Ambasadorul Coreei de Sud: Pactul dintre Moscova și Beijing se bazează pe interese circumstanțiale. Relația lor nu va dura
Industria de apărare a Coreei de Sud are o reputaţie redutabilă, ţara este numărul opt mondial la exportul de armament. Poziţia geografică şi ameninţarea constantă dinspre Coreea de Nord i-a făcut pe sud-coreeni să devină foarte buni în acest domeniu. Companiile lor au început relocarea producţiei din state unde au investit pentru că forţa de muncă era ieftină. Acum investesc după principii, mai precis caută parteneri care au acelaşi set de valori democratice. Iar România este o astfel de ţară. Jurnalista Digi24 Cristina Cileacu a discutat cu Rim Kap-soo, ambasadorul sud-coreean la Bucureşti, despre toate acestea şi despre provocările pe care le au în regiunea lor.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cristina Cileacu: Rim Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud la Bucureşti, bine ați revenit la Pașaport diplomatic.
Rim Kap-soo: Mulțumesc pentru primirea repetată, Cristina.
Coreea investeşte masiv în apărare
Cristina Cileacu: Domnule ambasador, guvernul dvs a decis să investească 4 miliarde de dolari în apărarea ţării. Coreea este cunoscută pentru faptul că este deja destul de bine apărată și destul de bună în acest domeniu al apărării. De ce este nevoie de această nouă investiție pentru viitorul apropiat?
Rim Kap-soo: De fapt, vreau să vă corectez observațiile. Două lucruri. În primul rând, investiţia în apărarea noastră este mai mult de 5 miliarde de dolari. Este aproximativ 2,6% din PIB-ul naţional. A doua corecție este că nu facem acest lucru ca pe ceva nou. Am cheltuit, în medie, 2,6% din PIB-ul nostru național pentru apărare în ultimele șapte decenii, de la sfârșitul războiului coreean, în 1953, pentru că încă ne confruntăm cu Coreea de Nord, foarte ostilă politic. Deci atenția este încă acolo. Nu există niciun motiv pentru care să ne micșorăm bugetul național, de apărare. Deci, continuăm să cheltuim aşa cum am făcut în ultimele șapte decenii.
Moscova+Beijing = pact incert
Cristina Cileacu: China este, de asemenea, destul de amenințătoare în zonă. Din când în când, își arată puterea față de diverse țări. Și recent, a fost o vizită a președintelui Putin la președintele XI Jinping. Și ei, au semnat un pact, cum au spus ei, pentru o lume mai bună. Cum vede Coreea acest pact? Pentru că din partea noastră a lumii, aici, nu se vede cu ochii buni.
Rim Kap-soo: Sunt de acord cu tine, că acestea nu sunt legături bune. Cred că sunt două tipuri de coaliție sau de prietenie. Una este prietenia, bazată pe interes circumstanțial. Cealaltă prietenie se bazează pe valorile fundamentale ale oamenilor, în general. În privinţa interesului circumstanțial, atunci când o prietenie sau un parteneriat se bazează pe interesul circumstanțial, acesta va fi de scurtă durată, deoarece, știți, interesul poate varia din când în când. Deci nu va fi o coaliţie permanentă, atunci când prietenia lor se bazează pe interes circumstanțial. Dar în cazul în care împărtășim același scop, când vedem lumea politicii în aceleași perspective, când prietenia noastră se bazează pe voința generală a poporului, atunci prietenia poate fi veșnică. Cred că, actualul pact dintre Moscova și Beijing se bazează mai degrabă pe interese circumstanțiale, decât pe valori fundamentale. Când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, s-au schimbat multe. Astfel, mediul de securitate internațional s-a schimbat și el. Deci, calculele şi interesele lor s-au schimbat și ele. Deci, cu un astfel de interes atât de fluctuant atunci când se aliniază cu această schimbare de interes, atunci alinierea nu va dura pentru totdeauna. Deci, chiar dacă ei, devin din ce în ce mai apropiaţi, cred că relația lor nu va dura.
Cristina Cileacu: Dar amândoi au spus că trăim acum într-o lume haotică și, ceea ce intenționează să facă, atât China cât şi Rusia, este să aducă o anumită ordine. Trăim într-o lume haotică? Adică, cine a creat acest haos la care suntem cu toții martori?
Rim Kap-soo: Cred că suntem la o răscruce. Suntem împinşi, suntem introduși într-o nouă eră a rivalităților dintre state, în special, după pandemia Covid 19 și invazia Rusiei în Ucraina. Acum intrăm într-o nouă fază a mediului de securitate internațională. Deci, pur și simplu, aceasta este un fel de perioadă de tranziție. Și, când totul este neclar, atunci vor fi anumite grupări, cum ar fi cea dintre China și Rusia și, eventual, Coreea de Nord. Dar, de cealaltă parte, țările europene, transatlantice și zona Indo-Pacific, cum ar fi Coreea, Japonia și Australia, Noua Zeelandă, încă ne menținem coaliția tradițională, bazată pe valorile veșnice, bazate pe voința generală a poporului nostru. Cred că ceva fundamentat în valori, întemeiat pe rădăcini, poate învinge celălalt parteneriat, bazat pe interes circumstanțial.
Pacea, folosită ca scuză pentru agresiune
Cristina Cileacu: Dar aceste circumstanțe pe care ambele ţări le folosesc, în numele păcii, totul se face în numele păcii, duce la război. Cum le putem contracara? Pentru că nu le putem răspunde cu aceleași arme, un fel de a spune arme.
Rim Kap-soo: De fapt, sunt și două tipuri de pace, de asemenea. Cu siguranță, pacea care este absenţa războiului. Al doilea tip de pace ar fi o pace permanentă. O pace permanentă poate fi realizată numai atunci când toți oamenii se bucură de același standard de valori, când toate națiunile pot acționa în conformitate cu dreptul internațional, ceea ce numim ordine internațională bazată pe reguli. Absenţa unui război înseamnă nu doar că nu este un război, dar şi faptul că oamenii pot suferi de autoritarism, dictatură. Deci nu există pace adevărată. Trebuie să ne asigurăm că oamenii pot trăi cu încredere deplină şi liniște sufletească. Aceasta este adevărata pace. Și, după cum am spus, acest moment este o perioadă de tranziție, deci trebuie să rezistăm, trebuie să câştigăm acest tip de război.
Războiul coreean, faza pe propagandă
Cristina Cileacu: Dar este cam dificil să câștigi acest război, pentru că nu se luptă doar cu arme, este, de asemenea, luptă cu propaganda, ca întotdeauna. Coreea de Nord, principalul adversar folosește propaganda, inclusiv în țara dvs, pentru a-și promova liderul. Guvernul dvs a interzis recent câteva site-uri care promovau prea multă propagandă. Cum luptă Coreea în acest război al propagandei?
Rim Kap-soo: Unul dintre războaiele la care asistăm în ultimele zile este războiul cibernetic, dezinformarea, propaganda cibernetică, precum și activitățile cibernetice ilegale, furturile, hacking-ul etc. În cazul dezinformării dinspre Coreea de Nord față de publicul nostru sunt două lucruri pe care le putem face. Unul, pe scurt timp, trebuie să monitorizăm, trebuie să ne consolidăm securitatea cibernetică. Așadar, recent, am înființat Agenția Interguvernamentală pentru a monitoriza, a urmări și pentru a preveni atacurile cibernetice să lovească lucrurile reale. În al doilea rând, pentru oamenii care pot fi influențați de dezinformare, trebuie să creștem adevărata cetățenie democratică. Democrația este mai puternică, atunci când cetățenii sunt destul de maturi în democrație. Deci, trebuie să punem mai multe resurse în educație, în campania de conștientizare, pentru a-i face pe oameni să se trezească în fața pericolelor și să fie mai bine pregătiți pentru orice dezinformare. Deci, două lucruri avem de făcut și în cazul Coreei de Nord, de asemenea, facem această muncă. În al doilea rând, vreau să vă atrag atenția asupra faptului că nu sunt doar informațiile cibernetice, propagandistice, dar ne intensificăm efortul să împiedicăm Coreea de Nord să folosească hacking-ul ca să fure bani cibernetic. Potrivit unui raport recent al Consiliului de Securitate al ONU, Coreea de Nord a furat 1,7 miliarde de dolari americani prin implicarea în infracțiuni cibernetice, hacking, și acei bani furați prin infracțiunile lor cibernetice ilegale, acei 1,7 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru rachetele nucleare, dezvoltarea programelor nucleare. Deci, noi, cu alte țări membre ONU, țările membre ale Uniunii Europene, țările NATO lucrăm să-i împiedicăm să facă asta.
