „pregătită” dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura războiului de partea Rusiei

ACTUALIZARE 17:24 Ucraina spune că este pregătită pentru posibilitatea ca forțele armate ale Belarusului să se alăture efortului de război al invadatorilor ruși, relatează Reuters.

„Nu excludem posibilitatea ca Rusia să folosească, la un moment dat, teritoriul Belarusului sau forțele armate ale Belarusului împotriva noastră”, a declarat Andri Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Frontierele de Stat. „Suntem pregătiți”, a mai spus oficialul, care a adăugat și că granița de nord a fost consolidată de la începutul invaziei, în data de 24 februarie.

Forțele ruse au intrat în uzina Azovstal

ACTUALIZARE 16:30 Soldații ruși au reușit să pătrundă în oțelăria Azovstal și acum au loc lupte în interiorul uzine, relatează presa din Ucraina, potrivit Sky News. 

Anterior, primarul din Mariupol declara că au loc lupte violente în interiorul uzinei, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, acolo unde încă se mai află sute de civili.

„Din nefericire, au loc lupte violente la Azovstal astăzi”, a declarat Boicenko la televiziunea naţională ucraineană. „Am pierdut contactul cu băieţii. Nu putem şti ce se întâmplă acolo, dacă ei sunt în siguranţă sau nu”, a adăugat el.

Un comandant ucrainean al regimentului Azov care apără oţelăria a anunţat marţi că ruşii au lansat un asalt asupra sitului, însă Kremlinul a dezminţit această informaţie miercuri.

Citește și Mărturia unei femei care a scăpat din iadul de la Mariupol: Aveam limită de o cană de apă pe zi și două linguri de orez

A special military operation of the Russian Armed Forces in Ukraine.
Uzina Azovstal din Mariupol, aparținând companiei controlate de Rinat Ahmetov, a devenit o fortăreață pentru forțele ucrainene asediate de armata rusă Foto: Profimedia Images

Primarul din Mariupol spune că a pierdut legătură cu luptătorii din uzina Azovstal

ACTUALIZARE 15.55 Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, spune că noi lupte au loc la uzina Azovstal, unde se află încă sute de civili, alături de ultimii apărători ucraineni din oraș.

„Astăzi sunt bătălii grele pe teritoriul orașului noastru, pe teritoriul Azovstal. Oamenii noștri curajoși apără această fortăreață, dar este foarte greu, pentru că trag artileria grea și tancurile. Aviația funcționează, navele s-au apropiat și trag și ele în fortăreață”, a spus Boicenko.

Primarul a spus că 30 de copii sunt încă blocați în fabrică și așteaptă să fie salvați.

„Ei așteaptă o nouă negociere și o nouă misiune de evacuare”, a spus el.

„Trebuie să înțelegem că oamenii încă mor. Din păcate, aviația și artileria inamice lucrează și trag în mod constant asupra fortăreței, a spus el.

Primarul a adăugat că s-a pierdut contactul cu apărătorii ucraineni.
Din păcate, astăzi nu există nicio legătură cu băieții, nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri a fost o legătură cu ei; astăzi, nu”.

Zelenski: Prioritatea Ucrainei este de a readuce Rusia la poziţiile de dinainte de 24 februarie

ACTUALIZARE 14.55 Prioritatea Ucrainei este readucerea trupelor Federaţiei Ruse pe poziţiile de dinainte de 24 februarie şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski,într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă în cadrul unei sesiuni organizate de Wall Street Journal CEO Council Summit.

„Să restabilim integritatea teritorială... Obiectivul nostru nr.1 este să respingem trupele Federaţiei Ruse pentru a le readuce în acele teritorii unde se aflau înainte de data de 24 februarie”, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski.

Citește și: Vladimir Putin refuză să se întâlnească cu Papa Francisc

30 de copii se află în continuare la Azovstal (parlamentară ucraineană)

ACTUALIZARE 14.45 Parlamentara ucraineană Kira Rudik a declarat miercuri, la postul Sky News, că 30 de copii se află în continuare în subteranele combinatului Azovstal din Mariupol, potrivit The Guardian.

Ea a mai spus că situașia cea mai complicată este a soldaților răniți, pentru că Rusia nu permite evacuarea lor. 

Citește și: Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele Germaniei: Am discutat despre situația gravă de securitate. Rusia trebuie izolată

Kremlinul neagă că Putin are intenția de a declara război Ucrainei pe 9 mai

ACTUALIZARE 14.35 Kremlinul a respins miercuri informațiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, când Rusia celebrează victoria fostei Uniuni Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial, informează Reuters şi Interfax.

„Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

profimedia-putin
Vladimir Putin refuză o întâlnire cu Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Rusia anunță că a lansat rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră

ACTUALIZARE 14.15 Rusia a anunțat miercuri că a lansat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră, asupra unor ținte din Ucraina, reiterând avertismentul că va încerca să lovească transporturile de armament livrat de NATO Ucrainei, scrie Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini video ale lansării rachetelor de croazieră din Marea Neagră, declarând că ele au lovit ţinte terestre nespecificate din Ucraina.

Citește și: Papa i-a spus lui Kiril să nu fie „băiatul de altar al lui Putin”: Mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului

Șeful Pentagonului: Potențialul unui conflict între superputeri e în creștere

ACTUALIZARE 13.55 Rachetele hipersonice, dar și dezvoltarea de noi sisteme defensive împotriva acestor arme, reprezintă noile priorități ale armatei americane, au precizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și șeful Pentagonului, generalul Mark Milley, în cadrul unei audieri în Congresul SUA.

Generalul Milley a spus că lumea devine „din ce în ce mai instabilă”, iar potențialul unui conflict între superputerile lumii e în creștere.

Ministrul rus al Apărării: Forțele ucrainene de la Azovstal sunt „blocate fără ieșire”

ACTUALIZARE 13.16 Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova, a declarat că soldații ucraineni care se mai află în combinatul siderurgic Azovstal sunt „blocați fără ieșire”.

„În acord cu instrucțiunile Comandantului Suprem, militanții rămași în zona industrială Azovstal sunt blocați fără ieșire pe întreg perimetrul al zonei. Propunerile repetate către naționaliști de a elibera civilii și de a depune armele, cu garanția salvării vieților lor și a unui tratament decent, în acord cu normele legilor internaționale, au fost ignorate. Vom continua aceste încercări”, a spus Serghei Șoigu, potrivit The Guardian.

Citește și: CIA îi învață pe ruși cum să furnizeze secrete agenței fără să fie prinși de serviciile secrete de la Moscova

Preţul petrolului a crescut după ce UE a confirmat un embargo privind petrolul rusesc

ACTUALIZARE 12.35 Prețul petrolului a crescut miercuri după ce Uniunea Europeană a confirmat că intenţionează să pună capăt tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele acestui an, cea mai extremă măsură anunţată până acum de blocul comunitar în ideea de a pune presiune economică pe Rusia ca să înceteze războiul din Ucraina, informează Reuters.

Bărbați și băieți, printre victimele violurilor comise de soldații ruși

ACTUALIZARE 12.25 Bărbați și băieți se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, unde zeci de cazuri de violență sexuală din partea forțelor invadatoare sunt deja investigate, au spus reprezentanți ai ONU și oficiali ucraineni citați de The Guardian.

„Am primit rapoarte, neverificate încă, despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților din Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în timpul războiului, la o conferință de presă la Kiev.

Citește și: Charles Michel, în vizită la Chișinău: Este datoria UE să susţină Republica Moldova. Discuții pentru un ajutor militar suplimentar

Comisia Europeană propune sancționarea patriarhului Kiril al Moscovei

ACTUALIZARE 12.05 Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, în cadrul unui al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP, citat de Agerpres.

Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Depozit rusesc de combustibil, bombardat de ucraineni

ACTUALIZARE 11.40 Forțele ucrainene au bombardat un depozit de combustibil în Makivka, regiunea Donețk, scrie The Guardian, care preia agenția rusă Ria Novosti.

Incendiul s-a soldat cu un mort și un rănit, potrivit sursei citate de Guardian, care a preluat și un video în care se vede un incndiu puternic.

Flăcările ar fi cuprins patru rezervaore mari de cobustibil ale depozitului, potrivit unui anunț făcut pe Telegram de forțele de apărare ale autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

DPR Russia Ukraine Military Operation Oil Depot Fire
Patru rezervoare ale depozitului de combustibil de la Makivka au fost distruse. Foto: Profimedia

Kiev: Obiectivul Rusiei este distrugerea infrastructurii

ACTUALIZARE 11.13 Armata rusă continuă să-şi intensifice ofensiva în estul şi sudul Ucrainei, chiar dacă în ultimele ore atacurile sale au vizat şi alte regiuni ale ţării, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii, în special staţii de cale ferată şi poduri, a informat miercuri Statul Major al armatei ucrainene.

„În scopul de a distruge infrastructura de transport a Ucrainei, inamicul a lansat rachete asupra unor instalaţii în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Liov (Lvov), Vinniţa, Kiev, Transcarpatia, Odesa şi Doneţk”, a indicat armata ucraineană pe pagina sa de Facebook, remarcând că Rusia a lovit în ultimele ore practic întreaga Ucraină.

La fel ca în zilele precedente, „la 4 mai, începând cu ora locală 06:00, trupele ruse desfăşoară fără încetare operaţiuni ofensive în Zona Operativă de Est pentru a stabili un control total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a-şi consolida coridorul terestru cu Crimeea, ocupată temporar”, menţionează comandamentul militar ucrainean.

Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni proruse şi autoproclamate republici independente, recunoscute de Moscova, sunt în centrul bombardamentelor ruseşti din ultimele zile.

În „direcţia Slobojanski, inamicul a tras cu artilerie şi mortiere” asupra oraşelor Harkov şi Protopopovka şi a efectuat operaţiuni de recunoaştere aeriană în zona Kutuzovka şi Oleksandrivka din districtul Barvinkovo, tot în regiunea Harkov, la graniţa cu Lugansk.

În direcţia Doneţk şi Tavriiski (Tavriceski), invadatorii au tras asupra unităţilor ucrainene într-o încercare de a le zădărnici acţiunile, adaugă înaltul comandament ucrainean.

În Mariupolul asediat, oraş-port strategic la Marea Azov, trupele ruse continuă să lanseze atacuri aeriene şi tiruri asupra poziţiilor ucrainene din zona combinatului siderurgic Azovstal, unde se mai află sute de civili şi militari ucraineni, dintre care unii aparţinând batalionului Azov.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, „peste 100 de corpuri ale soldaţilor ruşi eliminaţi în regiunea Zaporojie (la nord de Mariupol) au fost transportate la morga centrală din Horlivka (Gorlovka) în regiunea Doneţk”.

Pe de altă parte, Oleksandr Kamîşin, şeful Companiei naţionale a căilor ferate din Ucraina (Ukrzaliznitsia), a indicat că marţi forţele ruse au atacat şase staţii de cale ferată din centrul şi vestul Ucrainei.

Potrivit ultimelor date de care dispune compania, „nu există victime în rândul lucrătorilor feroviari sau al călătorilor”.

Kamîşin a declarat că circa 14 trenuri de călători au fost ţinta atacurilor ruseşti şi că „pagubele provocate infrastructurii sunt grave”, relatează publicaţia Ukrainska Pravda.

În plus, după cum a informat Administraţia militară regională din Liov, în vestul ţării, au fost avariate substaţiile de tracţiune electrică feroviară din oraşul Liov.

De asemenea, şeful Administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a declarat că în districtul Kamianski au fost înregistrate două lovituri care au afectat grav infrastructura feroviară.

Două rachete ruseşti lansate din regiunea Mării Caspice au lovit infrastructura feroviară din regiunea Kirovograd (în centrul ţării), provocând morţi şi răniţi al căror număr mai trebuie confirmat, a informat Comandamentul operativ de Sud al armatei ucrainene pentru ziarul Suspilne.

Administraţia militară regională Transcarpatia, din vestul ţării, a indicat, la rândul său, că o rachetă a lovit una dintre substaţiile electrice feroviare din apropierea staţiei din Voloveţ.

În total, Rusia a lansat marţi 18 rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei, dintre care opt au fost interceptate şi distruse de sistemul antiaerian ucrainean, menţionează agenţia ucraineană oficială de presă Ukrinform.

Bombardiere strategice Tu-95 şi Tu-160 au lansat lovituri cu rachete din regiunea Mării Caspice asupra a opt regiuni ale Ucrainei, a indicat comandamentul Forţelor aeriene ucrainene pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Rusia a furat 400.000 de tone de cereale din Ucraina (viceministrul agriculturii de la Kiev)

Prea multe arme pentru ucraineni?

ACTUALIZARE 11.10 Militarii ucraineni au probleme în menținerea ritmului antrenării noilor recruți pentru folosirea armelor antitanc Javelin livrate de SUA Ucrainei, a avertizat senatoarea americană Lisa Murkowski, în cadrul unei audieri în Congresul SUA a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin și a șefului Pentagonului, Mark Milley.

