Live

Analiză BBC: Semnificația disparițiior misterioase ale oficialilor chinezi arată problemele cu care se confruntă Xi Jinping

Data publicării:
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia

Au fost oamenii de încredere și favoriții lui Xi Jinping. Acum, par să dispară. În ultimele luni, disparițiile mai multor oficiali chinezi de rang înalt au stârnit întrebări: a început Xi o epurare, în special a celor din armată?

Ultimul oficial care pare să fi căzut din grație este ministrul apărării, Li Shangfu, care nu a mai fost văzut în public de câteva săptămâni, arată o analiză BBC.

Deși absența sa nu a fost considerată neobișnuită la început, speculațiile s-au intensificat atunci când un diplomat american de top a subliniat acest lucru. Reuters relata ulterior că generalul Li, care supraveghea achizițiile de arme pentru Armata Populară de Eliberare (PLA) a Chinei, a fost investigat pentru achiziționarea de echipamente militare.

„Dispariția” sa vine la câteva săptămâni după ce doi oficiali de rang înalt din Forțele pentru Rachete – brațul militar care controlează rachetele nucleare – și un judecător militar au fost înlăturați.

Acum circulă noi zvonuri că unele cadre din comisia militară centrală a Partidului Comunist Chinez, care controlează forțele armate, sunt de asemenea investigate.

Pentru aceste eliminări nu au fost date alte explicații în afară de „motive de sănătate”. În acest gol, speculațiile au înflorit.

Teoria principală este că autoritățile chineze luptă împotriva corupției din armată.

Armata a fost în alertă intensă - în iulie a emis un apel neobișnuit, cerând publicului informații despre corupția din ultimii cinci ani. Xi a lansat, de asemenea, o nouă rundă de inspecții, străbătând țara pentru a efectua cinci vizite la baze militare începând cu luna aprilie, conform verificărilor BBC Monitoring.

Corupția este de multă vreme o problemă în armată, mai ales de când China a început să-și liberalizeze economia, în anii 1970, a spune James Char, cercetător la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, care studiază relația dintre PCC și armată.

În fiecare an, China cheltuiește peste de un trilion de yuani pe armată. O parte din bani merg către achiziții de armament, care din motive de securitate națională nu pot fi dezvăluite complet. Această lipsă de transparență este agravată și mai mult de sistemul centralizat cu partid unic al Chinei.

Spre deosebire de tipul de control public la care sunt supuse armatele altor țări, forțele armate ale Chinei sunt supravegheate exclusiv de PCC, a subliniat Char.

Deși Xi a avut câteva victorii în combaterea corupției în cadrul forțelor armate și restabilirea reputației sale într-o oarecare măsură, „eliminarea corupției este o acțiune formidabilă, dacă nu imposibilă”, deoarece ar necesita „reproiectări sistemice pe care mă tem că statul autoritar rămâne. contrariu”, a adăugat Char.

„Până când guvernul comunist nu va fi dispus să pună în aplicare un sistem legal adecvat, astfel de epurări vor continua să aibă loc”, mai spune el.

Dar disparițiile ar putea fi puse și pe seama unei stări de paranoia în guvernul chinez, în legătură cu relațiile cu SUA.

În iulie, o lege extinsă a contraspionajului a intrat în vigoare în China, oferind autorităților mai multă putere în desfășurarea investigațiilor. Curând după aceea, Ministerul Securității de Stat din China i-a încurajat public pe cetățeni să-i ajute să combată activitățile de spionaj.

Dispariția generalului Li este asemănătoare cu cea a ministrului de externe Qin Gang, a cărui înlăturare, în iulie, a făcut ca speculațiile să ajungă la un nivel maxim. Săptămâna aceasta, Wall Street Journal a relatat că Qin a fost investigat pentru o presupusă relație extraconjugală, care a dus la un copil născut în SUA.

„Să ai o aventură nu înseamnă descalificare în cercurile de elită ale Partidului Comunist, dar să ai o relație cu cineva care ar putea fi suspectat că are legături cu servicii de informații străine și să ai un copil care deține pașaportul principalului rival geopolitic, dacă nu al inamicului, poate fi o problemă” a spus analistul Bill Bishop.

Există, de asemenea, speculații că Xi acționează sub presiunea internă a partidului pentru a curăța guvernul, în timp ce China se luptă cu probleme economice și cu creșterea șomajului în rândul tinerilor. În cadrul sistemului politic al Chinei, Xi nu este doar președintele Chinei, ci și șeful suprem al armatei.

Care este, totuși, semnalul pe care îl trimit ultimele dispariții și impactul lor final?

Observatorii spun că ar crea un climat de frică în armată și guvern. Deși acesta poate fi rezultatul dorit pentru a asigura conformarea oficialilor, ar avea, de asemenea, un efect demoralizant.

După ce i-a îndepărtat sistematic pe cei care au căzut în dizgrație și a pus în locul lor oameni de încredere, Xi s-a înconjurat de oameni care nu ies din cuvântul lui. Riscul gândirii de grup este „instabilitatea reală” a conducerii lui Xi, deoarece ar putea afecta negativ securitatea națională și politica externă a Chinei, a spus Char.

Cu atât mai mult cu cât disparițiile oficialilor militari au avut loc într-o perioadă tensionată în strâmtoarea Taiwan, unde China a trimis mai multe nave de război și avioane militare în ultimele săptămâni.

Orice întrerupere a comunicării cu privire la politica externă și diplomația de apărare ar fi „foarte îngrijorătoare”, deoarece „s-ar putea întâmpla accidente și gestionarea escaladării ar putea deveni mai dificilă”, a spus Ian Chong, un analist la think tank-ul Carnegie China.

Alții însă susțin că conducerea militară a Chinei este suficient de robustă pentru a rezista la înlocuirea unor oficiali de rang înalt și subliniază că a avut grijă să opereze sub pragul războiului.

Alții cred că este puțin probabil ca disparițiile să aibă un impact pe termen lung asupra stabilității conducerii lui Xi. Niciunul dintre cadrele care au fost vizate până acum nu face parte din cercul său interior, a subliniat Neil Thomas, expert în politica de elită chineză la Asia Society Policy Institute.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri