Live

Video Alegeri în Germania. Cine decide viitorul țării? Alegător dezamăgit: „Problema e că nimeni nu face lobby pentru generația noastră”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Mai mult de jumătate dintre alegătorii din Germania au peste 50 de ani Foto: Guliver/GettyImages

Germania este o țară în care peste jumătate dintre alegători au peste 50 de ani, așa că votanții tineri reprezintă o minoritate. Unul dintre ei este Pierre Zissel, activist la mișcării „Fridays for Future”, care militează împotriva schimbărilor climatice provocate de om. Acești tineri și-au exprimat clar și zgomotos nemulțumirea față de situația actuală, iar înaintea alegerilor de duminică și-au dorit să fie auziți. De la Erfurt, tânărul Pierre Zissel explică miza jocului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Concentrat și prevăzător, înaintând pas cu pas – de aceea îl fascinează alpinismul pe Pierre Zissel. Tot astfel crede că ar trebui să fie și politica germană. Pentru tânărul de 22 de ani, votul este un gest obligatoriu. Știe că votul fiecărui tânăr este important. În plus, tinerii nu sunt suficient de reprezentați.

„Problema este că nimeni nu face lobby pentru generația noastră. Generația mai în vârstă are puterea de a face lobby. În cele din urmă, interesele multor persoane în vârstă din Germania au o reprezentare instituțională mai mare decât cele ale tinerilor”, arată Pierre Zissel, membru al Asociației „Vineri pentru Viitor”.

Tinerii, fără voce în Bundestag?

Politicienii sub 30 de ani nu reprezintă nici măcar 1% din parlamentarii din Bundestag. Și alegătorii sunt, în mare parte, în vârstă și votează mai ales cu partidele conservatoare. În Erfurt, unde locuiește Pierre, unu din cinci rezidenți are peste 65 de ani. Și numărul lor crește.

Pierre crede că politica nu se concentrează suficient pe nevoile tinerilor. Acest lucru a devenit clar mai ales în timpul pandemiei, când mulți dintre colegii lui s-au confruntat cu probleme mari.

„Mi-am pierdut locul de muncă cu jumătate de normă. La fel și mulți alții, mai ales în industria restaurantelor. Mulți studenți au fost nevoiți să-și întrerupă studiile când și-au pierdut slujbele. Și-au blocat studiile sau chiar au renunțat. Și nu se vorbește prea mult despre această situație”, spune Pierre Zissel.

Tinerii sunt dezamăgiți de politicieni și partide

În ultimul an și jumătate, Pierre a petrecut mult timp acasă, în apartamentul său închiriat. A avut în general cursuri online, iar trupa sa nu a putut să cânte. A trebuit să se mulțumească să exerseze la chitară în camera lui.

Pierre spune că acum, înainte de alegerile federale, mulți dintre prietenii lui sunt dezamăgiți de politicieni și de partide.

„În generația mea, văd multă dezamăgire față de politică. Cred că rolul generației mele este să pună presiune din afară, pentru că partidele sunt blocate pe drumul lor. E cale lungă - de la o asociație locală, până la afișarea de pancarte - înainte să poți influența deciziile. Și asta îi frustrează pe mulți tineri”, explică Pierre Zissel.

De aceea, Pierre își vede locul în afara partidelor. De doi ani, este implicat în mișcarea „Vineri pentru Viitor”. Grupul de activiști pentru climă se întrunește în fiecare săptămână. Acum, pregătește o demonstrație programată să aibă loc cu puțin timp înainte de alegeri.

„Zâmbim în drumul nostru spre prăpastie”

„Alegerile federale din 2021 vor fi cu siguranță decisive. Nu există nicio îndoială că următoarea legislatură va stabili dacă Germania poate îndeplini obiectivele pe care și le-a stabilit în cadrul acordului climatic de la Paris. Cu alte cuvinte, dacă ne vom îndeplini rolul pentru a ne asigura că obiectivul de 1,5 grade este atins”, spune Pierre.

Timpul presează. Și politicienii încă nu înțeleg ce simt tinerii activiști ca el.

„Aș spune că e aproape panică. Pentru că vedem inundații devastatoare în toată lumea, valuri de căldură, secetă, incendii... și nu doar anul acesta. Vedem nenumărate specii de animale care dispar una după alta și, cumva, acest lucru pare că nu deranjează pe nimeni. Zâmbim în drumul nostru spre prăpastie”, arată Pierre Zissel.

Pierre nu crede că următorul guvern va schimba cursul. Chiar și după alegeri, crede că va fi nevoit să ducă în stradă lupta pentru acțiuni climatice.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Evreii și homosexualii ar trebui să-și ascundă identitatea în „cartierele arabe” din Berlin, spune șefa poliției din Capitala germană

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Partenerii noștri