Live

America se pregăteşte pentru un "ciclon bombă". Cum se manifestă fenomenul meteo extrem

Data publicării:
Ciclonul bombă se produce atunci când presiunea atmosferică scade în mod progresiv pentru o perioadă îndelungată de timp. Foto: Profimedia Images

Centrul şi estul Statele Unite vor fi afectate în următoarele zile de un "ciclon bombă", un fenomen cunoscut şi ca "ciclogeneză explozivă", care presupune o scădere accelerată a presiunii atmosferice ce vine la pachet cu vânturi foarte puternice, căderi masive de zăpadă şi scăderi bruşte de temperatură, scrie The Guardian.

Aproximativ 200 de milioane de oameni din 48 de state vor fi afectaţi de vremea extremă, spune meteorologul american Bob Oravec.

Deja, căderile de zăpadă şi vânturile puternice au dus la anularea a mii de curse aeriene în SUA, iar preşedintele Joe Biden i-a avertizat pe oameni să plece din timp la drum, dacă vor să ajungă într-o altă destinaţie de Crăciun, pentru că vremea va fi severă.

"Am putea avea temperaturi scăzute record şi rafale de vânt care pun viaţa în pericol în partea estică a ţării, vineri", a anunţat Serviciul Naţional de Meteorolgie.

Un alt motiv de îngrijorare este că temperaturile vor scădea semnificativ şi în state sudice, unde temperaturile sunt de obicei blânde în această perioadă a anului.

Cum se manifestă un "ciclon bombă"

Un ciclon bombă sau ciclogeneza explozivă este, simplu spus, o furtună care se intensifică foarte rapid. Se formează atunci când aerul de la suprafaţa solului se ridică rapid în atmosferă, provocând o scădere bruscă a presiunii - 24 de milibari în 24 de ore.

Pe măsură ce aerul se ridică, vântul începe să bată în spirale, luând aspect de uragan.

"Nu toate cicloanele bombă sunt uragane. Dar uneori au caracteristici de uragan, cu vânturi foarte puternice, precipitaţii abundente şi un ochi al furtunii în mijloc foarte bine definit", a declarat climatologul Daniel Swain, de la Universitatea California pentru NBC News.

Meteorologii asemuie scăderea bruscă a presiunii cu o explozie, motiv pentru care acest tip de ciclon este denumit "ciclon bombă".

Deja, în Canada s-au înregistrat temperaturi de minus 28 de grade Celsius, săptămâna aceasta, cele mai scăzute temperaturi pentru luna decembrie din ultimii 26 de ani.

Meteorologii se aşteaptă ca temperaturile resimţite, în SUA, să ajungă şi la minus 55 de grade Celsius. Foto: Profimedia Images

Frontul atmosferic coboară acum spre Statele Unite. O îngrijorare a meteorologilor este că ploile de joi vor duce la formarea de gheaţă de vineri, chiar şi în state precum Florida sau Texas.

Temperaturile pe timp de noapte, în Florida, ar putea ajunge şi la minus 10 grade Celsius. 

Însă meteorologii atrag atenţia că temperaturile resimţite, în SUA, din cauza vântului ar putea fi şi de minus 55 de grade, condiţii în care degerăturile pot apărea în doar cinci minute.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali a reacționat imediat: ce informații a primit despre Călin Georgescu, în urmă cu o lună: "Un prieten mi-a spus!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Munți de bagaje rătăcite pe aeroporturile din SUA, după viscolul arctic. Mii de zboruri au fost anulate

O tânără din SUA a murit după ce a rămas blocată în mașină timp de 18 ore din cauza „viscolului secolului”

Viscolul secolului continuă să ucidă în SUA: 56 de oameni au murit înghețați. Sunt așteptate noi furtuni de zăpadă

Oameni înghețați de vii în mașini și pe străzi. 50 de morți după „ciclonul bombă” din SUA

Partenerii noștri