„Din ce am aflat, recruți ucraineni nu beneficiază de suficient antrenament pentru operarea acestor arme în valoare de 200.000 de dolari bucata”, a spus senatoarea americană, care a precizat că are aceste informații de la un membru al Congresului, nenominalizat, care a fost în Ucraina.

Von der Leyen: Vom propune azi interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa

ACTUALIZARE 10.55 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o interdicție treptată a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni, relatează Reuters.

„Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia”, a spus Ursula von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg.

Dacă va fi aprobat de guvernele UE, planul va marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative.

Analiză CNN. Va declara Putin război pe 9 mai? 

ACTUALIZARE 10.18 Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar președintele rus Vladimir Putin a susținut că trupele sale desfășoară o „operație militară specială” și nu a declarat război. Oficiali și analiști occidentali cred că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia.

O declarație oficială de război ar deschide calea pentru ca Putin să-și intensifice campania în Ucraina, arată o analiză CNN.

Citește și: Încă o moarte misterioasă în Rusia. Directorul stațiunii de schi Gazprom a căzut de pe o stâncă

Hackerii ruși Killnet cer eliberarea lui Ioan Feher, românul acuzat că i-a ajutat

ACTUALIZARE 10.00 Hackerii care fac parte din gruparea pro-rusă Killnet sar în apărarea lui Ioan Feher, tânărul român bănuit i-a ajutat în recentele atacuri cibernetice asupra unor site-uri din România.

Într-un mesaj postat pe reţeaua Telegram, hackerii susţin că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet” şi ameninţă că, dacă Ioan Feher nu este eliberat în 48 de ore, vor „distruge” România, Marea Britanie şi Moldova.

12 atacuri rusești respinse în 24 de ore (Statul Major ucrainean)

ACTUALIZARE 09.50 În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord, cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă.

Unităţi blindate şi de infanterie separate, precum şi forţe aeropurtate au lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ referitor la ultimele evoluţii ale situaţiei de pe front, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA, preluate de Agerpres.

Pentru a susţine acest efort, „ocupanţii au transferat baterii de mortiere grele Tiulpan de calibrul 240 de milimetri şi lansatoare de rachete Smerci din regiunea Belgorod în zona Izium”, se menţionează în raport.

Trupele ruse au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, continuându-şi ofensiva spre Liman-Siversk şi Sloviansk, potrivit armatei ucrainene, care adaugă că rămâne neclar dacă ocupanţii au realizat vreun câştig teritorial în această direcţie.

Forţele ruse au desfăşurat acţiuni de asalt în zona Popasna, luptele de aici continuă, relevă buletinul Statului Major al armatei ucrainene.

Mariupolul rămâne cel mai fierbinte punct din regiunea Doneţk, unde peste 90% din infrastructură a fost avariată sau distrusă.

Noi evacuări din Mariupol (guvernator)

ACTUALIZARE 09.43 Mai multe autobuze cu civili au părăsit Mariupolul miercuri dimineață, a anunțat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Azi, cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, evacuăm civili din regunea Azov către Zaporojie. Autobuzele au plecat deja din Mariupol”, a scris Kirilenko pe canalul său de Telegram, potrivit The Guardian.

Convoiul va face opriri la Lunaciarski, Tokmak și Vasilivka, a mai adăugat guvernatorul, precizând că la Tomkak se pot alătura și mașini personale convoiului de autobuze.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia vrea să treacă de Izium

ACTUALIZARE 09.22 „Rusia a desfășurat 22 de grupuri tactice de batalion lângă Izium, în încercarea de avansa de-a lungul axei nordice în Donbas.

În ciuda dificultăților de a sparge apărarea Ucrainei și de a avansa, Rusia foarte probabil ibtenționează să treacă dincolo de Izium, pentru a captura orașele Kramatorsk și Severodonetsk.

Capturarea acestor orașe va consolida controlul militar al Rusiei asupra nord-estului regiunii Donbas și va contribui la eforturile de a izola forțele ucrainene din regiune”, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima evaluare a situaiei de pe frontul din Donbas.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dîncu: „Nu există date că va exista un atac în Republica Moldova”

ACTUALIZARE 09.00 Ministrul român al Apărării a declarat marți seară, într-o intervenție la Digi24, că datele actuale nu indică un „pericol iminent” privind un atac asupra Republicii Moldova, precizând că autoritățile române țin legătura cu cele de la Chișinău.

Vasile Dîncu a vorbit și despre amenințarea nucleară a Moscovei, despre care spune că a rămas la nivel de retorică a propagandei: rachetele „nu sunt pregătite pentru a fi amorsate”.

„Podul lui Putin”, luat în vizor de armata ucraineană

ACTUALIZARE 08.00 Podul Crimeei sau „Podul lui Putin”, care leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, este un pod strategic și totodată simbolic pe care armata ucraineană spune deschis că îl are în vizor.

Este un pod lung de 19 kilometri - cel mai lung din Europa - și este singura structură feroviară (în plus de cea rutieră) dintre Rusia și Crimeea, provincia ucraineană anexată ilegal de statul rus în 2014. Construit în numai doi ani, a fost inaugurat cu mare fast în 2018 chiar de către președintele rus, care a traversat construcția la volanul unui camion. În acel moment, Vladimir Putin proclama că este o zi „excepțională, de sărbătoare, istorică”. În anul următor, 2019, el a inaugurat și partea feroviară a podului.

Astăzi, Podul Crimeei este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de o jumătate de oră, scrie Ouest France.

Podul este acum un obiectiv militar declarat pentru armata ucraineană, care a amenințat că va bombarda infrastructura. „Dacă am fi avut posibilitatea să facem acest lucru, l-am fi făcut deja. Dacă va exista ocazia, cu siguranță vom face asta”, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, într-un interviu difuzat la 21 aprilie 2022.

podul crimeea rostavador.ru
Podul Crimeea este cel mai lung din Europa Foto: rosavtodor.ru via wikipedia.org

Mărturii din infern. Ce spun civilii evacuați din Mariupol

ACTUALIZARE 07.50 Civilii care au fost evacuați de la Mariupol sunt afectați fizic, dar mai ales psihic. Unii dintre ei și-au împărtășit primele gânduri când au ajuns în siguranță la Zaporojia.

„Așa cum spunea o fată, putem începe o viață de la zero. Dar eu nu vreau să fac asta! Viața mea dinainte era atât de frumoasă, de ușoară...” spune o tânără care se numește Tatiana.

Este mărturia unuia dintre oamenii salvați din combinatul de la Azovstal. După două luni în care au stat ascunși în subteran, fără să vadă lumina soarelui și cu prea puțină apă și mâncare, acești ucraineni și-au găsit acum salvarea.

Propaganda lui Putin îndeamnă soldații ruși să fure porumbul Ucrainei

ACTUALIZARE 07.40 După ce au dezbătut cum ar putea fi distrus de bombele nucleare ale Rusiei New York-ul sau chiar întreaga Marea Britanie, pentru că al Treilea Război Mondial deja a început, propagandiștii ruși îndeamnă acum trupele să fure porumb din Ucraina pentru ca Rusia să-l vândă apoi, Chinei.

Remarcile de la televiziunea de casă a Kremlinului, Rossia-1, vin în contextul în care soldații ruși ar fi furat deja echipamente agricole în valoare de 5 milioane de dolari și materiale de construcții, pe lângă tot ce au luat din locuințele oamenilor.

Citește și: Cum l-a făcut Volodimir Zelenski să râdă pe Boris Johnson în timp ce se adresa parlamentului

Atacuri cu rachete asupra centrului și vestului Ucrainei

Mai multe oraşe ucrainene au fost vizate marţi seară de un tir de rachete ruseşti, care au produs distrugeri în special la trei centrale electrice din Liov, a anunțat primarului acestui oraş important din vestul Ucrainei, lipsit acum parţial de electricitate.

„Trei centrale electrice au fost avariate în urma unui atac cu rachete”, a declarat pe Telegram primarul Andrii Sadovîi , adăugând că staţiile de pompare au rămas fără electricitate din cauza distrugerilor. Cel puţin o persoană a fost rănită, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit presei ucrainene, întreruperile de curent au afectat mai multe cartiere din Liov.

Autorităţile locale au informat despre bombardamente şi în regiunile Viniţa (centru), Odesa (sud-vest) şi Kirovograd (centru), fără a indica dacă au existat pagube.

Regiunea Transcarpatia, până acum cruţată, a fost afectată de război pentru prima dată de la începutul invaziei ruse.

„O rachetă a căzut într-o zonă muntoasă din Transcarpatia. Serviciile lucrează la faţa locului, clarificăm informaţiile despre răniţi şi posibile victime”, a indicat pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Viktor Mikita. 

