Live

Alegeri în Marea Britanie: Sondajele prezic o victorie istorică a laburiştilor, după 14 ani de dominație a conservatorilor

Data publicării:
Sir Keir Starmer, liderul laburiștilor din Marea Britanie. Foto: Profimedia

Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, două noi sondaje publicate miercuri prezic o victorie istorică a laburiştilor împotriva conservatorilor aflaţi la putere de 14 ani, relatează AFP.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, laburiştii (centru-stânga) ar urma să câştige 425 din cele 650 de locuri în Parlamentul britanic la alegerile din 4 iulie, „cel mai mare număr din istoria partidului”, cu 39% din voturi, relatează Agerpres.

Conservatorii premierului Rishi Sunak ar urma să obţină 108 locuri, pierzând astfel 257 de fotolii în comparaţie cu actuala componenţă a Parlamentului.

La rândul său, Institutul Savanta a estimat chiar un număr mai mare de locuri câştigate de Partidul Laburist a lui Keir Starmer - 516, dublu faţă de numărul obţinut de Tony Blair în timpul victoriei laburiste din 1997.

Conservatorii ar ajunge astfel la doar 53 de locuri în Parlament, o înfrângere zdrobitoare şi fără precedent pentru partid.

Sondajul Savanta, realizat pentru ziarul The Telegraph, prezice chiar pierderea de către premierul conservator a fotoliului de deputat de Richmond, Yorkshire (nordul Angliei), în faţa laburiştilor, o situaţie nemaiîntâlnită până acum pentru un şef de guvern.

Personalităţi importante, precum ministrul de finanţe Jeremy Hunt, ministrul apărării Grant Shapps şi ministrul pentru relaţiile cu Parlamentul Penny Mordaunt, şi-ar pierde chiar şi ei locurile în Parlament, potrivit celor două institute de sondare a opiniei publice.

Potrivit YouGov, liberal-democraţii şi-ar putea consolida poziţia şi deveni a treia forţă în Parlament cu 67 de locuri, depăşind astfel Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) pro-independenţă, care ar avea doar 20 de locuri la Westminster.

Partidul Reform UK, care a înregistrat o creştere în sondajele de opinie după intrarea surpriză în cursă a lui Nigel Farage la începutul lunii iunie, ar obţine primele sale cinci locuri în Parlament, cu 15% din voturi, potrivit YouGov.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Europenii vor ca Ucraina să fie ajutată în continuare. Cum cred că se va încheia războiul (sondaj)

Yakov Gakkel, piesa esențială din mașinăria lui Putin cu care Rusia continuă măcelul din Ucraina. Ce rol joacă firmele britanice

"Întrebarea va fi ce primim în schimb". UE nu se va grăbi să redeschidă discuțiile despre Brexit cu Laburiștii (surse de la Bruxelles)

Sondaj INSCOP: Geoană, pe primul loc în topul încrederii românilor, urmat de Nicușor Dan. Șoșoacă conduce în clasamentul notorietății

Partenerii noștri