Live

Alertele teroriste pun Schengen sub semnul întrebării. Italia reintroduce controale la granița cu Slovenia, e a 9-a țară care ia măsuri

Data actualizării: Data publicării:
Alertele teroriste pun Schengen sub semnul întrebării. Italia reintroduce controale la granița cu Slovacia. FOTO: Profimedia Images

Sunt tensiuni fără precedent în marile orașe europene, unde s-au înmulțit alertele teroriste. De teama atacurilor, Italia ia o măsură care pune sub semnul întrebării viitorul spațiului Schengen și reintroduce controale la frontiera cu Slovenia. Măsura va intra în vigoare sâmbătă, 21 octombrie. Italia este deja a noua țară care reactivează controalele la unele dintre granițele lor, după ce măsuri similare au fost luate de Austria, Germania, Norvegia, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Suedia și Franța.

Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia ca parte a strategiei sale de îmbunătăţire a securităţii interne în faţa ameninţării unor atacuri teroriste în Europa, a declarat miercuri guvernul de la Roma, scrie Reuters.

"Intensificarea focarelor de criză de la graniţele Europei, în special după atacul din Israel, a crescut de fapt nivelul de ameninţare cu acţiuni violente şi în interiorul Uniunii", a declarat guvernul de la Roma într-un comunicat.

"Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară (...) şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru", a scris premierul italian Giorgia Meloni pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Meloni a precizat că guvernul a informat autorităţile Uniunii Europene cu privire la această decizie şi că a discutat cu omologii sloveni.

"Măsurile poliţieneşti de la frontiera italo-slovenă nu erau adecvate pentru a garanta securitatea necesară", se arată în declaraţia guvernului, care menţionează fluxurile de migranţi ilegali ca fiind un risc potenţial.

Controalele la frontieră vor fi restabilite începând cu 21 octombrie pentru o perioadă iniţială de 10 zile, pe care guvernul ar putea decide să o prelungească.

În conformitate cu Tratatul Schengen, libera circulaţie transfrontalieră este permisă în mod normal în cea mai mare parte a Uniunii Europene.

Austria a introdus de miercuri, de la miezul nopții, controale la frontiera cu Cehia

Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia, cu scopul de a descuraja traficanţi de migranţi care vor să schimbe itinerariul după ce Germania a decis să-şi consolideze supravegherea. Această măsură a intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri, a anunţat Ministerul de Interne.

Austria, care a informat Comisia Europeană (CE) cu privire la această măsură, vrea astfel "să împiedice mafia trecătorilor să-şi modifice itinerariiile", a anunţat ministrul de Interne Gerhard Karner.

Viena a introdus, la începutul lui octombrie controale la frontiera cu Slovacia, la fel Cehia şi Polonia.

Austria speră astfel să menţină o tendinţă de scădere a migraţiei înregistrată în ultimele luni, în contextul în care presiunea migraţiei creşte în Uniunea Europeană (UE).

Vecinii săi au înregistrat o creştere netă a migraţiei ilegale, care a antrenat introducerea unor măsuri în toate direcţiile.

Germania a introdus controale "staţionare" la frontiera cu Polonia, Cehia şi Elveţia

Germania - destinaţia principală a refugiaţilor din Siria şi Afganistan - a anunţat luni impunerea unor controale "staţionare" la frontiera cu Polonia, Cehia şi Elveţia.

Reintroducerea unor astfel de controale în spaţiul Schengen este autorizată numai în circumstanţe excepţionale şi este necesar să fie notficată Comisiei înainte de intra în vigoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Partenerii noștri