Mai multe dintre țintele atacurilor cu rachete de marți par să fi avut legătură cu transportul de echipamente militare în Ucraina. Rusia a amenințat că va viza transporturile de arme și rutele acestora.

Citește și: Ucrainenii râd de ruși și își tatuează pe corp o pâine tradițională: "E ca o parolă națională pentru a-i prinde pe spioni"

Liderul opoziției germane, întâlnire cu Zelenski

Friedrich Merz, liderul partidului conservator german de opoziţie, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, crescând presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz, care încă nu a efectuat o vizită în capitala Ucrainei.

"Mulţumesc foarte mult, dragă Zelenski, pentru primirea călduroasă şi calitatea excepţională a atmosferei şi a conţinutului discuţiei. Germania este de partea Ucrainei şi a poporului său curajos", a postat pe Twitter şeful Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul fostului cancelar Angela Merkel.

"Sunt recunoscător că am avut ocazia să vorbesc cu reprezentanţii acestei ţări în cursul zilei. Cu preşedintele parlamentului, care m-a invitat, dar şi cu premierul şi preşedintele Republicii, şi, în cele din urmă, cu primarul acestui oraş", a declarat Merz la finalul zilei în faţa jurnaliştilor de la Kiev, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Deplasarea sa, planificată în ultimul moment, a fost făcută la mai puţin de o săptămână după ce deputaţii germani au votat cu o majoritate covârşitoare o moţiune prin care cer guvernului, până acum prudent, să accelereze livrările de arme grele către Ucraina.

Situaţia din Ucraina "nu se poate vedea doar la televizor, trebuie să o fi văzut pentru a înţelege întreaga tragedie a unor astfel de atacuri" comise de forţele ruse, a afirmat el, un reproş voalat la adresa cancelarului german, presat de mai multe săptămâni să meargă în Ucraina.

Cancelarul Scholz a refuzat până acum să efectueze o vizită, mai ales după ce Kievul nu a acceptat în aprilie să îl primească pe preşedintele Frank-Walter Steinmeier, criticat pentru relaţiile din ultimii ani cu Rusia.

Rusia boicotează o reuniune a Consiliului de Securitate ONU cu Comitetul Politic şi de Securitate UE

Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu Comitetul Politic şi de Securitate al Uniunii Europene (COPS), un eveniment rar, ce ilustrează o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu Moscova, transmite AFP.

Potrivit unei surse diplomatice ruseşti care a vorbit sub protecţia anonimatului, decizia Moscovei este legată de situaţia din Ucraina.

Un diplomat occidental a declarat pentru AFP că nu îşi aminteşte ca Rusia să fi boicotat vreo reuniune a Consiliului de Securitate după invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Această întâlnire informală anuală dintre Consiliul de Securitate şi COPS nu a mai avut loc din 2019 din cauza pandemiei de COVID-19.

În cadrul reuniunii de miercuri se va discuta despre interacţiunea Uniunii Europene cu ONU în ţările în care cele două organizaţii desfăşoară operaţiuni, precum Bosnia şi Herţegovina, Republica Centrafricană sau Mali.

COPS este format din ambasadorii statelor membre, fiind este responsabil de politica externă şi de securitate comună (PESC) şi de politica de securitate şi apărare comună (PSAC) ale UE.

După reuniunea de la New York, ambasadori statelor membre UE se vor deplasa la Washington pentru o întâlnire cu oficiali americani, potrivit unui diplomat.

Rusia, care rămâne unul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate cu drept de veto, a fost înlăturată din mai multe organisme ONU, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în luna mai, a asigurat mass-media că acest for continuă să funcţioneze normal.

Consiliul de Securitate a avut chiar un "succes extraordinar" în a "reuşit să izoleze Rusia" de la sfârşitul lunii februarie, a apreciat Linda Thomas-Greenfield."Este un succes semnificativ", a insistat ea."Am reuşit să unim vocile care condamnau Rusia în Adunarea Generală, dar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a sprijinului larg care a existat în acest sens în Consiliul de Securitate", a argumentat diplomata americană, care nu a menţionat că, graţie dreptului său de veto, Moscova a reuşit să scape de o condamnare din partea Consiliului de Securitate la sfârşitul lunii februarie."Rusia este izolată în Consiliul de Securitate şi de fiecare dată când avem o discuţie în Consiliul de Securitate cu privire la Rusia, aceasta este în defensivă şi vom continua să o menţinem în defensivă până când va pune capăt atacului său brutal asupra poporului ucrainean", a spus ea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani