Ambasadoarea SUA la ONU încearcă să-l convingă pe Lula să sprijine Ucraina împotriva „tiranului” rus
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a făcut un nou apel la guvernul brazilian condus de Lula da Silva să sprijine Ucraina împotriva „tiranului” rus, reiterând dezamăgirea guvernului american după ce președintele brazilian a făcut afirmații controversate cu privire la invazia rusească.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, s-a întâlnit cu ministrul brazilian de externe şi cu soţia preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, dar nu şi cu preşedintele brazilian în persoană. Adresându-se studenţilor la relaţii internaţionale de la o universitate din Brasilia, diplomata americana a afirmat că lupta ucrainenilor este o apărare a democraţiei.
„Ucrainenii luptă împotriva unui tiran care consideră că este acceptabil să invadeze o ţară, să-i ia teritoriul, să-i ucidă oamenii şi să-i violeze femeile. Care va fi următoarea ţară? Ce alt tiran va crede că poate face acelaşi lucru?”, a întrebat retoric Linda Thomas-Greenfield.
„Nu putem lăsa Rusia să câştige în Ucraina, pentru că Ucraina se bate pentru drepturile oamenilor din lumea întreagă”, a adăugat ambasadoarea americană.
Lula, care a revenit la putere în ianuarie, a declarat, luna trecută, în cursul unei vizite în China, că SUA „încurajează războiul” trimiţând arme în valoare de miliarde de dolari în Ucraina.
Aceste remarci au fost condamnate de Casa Albă, care i-au reproşat preşedintelui brazilian, prezentat ca un aliat natural în materie de democraţie, că „răspândește propaganda ruse şi chineze” cu privire la conflictul din Ucraina.
Thomas-Greenfield a spus că a discutat despre Ucraina cu ministrul de externe brazilian, Mauro Vieira, căruia i-a exprimat „dezamăgirea noastră faţă de declaraţiile care au fost făcute”.
Totuşi ea a remarcat că Brazilia a votat la Naţiunile Unite pentru a condamna invazia rusească, în contrast implicit cu alte puteri mondiale emergente care au rămas neutre, în special India şi Africa de Sud.
„Încurajăm ţările să se angajeze în problemele legate de căutarea unei soluţii la război, dar este important ca ele să se angajeze împreună cu Ucraina”, a mai spus Thomas-Greenfield, care şi-a exprimat sprijinul pentru intenţia preşedintelui Lula da Silva de a-l trimite la Kiev pe principalul său consilier pentru politica externă, Celso Amorim.
Lula, poziție ambivalentă în ce privește invazia rusească
Aflat într-o vizită la Madrid și Lisabona, săptămâna trecută, preşedintele brazilian şi-a afişat din nou divergenţele cu Occidentul.
„Nimeni nu poate pune la îndoială că brazilienii condamnă încălcarea teritorială a Ucrainei de către Rusia. Această greşeală s-a produs, războiul a început”, a afirmat el. Dar „nu mai are niciun sens să spunem cine are dreptate şi cine greşeşte. Acum ceea ce trebuie făcut este să se pună capăt acestui război”, a afirmat preşedintele brazilian.
Bruna Santos, directoarea Institutului brazilian de pe lângă think tank-ul Wilson Center, a declarat pentru AFP că vede „multă ambivalenţă” în politica externă promovată de Lula.
Antiamericanismul are rădăcini adânci în stânga braziliană. SUA au sprijinit dictatura militară braziliană (1964-1985) în timpul Războiului Rece, aminteşte agenţia franceză de presă, conform Agerpres.
Remarcile lui Lula cu privire la Ucraina „ar putea pune în pericol interesele Braziliei însăşi pe scena internaţională”, apreciază experta citată, fără a pune, totuşi, în discuţie într-un sens mai larg relaţia cu SUA.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News