Live

Amenințări apocaliptice în campania electorală din Polonia. De ce ambele părți cred că este cel mai important vot din ultimele decenii

Data actualizării: Data publicării:
Partidul Lege și Justiție are 37% dintre voturi, în timp ce Coaliția Civică are 30%, potrivit unei analize Politico a mai multor sondaje. Colaj foto: Profimedia Images

Limbajul folosit în timpul campaniei electorale dinaintea alegerilor generale de anul acesta din Polonia este unul apocaliptic – se discută despre o bătălie existențială pentru sufletul celei de-a cincea țări ca populație din Uniunea Europeană – dar, cel mai probabil, rezultatul va fi un haos din care nimeni nu va avea de câștigat, relatează Politico.

Dacă partidul aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), rămâne la conducere pentru a treia oară la rând, nu mai are ce pagube să mai aducă Poloniei în afara cazului în care va scoate țara din UE – un scenariu foarte puțin probabil.

Dacă opoziția reușește să obțină o victorie spectaculoasă, guvernarea ce va urma va fi atât de blocată de tribunalele și instituțiile controlate de PiS și de un președinte ostil, încât nu va putea face prea multe ca să schimbe răul făcut de PiS.

La nivel internațional, Polonia este prea importantă ca să fie izolată politic pentru totdeauna – cu o economie în mare creștere, o armată mare și un rol esențial în aprovizionarea Ucrainei cu armament, Polonia nu se aseamănă nicidecum unei țări ca Slovacia.

O victorie pentru PiS ar însemna eforturi reînnoite de a găsi un numitor comun cu Varșovia. O victorie a opoziției ar îmbunătăți drastic atmosfera, dar nici chiar opoziția din Polonia nu ar putea face pe placul UE în privința fiecărei neînțelegeri dintre cele două părți.

Cu toate că următoarele alegeri nu par să aibă capacitatea de a schimba radical situația politică în Polonia, asta nu le împiedică pe niciuna dintre candidate să susțină că votul din 15 octombrie va fi cel mai important din ultimele decenii.

Kaczyński a lovit atât în Tusk, cât și în Germania în cel mai recent discurs electoral. Foto: Profimedia Images

Jarosław Kaczyński: Tusk a făcut ca Polonia să fie subordonată Germaniei și Rusiei

Potrivit PiS, liderul opoziției, Donald Tusk, este un polonez neloial care lucrează în interesul Germaniei și al Rusiei ca să transforme țara într-un stat marionetă, lăsând sute de mii de migranți să treacă granița.

Jarosław Kaczyński, liderul PiS și adevăratul conducător al Poloniei, a strigat amenințător către suporterii săi în timpul unui discurs electoral recent: „Donlad Tusk a trebuit să fie de acord să facă Polonia subordonată Germaniei și, prin urmare, Rusiei.”

„Opriți-l pe Tusk! Doar PiS poate asigura securitatea Poloniei”, anunță o reclamă.

Pentru opoziția condusă de Coaliția Civică a lui Tusk, un nou mandat de patru ani cu PiS la putere ar pune într-un real pericol viitorul Poloniei ca țară democratică. Afectate ar fi și drepturile femeilor din cauza unei legi foarte dure privind dreptul de a face avort, cât și minoritatea LGBTQ+ care a fost ținta atacurilor din partea unor oficiali ai partidului aflat la conducere.

Donald Tusk: „Lege și Justiție este otravă”

„Lege și Justiție este otravă”, a spus Tusk în timpul unui miting organizat vara aceasta. „Fiecare zi și fiecare lună în care ei rămân la putere reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității noastre.”

Potrivit unei analize a sondajelor realizată de Politico, PiS ar avea 37% dintre voturi, în timp ce Coaliția Civică ar avea 30%. Dacă estimările se adeveresc, noul guvern va trebui să formeze o coaliție cu partidele mai mici pentru a obține majoritatea în parlament.

Rezultatul alegerilor este de mare interes atât pentru Bruxelles, cât și pentru Kiev.

Tusk: „Nu putem să permitem relațiilor polonezo-ucrainene să depindă de neglijența și haosul create de guvernul polonez.” Foto: Profimedia Images

Pentru UE, ieșirea PiS de la putere ar întoarce Polonia la vremurile când Tusk se afla la conducere. În perioada cu Tusk la șefia guvernului, înainte ca acesta să devină președinte al Consiliului European, relațiile dintre Polonia și UE, respectiv Germania, erau foarte bune.

Bruxelles-ul cel mai probabil va pune cât mai repede la dispoziția Poloniei cele 36 de miliarde de euro din fondul de redresare după pandemie care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor legate de reforma sistemului judiciar implementată de PiS care afectează independența justiției. Bruxelles-ul ar renunța foarte probabil și la eforturile de a lăsa Polonia fără dreptul său de vot.

Berlinul ar răsufla și el liniștit să vadă că actualul guvern al Poloniei, care nu a ratat nicio ocazie să taxeze Germania și să ceară compensații de 1,3 trilioane de dolari pentru pagubele provocate de ocupația nazistă, nu mai reprezintă un motiv de îngrijorare.

Polonia și Ucraina, de la cei mai apropiați aliați la amenințări și conflict

Polonia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, dar această campanie electorală a afectat relațiile dintre cele două state.

Varșovia a condus inițiativa de blocare a exporturilor de grâne din Ucraina, care afectau prețurile și pe fermierii din Polonia. Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndrăznit să critice Polonia la ONU, președintele polonez Andrzej Duda a răspuns furios, comparând Ucraina cu o persoană care se îneacă și care prezintă un pericol și pentru salvatorii lui.

„Le spunem autorităților ucrainene: nu faceți ceea ce este împotriva intereselor fermierilor polonezi”, a amenințat premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a spus luna trecută că Polonia va opri livrările de arme către Ucraina până își va reface propriile rezerve.

Premierul polonez a amenințat că va opri livrările de armament către Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau nu a participat la summitul de săptămâna aceasta de la Kiev. Pentru a reface relațiile va fi nevoie de „un efort titanic”, a spus el.

Tusk a promis o resetare a relațiilor: „Nu putem să permitem relațiilor polonezo-ucrainene să depindă de neglijența și haosul create de guvernul polonez.”

O victorie a PiS va trimite unde de șoc în toată Europa. Cu Viktor Orban la putere în Ungaria de mai bine de un deceniu, Giorgia Meloni la Roma, victoria populistului Robert Fico în Slovacia și ascensiunea extremei drepte în Germania, semnalul este că dreapta câștigă teren serios pe tot continentul.

Dacă PiS câștigă al treilea mandat, instituțiile UE vor trebui să decidă dacă vor continua conflictul cu Varșovia sau dacă vor face pace cu o Polonie care a ales clar calea populistă.

„Războiul este obositor pentru Ucraina, dar și pentru Polonia, așa că emoțiile apar de ambele părți”, a spus și Andrii Deșciția, fostul ambasador ucrainean în Polonia. „În plus, campania electorală din Polonia tinde să politizeze totul, până și problemele economice.”

„Totuși, amenințarea rusească este încă aici, la fel ca acum un an... așa că nu avem de ales decât să ne așezăm și să căutăm un compromis.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arăta Zosia, „vampirul” din Polonia îngropat cu seceră de fier la gât. „Au făcut tot pentru a o împiedica să se întoarcă din morţi”

Polonia explică de ce nu cedează flota sa de MiG-29 către Ucraina

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

„Rusia poartă un război cu consecințe minime.” Apel către Joe Biden să permită Poloniei să doboare rachete rusești

Partenerii noștri