„Am făcut o mare greșeală”. Ce spun rușii din Belgorod după ce insurgenții au adus războiul din Ucraina pe teritoriul lor
Atacul lansat în Belgorod, provincia rusească de frontieră în care mai multe grupări paramilitare încearcă să preia controlul de la regimul Putin, a fost primit cu o combinație de șoc, furie și indiferență de locuitorii regiunii, conform a șase interviuri luate de jurnaliștii The Moscow Times.
Starea de conflict și tensiune nu este ceva nou pentru Belgorod, regiune de graniță a Rusiei, care se confruntă, de când a început invazia rusească în Ucraina, cu bombardamente regulate și atacuri cu drone.
Până acum, însă, o incursiune de felul celei care a început luni nu fusese parte din realitatea cu care se confruntă localnicii din Belgorod. De o intensitate fără precedent, operațiunea despre care se spune că a fost începută de grupări paramilitare anti-Putin a pus sub semnul întrebării pacea pe teritoriul rus, în condițiile în care regimul criminal de la Kremlin vrea ca războiul să se ducă doar pe teritoriul statului vecin și doar în dauna ucrainenilor.
„Noi am făcut o mare greșeală”, spune Pavel, un taximetrist în vârstă de 33 de ani, din orașul Belgorod. „Unde este armata rusă. Nu înțeleg”, a continuat el.
Conform oficialilor ruși, o „organizație ucraineană de sabotaj” s-a infiltrat în cartierul Graivoron din Belgorod, luni, iar regiunea a fost lovită de un baraj susținut de foc de mortar și artilerie.
„Civilii fugeau disperați de bombardamente. Unii dintre prietenii mei au fost răniți. Situația a fost groaznică”, spune și Evgheni, un locuitor din Belgorod, care la fel ca ceilalți, a cerut să rămână anonim pentru a nu suferi represaliile regimului criminal de la Moscova.
Rușii se tem că Belgorod ar putea să ajungă ca Harkov sau Mariupol
Cel puțin un civil a fost ucis, iar alți nouă au fost răniți în atacul de luni, a spus guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, miercuri, pe canalul său de Telegram. În jur de 550 de locuitori ai cartierului vizat de violențe au fost evacuați temporar, tot conform lui Gladkov.
Mulți dintre locuitorii din Belgorod se tem ca orașul lor să nu ajungă ca orașele ucrainene Harkov sau Mariupol, devastate de atacurile sângeroase ale invadatorilor.
„De când a început «operațiunea militară specială», există un sentiment că e posibil să-ți pierzi casa”, spune Liudmila, în vârstă de 31 de ani, care se ocupă de organizare de evenimente, folosind termenul ridicol impus de Kremlin pentru a se referi la războiul din Ucraina.
„Mereu avem aceste lucruri în minte”, a adăugat ea.
Conform unui raport făcut public de o sursă independentă de presă din Rusia, recruții care trec prin serviciul militar obligatoriu au fost trimiși să ajute la apărarea graniței ruso-ucrainene din Belgorod.
Unii dintre locuitorii provinciei pun sub semnul întrebării capacitatea armatei ruse, aflată acum în plină pregătire pentru a se confrunta cu contraofensiva ucrainean, de a apăra granița și pe ei.
„Au spus că e doar poliția de frontieră care apără zona, că armata nu e aici”, a spus Pavel.
Într-un interviu de marți, însuși guvernatorul Gladkov a părut că pune sub semnul întrebării felul în care gestionează armata incidentele din Belgorod, spunând că are „mai multe întrebări decât voi” pentru ministerul apărării de la Moscova.
Totuși, locuitorii din Belgorod au declarat pentru Moscow Times că deja s-au obișnuit cu atacurile transfrontaliere în provincia lor.
Intensitatea și numărul loviturilor de mortar și a bombardamentelor au crescut semnificativ de când Ucraina a reușit să reia controlul asupra provinciei Harkov, anul trecut.
„Oamenii sunt în stare de șoc, dar nu e panică. Oamenii nu pleacă, cred că toată lumea s-a decis să aștepte și să vadă ce se întâmplă”, a spus o femeie din Belgorod într-un interviu telefonic.
Ea recunoaște, totuși, că „cei care susțin războiul se simt abandonați”.
În ciuda haosului, rușii spun că-l susțin pe Putin și războiul lui sângeros
Miercuri, Șoigu a spus că Rusia „va răspunde prompt și extrem de dur la acțiunile teroriste din Belgorod și din alte locuri”. Kremlin nu a criticat răspunsul armatei la insurgența din Belgorod și a dat de înțeles că nu este îngrijorat de situație, deși felul în care evoluează lucrurile arată contrariul.
„Armata noastră, poliția de frontieră și serviciile cu atribuții își fac treaba”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, tot miercuri.
Atacurile au fost revendicate de două organizații paramilitare anti-Kremlin – Legiunea Rusia Liberă și Corpul de Voluntari Ruși – despre care se crede că sunt formate majoritar din cetățeni ruși. Ucraina neagă că ar fi implicată.
Conform unor informații din presă, se sugerează că cei implicați în atacuri ar fi parte a unor organizații de extremă-dreapta. Localnicii spun că niciuna dintre aceste organizații nu va fi primită bine în Belgorod.
„Nu știu cine sunt tipii ăștia, dacă sunt ruși care vor să elibereze Rusia. Chiar și dacă ar fi așa, ei nu sunt populari. Fie că vă place sau nu, majoritatea susține politicile guvernului”, spune Anton, în vârstă de 41 de ani.
Un alt rus din Belgorod a confirmat poziția lui Anton:
„Până la urmă, toată lumea de aici îl susține pe Putin și guvernul și războiul. Tot ce se face împotrival lui Putin este văzut negativ”.
Citiți și: NYT: Serviciile americane spun că ucrainenii s-au aflat în spatele atacului cu dronă de la Kremlin
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News