Valorile construiesc parteneriate puternice
Cristina Cileacu: Coreea de Sud este într-o altă parte a planetei. Dar, din nou, securitatea, așa cum am vorbit deja, este importantă pentru toate democrațiile, nu contează unde se află pe hartă. Parteneriatul AUKUS este, de asemenea, important în regiunea dvs. și Coreea de Sud este de puțin timp în discuții pentru a deveni un pilon pentru partea tehnologică a acestui parteneriat. Cum credeți că va primi China această știre?
Rim Kap-soo: Sincer vorbind, nu știu detalii despre acest lucru, dar, vă pot răspunde la întrebare din capacitatea mea personală. Din câte ştiu eu, AUKUS nu este o alianță militară, este mai degrabă o comunitate, o coaliție care pune la un loc tehnologii înalte. Și, AUKUS constă în doi piloni și pilonul doi, în special, crește schimbul de tehnologii înalte. Din punctul nostru de vedere, suntem deschiși explorării, participării noastre la acel pilon, la schimburile tehnologice. În lumea diplomatică sunt câteva învățături folositoare. În primul rând, cu cât sunt mai mulți prieteni, cu atât mai bine. Și dacă prietenii sau acei prieteni împărtășesc aceleași obiective, împărtășesc aceleași valori, împărtășesc aceiași ochelari prin care vedem lumea, cu atât este mai bine. În al doilea rând, cu mult timp, aproximativ cu zece ani în urmă, m-am întâlnit cu doctorul Kissinger (n.r. Henry Kissinger), care a murit anul trecut, la vârsta de 100 de ani. Și l-am rugat să-mi dea un sfat, pe care îl pot folosi pe durata carierei mele diplomatice. Și doctorul Kissinger mi-a dat un singur sfat, pe vremea când eram un tânăr diplomat. Sfatul lui pentru mine era că, dacă nu știi ce să faci, atunci pur și simplu sprijină-ți prietenul. Deci, aceste două lucruri sunt încă prețuite în mintea mea. Asta se poate aplica și posibilei noastre participări la pilonul doi AUKUS. Dacă ne alăturăm pilonului doi al coaliției pentru tehnologie, sunt sigur că asta va contribui la pacea și stabilitatea zonei Indo-Pacific.
Un pas firesc pentru o relaţie veche
Cristina Cileacu: Vorbind despre sprijinirea unui prieten, dacă l-ați menționat pe Kissinger și cred că este un sfat bun, vă mulțumim că l-ați împărtășit, poate mai mulți vor urma acest sfat, avem acum, în desfășurare la București, expoziția Marea Neagră pentru securitate și apărare, iar companiile sud-coreene sunt prezente acolo. La ce vă așteptați, de la această expoziție? Poate că vor fi semnate unele contracte?
Rim Kap-soo: Sper cu adevărat că se pot semna niște contracte, dar nu sunt sigur dacă este posibil sau nu. Dar sunt sigur că în viitorul apropiat vom face asta. Dar ca să răspund la întrebărea ta, trebuie să reamintesc ce s-a întâmplat la Seul luna trecută, 23 aprilie, când cei doi președinți ai noștri s-au întâlnit. Ei au avut o declarație comună privind consolidarea parteneriatul strategic. Și, o parte din ea, a fost dedicată dimensiunii economice în zona apărării. Ambii lideri au fost de acord să promoveze o manieră concretă în domeniul securităţii şi apărării militare. Și, de asemenea, a fost semnat acordul de cooperare în domeniul apărării între cei doi miniștrii ai apărării, pentru schimburile tehnologice și coproducția de echipamente militare. Așadar, cea de-a noua ediție din această săptămână a expoziției Black Sea Defense este un moment pentru noi să implementăm ce a fost convenit între cei doi președinți. Deci, marile companii de apărare din Coreea participă toate la această expoziție de apărare și că vor fi multe schimburi de opinii și idei despre cum să avanseze cu un anumit proiect. Și, sper cu adevărat că această întrebare va duce la rezultate specifice pe teren.
Sustenabilitate în varianta sud-coreeană
Cristina Cileacu: Trebuie să vă întreb, care este propria dvs. evaluare cu privire la această vizită, pentru că ați spus deja partea oficială, dar orice vizită are o parte pe care nu o vedem neapărat în mass-media.
Rim Kap-soo: Da, Cristina. Pe scurt, pot defini rezultatele summitului care a avut loc la Seul pe 23 aprilie ca unul care a marcat un salt de calitate în relațiile noastre bilaterale dintre Coreea și România. Saltul de calitate înseamnă că ne-am uitat în urmă și am reflectat la ce s-a realizat în ultimii 15 ani ca parteneri strategici și am stabilit un plan ca să trecem la menținerea relațiilor noastre externe pentru următorii 15 ani. Când ne uităm înapoi în ultimii 15 ani ai parteneriatului nostru strategic, ne-am concentrat mai degrabă pe consolidarea relațiilor noastre diplomatice. Și ce a mai rămas de implementat, ce a lipsit în ultimii 15 ani, a fost dimensiunea economică. Iar declarația comună a afirmat foarte clar că ar trebui să urmărim concret stimularea dimensiunii economice. Se concentrează pe dimensiunea economică. Vă pot oferi cuvinte cheie: remodelarea lanțului valoric global, în al doilea rând, să acționăm pentru a conduce relațiile noastre economice într-un mod mai durabil.
Cristina Cileacu: Și ce ar trebui acest lanț valoric să schimbe?
Rim Kap-soo: După pandemia Covid 19, după invazia rusă, am văzut anumite jargoane economice reinventate. Deci, decât să punem banii sau fabricile noastre în alte țări, doar în baza costurilor și beneficiilor, a analizei cost-beneficiu, trebuie să ne uităm și situația politică și la securitatea. Deci, în zilele noastre multe companii coreene își mută fabricile departe de o anumită țară, în alte țări. Iar cu acele țările împărtășim aceleași valori. Iar România poate fi una dintre aceste ţări.
Interes coreean pentru România
Cristina Cileacu: Și să ne așteptăm ca unele dintre aceste companii coreene să se mute în România?
Rim Kap-soo: Este ceea ce afirmă declarația noastră comună. Al doilea lucru este cooperarea economică într-un mod mai durabil. Există un alt jargon economic: efectul de legătură directă, efectul de legătură inversă. Când spunem că este durabil înseamnă că este pe termen lung, mai mult de 10 ani, 20 de ani, 25 de ani. Corect? Atunci ar trebui să fie însoţită de investiţii pe terenuri verzi, nu de investiţii de capital. Când trebuie să avem anumite fabrici, investiții pe terenuri verzi, fabrica va rămâne pentru următorii 10, 15 ani sau 20 de ani. Asta este ceea ce numim mod durabil. În ceea ce privește investițiile într-o manieră durabilă, în privința relocării fabricilor noastre, de formare a unui alt lanț de producție global, pot fi trei proiecte posibile, proiecte guvernamentale. Acestea sunt apărarea, energia nucleară şi infrastructura, care sunt toate conduse de guvern şi necesită investiții masive de fonduri. De aceea definesc summitul ca fiind unul care face o schimbare, o concentrare asupra unei noi dimensiuni a investițiilor economice și a marcat un salt de calitate în relațiile dintre Coreea și România.
Cristina Cileacu: Să sperăm doar că ceea ce este pe hârtie și s-a convenit va fi pus în aplicare în curând și oamenii vor ajunge să simtă efectiv efectele celor scrise. Mulțumesc mult, domnule ambasador, pentru interviu.
Rim Kap-soo: Plăcerea mea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News